SLOVENIA HITNO TRAŽI 20.000 RADNIKA!

70 posto slovenskih velikih tvrtki traži radnike, do kraja godine otvara se 20.000 novih radnih mjesta

DIREKT INFORMATOR/2018
FOTO: ThinkstockFOTO: Thinkstock

Najviše nove radne snage trebaju velike kompanije, njih čak 70 posto.

Dok su poslodavci prema anketi Zavoda za zapošljavanje optimističniji prema mogućnostima zapošljavanja, prognoze agencije Manpower pokazuje da se eksplozija zapošljavanje prisutna u posljednje dvije godine u Sloveniji polako stabilizira. Razlog tome je što poslodavci ne mogu pronaći potrebne radnike, piše Dnevnik.

Neće slabo plaćeni posao

Poslodavci koji su bili uključeni u istraživanju zavoda za idućih pola godine predviđaju 3-postotni rast zaposlenosti i 31.200 radnih mjesta, od čega oko 20.000 novih, a ostalo zbog zamjene. Tako bi se broj zaposlenih u Sloveniji povećao sa sadašnjih 644.600 na 664.000 radnika. Najviše ohrabruju prognoze za građevinarstvo, gdje se predviđa rast zaposlenosti od 10,4 posto te u tzv administrativnim i pomoćnim slabo plaćenim uslužnim djelatnostima (čišćenje, pakiranje, zaštita itd.), te u poslovanju s nekretninama.

20 tisuća

novih radnih mjesta do kraja godine predviđaju poslodavci

Poslodavci će u sljedećih šest mjeseci najčešće tražiti radnike za jednostavne poslove u proizvodnji, vozače teških kamiona i traktora, prodavače, zavarivače i klesare. Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u travnju i svibnju ove godine, s nedostatkom odgovarajućih radnika suočeno je više poslodavaca nego u prošlom polugodištu, njih gotovo 46 posto. Problemi su posebno akutni u velikim poduzećima, gdje su kadrovski problemi prisutni kod gotovo 70 posto poslodavaca, uglavnom u hotelima i restoranima, građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i tamo gdje je rad slabo plaćen i fizički zahtjevan.

'Otimanje' radnika

Manje optimistično je istraživanje agencije Manpower, prema kojem rast zaposlenosti predviđa 11 posto poslodavaca, dva posto planira manje zapošljavanje, a 85 posto ne očekuje promjene. Najoptimističniji su poslodavci u prijevozu, logistici i komunikacijama te proizvodnji.

3 posto

mogla bi porasti zaposlenost do kraja 2018. godine

Tilen Prah, direktor agencije Kariera, kaže da je Slovenija nakon lanjskog nenormalnog rasta zaposlenosti na početku ove godine dosegla prirodnu stopu nezaposlenosti. ”Poslodavci koji nude bolje plaće i radne uvjete kradu radnike onima koji to ne mogu, čime se smanjuje rast zaposlenosti”, kaže Prah.

Izvor:Poslovni.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK