Ovo niste očekivali...u 2018

Direkt informator donosi 2018
 
 
 

Ispitivanja koja je provelo više vlada iz središnje i istočne Europe pokazala su da multinacionalne kompanije prodaju proizvode sa manje kvalitetnim sastojcima u "novijim" članicama EU, a plasiraju ih u istim pakiranjima i sa istim brendom kao u Zapadnoj Europi.

Europska komisija najavila je da će zabraniti različitu kvalitet prehrambenih proizvoda pod istom markom i u istom pakiranju nakon žalbi na škart hranu, kao i pritiska članica iz središnje i istočne Europe. Bruxelles je objavio i da se radi na metodologiji za testiranje hrane, a da bi kasnije na meti mogli biti i drugi proizvodi, poput kućne kemije.

Obraćajući se novinarima nakon mjesečnog sastanka povjernika 11. travnja, europska povjernica za pravdu i potrošače Vera Jurova rekla je da će Komisija pojačati borbu protiv različite kvalitete hrane. "Izmjenili smo direktivu o nepoštenoj trgovinskoj praksi kako bi jasno istaknuli da je različita kvaliteta hrane ovisno od tržišta na koje ide zabranjen", istakla je Jurova.

"Time će nacionalne vlade dobiti alat koje su tražili da stanu na kraj toj nelegalnoj praksi. Kao što je predsjednik EK Jean-Cloud Junker rekao u rujnu ne postoje građani EU druge klase", kazala je Jurova.

U govoru o stanju Unije Junker je obećao akciju te kazao kako neću prihvatiti da se u nekim dijelovim Europe ljudima prodaje hrana lošije kvalitete nego u drugim zemljama iako su pakiranja  i brend identični".

Ispitivanja koja je provelo više vlada iz središnje i istočne Europe pokazala su da multinacionalne kompanije prodaju proizvode sa manje kvalitetnim sastojcima u "novijim" članicama EU, a plasiraju ih u istim pakiranjima i sa istim brendom kao u Zapadnoj Evropi.

Različitu kvalitetu hrane oštro su kritizirali lideri članica sa istoka EU. Bugarski premijer Bojko Borisov u lipnju je taj problem okarakterizirao kao diskriminiaciju po pitanju hrane dok je jedan dužnosnik Mađarske vlade rekao da je to "najveći skandal u nedavnoj prošlosti".

Kada je skandal izbio, Komisija je u prvom trenutku objavila kako nije kompetentna za kvalitetu hrane već samo za njenu sigurnost Pravo industrije prehrambenih proizvoda da koristi različite sastojke koji zadovoljavaju različite nacionalne ukuse iskorišteno je kao opravdanje.

Međutim, čini se da je politički pritisak članica iz središnje i istočne Europe uvjerio Komisiju da promjeni stav. Komisija je tako članicama dala moć da "lošiju" hranu označe kao nelegalnu.

Na pitanje portala EURACTIV da li se EU zabrana odnosi samo na hranu ili i na druge proizvode, Jurova je objasnila kako je Komisija počela od hrane i da će metodologija za testiranje proizvoda biti gotova u svibnju. 

Članice će odlučiti kako će koristiti tu metodologiju, vjerojatno će taj posao biti povjeren organizacijama potrošača.

Očekuje se da se metodologija testira u drugoj polovici 2018. a troškove će pokriti EU.

Jurova je kazala da će od istraživačkog centra, nakon što završi sa prehrambenim proizvodima, zatražiti da urade metodologiju i za ispitivanje deterdženta za rublje.

Izvor:Agrobizz.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK