Vrane napadaju ljude!

Da u ovo doba godine vrane napadaju Zagrepčane postalo je gotovo pa pravilo. Potvrđuje to i video snimljen na jednoj tramvajskoj stanici, na kojem ptica s leđa napada stariju gospođu. Javila nam se i čitateljica sa Savice. Kaže, bilo je podne, mirno je hodala kvartom. Odjednom se vrana s obližnjeg drveta zaletjela prema njoj. Čitateljica se uplašila, refleksno je počela mahati rukama i na taj način nekako je otjerala "napadača".

Još jedan primjer stigao je s Vrbana, taj je imao gore posljedice jer je u blizini vrtića napadnuto dijete. "Djeca su bila u parku kao i svaki dan. Valjda su vranama ptići popadali iz gnijezda, zaletjele su se prema sinu moje prijateljice i raskrvarile ga. Ne da nam nije bilo svejedno, već nas je uhvatila panika", prepričala nam je čitateljica čije dijete je, srećom, u toj situaciji bolje prošlo.

 

"Napadi vrana u ovo vrijeme godine - krajem svibnja, početkom lipnja – uobičajeni su zato što mladi ptići izlaze iz gnijezda, a kako su još nespretni, roditelji imaju obrambene mehanizme da ih zaštite od mogućih napadača. Naravno, ne sve vrane, da bude jasno - riječ je o jedinkama. U slučaju napada treba zauzeti malo agresivniji stav, mahati rukama da izgledate veći i eventualno se zaderati kako bi je odvratili. Što se tiče napada s leđa, tu se treba malo više paziti", pojašnjava nam ornitolog Krešimir Mikulić.

Ornitolog nam kaže kako nema preciznih statistika oko brojnosti vrana, makar je siguran da je njihova populacija u najmanju ruku stabilna, no da bi ipak bilo pogrešno reći da ih je previše. Za njihovu brojnost u gradovima krivi su, dakako.

"Ima li previše vrana je vrlo antropocentrično pitanje, priroda ima svoj mehanizam kojim regulira brojnost. U gradu su vrane sigurnije nego na selu, u gradu je manje prirodnih predatora koji mogu doći do mladih, tu su im bolji uvjeti na gniježđenje. Osim toga, kod nas se ne reciklira organski otpad, ljudi ga previše bacaju u smeće, a vrane su iznimno pametne životinje koje znaju izvući vrećice za smeće iz kontejnera ili kanti. Mi im hranu zapravo serviramo, tu im je jednostavnije pronaći nego u okolišu", jasan je Mikulić.

 

"Ako uzmete u obzir da u Zagrebu imate 700 tisuća stanovnika, a siguran sam da ih 90 posto živi na teritoriju gdje se gnijezdi siva vrana, napadi su izuzetno rijetke pojave. Godišnje imate jedan ili dva napada vrana s posljedicama po građane, a na broj stanovnika to je vrlo malo. Vjerojatnost da ćete imati, recimo, 'saobraćajku' daleko, daleko je veća nego da će vas napasti vrana", poziva se Mikulić na statistike.

Izvor:100 posto.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK