Dolinu Neretve pogodila je poljoprivredna kataklizma

Dolinu Neretve pogodila je poljoprivredna kataklizma, 

niti jedan proizvod ne može se prodati!

Dolinu Neretve pogodila je poljoprivredna kataklizma, niti jedan proizvod ne može se prodati!

Na neretvanskim poljima propadaju lubenice. Tek dozreli plodovi teško se mogu prodati. Neretvanska poljoprivreda je bačena na koljena.

Uvoz je potpuno uništio domaću proizvodnju, povrće proizvedeno u plastenicima, rajčice i paprike se ne može prodati, a ništa bolja situacija nije ni s lubenicama, koje upravo dozrijevaju na neretvanskim poljima.

Lubenica se prodaje po cijeni od oko jedne kune za kilogram, što je ispod svake razine isplativosti proizvodnje, a razlog je uvozni kontigent iz Italije.

Upućeniji u zbivanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda drže da je riječ o lubenicama iz Maroka koje su dospjele u Italiju, otkuda se kao talijanska proizvodnja uvoze u Hrvatsku.

– Stanje u neretvanskoj poljoprivredi je alarmantno - ističe poljoprivrednik Petar Bjeliš.

– Uvozi se roba izvana, iako se zna da berba počinje kod nas i domaća roba se ne može prodati. Još je veći problem što se ta uvozna roba deklarira kao domaća i prodaje kao takva tjednima prije nego što počne berba kod nas. Mi jednostavno ne možemo konkurirati u proizvodnji državama koje imaju jeftiniji repromaterijal i radnu snagu od nas - govori Bjeliš.

– Ja obrađujem dosta zemlje u području gdje se jedino može doći vodenim putem i trošim benzin na koji plaćam trošarine kao da vozim skupocjeni automobil. Problem je i nesređeno poljoprivredno zemljište te nemogućnost dobivanja novca iz EU fondova jer smo za neke mjere premali, neke preveliki, a neke prestari s 35 godina - rezolutan je Bjeliš.

Problema je više i svi su usko povezani. Svi govore da rade za boljitak ali je iz godine u godinu stanje u poljoprivredi sve teže i teže i u Neretvi sve više mladih odlazi vani i ostavljaju se poljoprivrede. Na smanjenju tih trendova bi trebali svi raditi - od državnih institucija do samih poljoprivrednika – predlaže.

 

Izvor:

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK