MUP i Centar 112: ODMAH OBRIŠITE BROJEVE!

KORISNICI MOBITELA OPET NA UDARU BESKRUPULOZNIH PREVARANATA

NE ODGOVARAJTE Fantomski propušteni pozivi odnijet će vam kune s računa

KORISNICI MOBITELA OPET NA UDARU BESKRUPULOZNIH PREVARANATA

Na displayu  mobitela pojavljuje se obavijest o propuštenom pozivu s fiksnim brojem telefona s predbrojem za Zagrebačku županiju, iako mobitel nije zazvonio. Na propušteni broj nitko vam se ne javlja, a kune vam dotle bježe s računa

Korisnici mobilnih telefona ponovno su na udaru prevaranata koji će ih koštati astronomskih telefonskih računa, a samo zato što su uzvratili propušteni poziv.

Riječ je o klasičnoj “navlakuši”: na displayu mobitela pojavi se obavijest o propuštenom pozivu, iako vaš telefon uopće nije zvonio. Kad uzvratite poziv javlja se automatska sekretarica riječima “Pričekajte molim”, a u pozadini svira glazba nalik onoj dok čekate da vas spoje s dežurnim operaterom. Čekali pet ili 50 minuta, isto vam je, jer se nitko neće javiti.

A dok ste vi na čekanju i slušate Straussov valcer, skupi impulsi s vašeg mobitela cure. Scenarij je već viđen prije nekoliko mjeseci kad su nasamareni korisnici nazivali navodno propušteni broj u inozemstvu i naivnost skupo plaćali računima od dvije tisuće eura.

Ovog puta metoda je ista, ali umjesto pozivnog broja +393 ili +394 na displayu mobitela pojavljuje se fiksni broj telefona s predbrojem za Zagrebačku županiju 01-5632-900.

Prijevara preko oglasa 

Osim prijevare s propuštenim pozivima, u opasnosti su i oni koji ostave broj mobitela po raznim oglasnicima. Ubrzo im s nepoznatog broja stiže SMS kako je nađen kupac za njihov oglas, a sve što trebaju učiniti je nazvati broj telefona koji počinje s 060.

Upravo to dogodilo se 30-godišnjoj Zadranki koja je objavila prodaju automobila. Nekoliko dana kasnije dobiva SMS od nepoznate osobe koja navodno ima kupca i to bez provizije, te je upućuje da nazove broj 060 za daljnji dogovor. 

- Kad sam nazvala taj broj, prvo su mi postavljali nekakva nesuvisla pitanja, a potom me prespajali s navodnim kupcem. Dok sam ja shvatila da kupac ne postoji i da od prodaje nema ništa, s bona je za dvije minute nestalo više od 30 kuna - kaže 30-godišnja Zadranka, a slično je doživjela njezina sugrađanka koja je preko oglasa prodavala kuću.

Testovi inteligencije

U Savezu udruga za zaštitu potrošača zadnjih nekoliko dana primili su više ovakvih pritužbi građana koji su svoj broj ostavljali u malim oglasnicima.

- Na žalost, ovakvih prijevara sve je više i došli smo do toga da moramo strogo paziti gdje ostavljamo svoj broj ili druge osobne podatke. Ono što je prije bilo banalna situacija, dati oglas s brojem telefona, sad dovodi u opasnost da postanemo žrtva prevaranata - kaže Nela Kovačević, voditeljica Savjetovališta potrošača u Splitu, koja upozorava i na brojne testove inteligencije koji se mogu naći na internetu.

Kako bi saznali koliko ste inteligentni, od vas se traži da ostavite svoj broj mobitela na koji vam kasnije stižu rezultati testa. Problem je što svaki taj SMS košta 10 ili više kuna.

Izvor:SD

Direkt Informator/2018

MUP i Centar 112: ODMAH OBRIŠITE BROJEVE!

Zbog velikog broja građana koji su prijavili prijevaru, na zvanje propuštenih poziva upozorili su iz MUP-a, ali i iz Centra 112, odakle savjetuju da takve brojeve treba odmah izbrisati i tako se poštedjeti daljnje muke.

 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK