Sve što treba da znate o korišćenju telefona u inostranstvu, odnosno u romingu (cijene poziva, poruka i internet)

Sve što treba da znate o korišćenju telefona u inostranstvu, odnosno u romingu (cijene poziva, poruka i internet)

Tokom više od 10 godina putovanja i posjete više od 35 zemalja, našao sam se u raznim situacijama iz kojih sam učio i sazrijevao. Svako novo putovanje, donosilo mi je nove spoznaje, neka nova otkrića. Svaki put nakon posjete neke zemlje, vraćao bih se kući ispunjen, znajući da sada tamo negdje imam prijatelje i da sam bogatiji za jedno novo životno iskustvo.

Kada vratim film u nazad i sjetim se svog prvog solo putovanja, toliko toga se promijenilo. Tada sam i dalje imao strah od nepoznatog i pitao se kako ću otići. Kako da sam odem u taj Beč? Kako ću se snaći tamo? Gdje da nađem tu metro stanicu? Gdje da kupim karte? Koja linija ide gdje? Milion pitanja mi se motalo po glavi.

Ipak, postoji jedna stvar koja se nije promijenila kroz sve ove godine putovanja, a to je da moram da se javim svojoj mami čim dođem na lokaciju i nekoliko puta tokom boravka na njoj. Moja mama je sikirant. Paničar. Svako moje putovanje vidi kao potencijalnu šansu da u toj zemlji izbije nuklearni rat, zemljotres od sedam stepeni po Rihteru ili da me neko kidnapuje i proda mi bubrege. Za svaku saobraćajnu nesreću koja se desi u toj zemlji, automatski bih dobio poruku s pitanjem da li je sve ok i da li sam živ.

Svako putovanje, nova poruka mami. Svako putovanje, novo pitanje koliko košta poruka u romingu u toj konkretnoj zemlji i koliko često mogu da joj se javljam.

Šta je roming?

Roming označava korišćenje usluga telefonije van granica svoje zemlje, odnosno korišćenje  mreže nekog drugog telekom-operatora u inostranstvu. Dakle, svaki put kad pređete granice matične zemlje, i ‘nakačite se’ na neku drugu mrežu u inostranstvu, vi ste u romingu. Cijene tih usluga variraju od zemlje do zemlje, te je veoma bitno informisati se prije putovanja o ovome.

I, kao što znamo, informacija je najveće blago, pa ništa drugačije nije ni u ovom slučaju. Ako znamo koliko šta košta, lako ćemo izbjeći situaciju da nas iznenadi račun koji dobijemo nakon putovanja. Dobra vijest za nas je da su Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora dogovorile niže cijene rominga za mobilnu telefoniju u ovim zemljama. Sporazumom su se zemlje potpisnice opredijelile da maksimalne cijene usluga rominga treba sniziti do nivoa cijena koje važe u Evropskoj uniji, odnosno cijena utvrđenih Zakonom o romingu u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama unutar Evropske unije.

 

Cijena poruka i poziva u romingu

Ovo znači da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža, prilikom boravka u navedenim zemljama, moći nesmetano komunicirati, ne plaćajući visoke cijene rominga. Pored vidljive uštede novca, ovo u mnogome doprinosi i kreiranju jednog zajedničkog tržišta i otvaranju novih poslovnih prilika.

A ukoliko i dalje niste sigurni, možete pozvati besplatno svog operatera i pitati ga o svim dodatnim stvarima koje vam nisu jasne vezano za zemlju koju posjećujete.

Npr. ako ste m:tel korisnik, za informacije o ovim cijenama (u postpaid-u) možete kliknuti ovdje, a ako ste prepaid (Frend) korisnik, za više informacija, kliknite ovdje

A šta je sa ostalim zemljama? Koliko nas koštaju usluge?

Ukoliko ste na postpaidu i nalazite van granica svoje zemlje, ovo su zone kao i cijene prema tim zonama. Opet pričamo o m:tel korisnicima, pošto je to moj mobilni operater.

roming cijena

 

Prema tome, ukoliko ste na postpaidu, SMS iz Grčke platićete 0,59 KM, a poziv ka kući 2,57 KM po minuti. Ukoliko sa druge strane neko pozove vas, to ćete platiti 1,17 KM po minuti. Po istim cijenama možete koristiti telefon i u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Turskoj i Švajcarskoj i Danskoj.

Za Španiju su cijene malo više, te će vas SMS iz Španije koštati 0,70 KM, a javljanje na poziv 1,76 KM po minuti.

Za ostale informacije o cijenama u inostranstvu ukoliko ste na postpaidu, kliknite na link ispod.

http://www.mtel.ba/privatni-postpaid-roaming

Cijena poruka i poziva u romingu – prepaid

Za prepaid korisnike, cijene su nešto drugačije.

cijene prepaidzone prepaid

Vidimo ovdje da turističke zemlje poput Italije i Grčke spadaju u zonu 2. Tako da ukoliko se nađem u Madridu i odlučim da se javim mami, taj SMS će me koštati 0,70KM, a poziv kući 2,93 KM po minuti.

Isto tako, bitno je napraviti razliku između odlaznih i dolaznih poziva.

U tabeli gore, možete da vidite cijene dolaznih i odlaznih poziva, koji isto tako zavise od zona. Bilo da ste vi osoba koja izvršava poziv ili vas zovu, vi se i dalje nalazite u romingu dok obavljate poziv, te ste dužni da platite navedeni iznos.

Recimo, ukoliko ste prepaid korisnik i na odmoru ste u Grčkoj i primite poziv, minut razgovora će vas koštati 1,40 KM po minuti.

Važna napomena – Budite pažljivi sa korištenjem interneta u roamingu

Prije polaska na putovanje van granica naše zemlje, predlažemo da najprije provjerite cijene internet saobraćaja u romingu, koje su važeće za zemlju vašu krajnju destinaciju, ali jednako i za zemlje kroz koje putujete. Ovo je potrebno iz razloga što se cijene saobraćaja u romingu značajno razlikuju u odnosu na cijene u nacionalnom saobraćaju.

Surfovanje internetom (gledanje video-zapisa ili download podataka) putem mobilnog telefona prilikom boravka u inostranstvu, podsjećamo, takođe se naplaćuje kao roming saobraćaj.
Prije polaska na putovanje, poželjno je i provjeriti da li vam je uključen automatski update nekog software-a koji imate na mobilnom uređaju, da vas kasnije ne bi boljela glava.

Nekoliko puta do sada, susreo sam se sa pričama ljudi koji su platiti ogromne cifre za korišćenje interneta u romingu. Ukoliko već želite da koristite internet u romingu, isplatnija varijanta vam je da kupite lokalnu karticu. Tokom našeg putovanja u Gruziju, moj prijatelj Igor je to radio i platio je 4GB interneta oko 5 evra.

Ukoliko kojim slučajem budete koristili internet i dobijete veliki račun, znajte da ne trebate krivca tražiti u vašoj lokalnoj kompaniji. Ona samo naplaćuje račun koji joj ispostavi mreža na koju ste se „zakačili“ u inostranstvu.

Toliko za ovaj put. Nadam se da vam je ovaj tekst poslužio kao mini vodič i pomogao vam da lakše shvatite koliko plaćate usluge korišćenja telefona dok ste u romingu.

Ako vam i dalje nešto nije jasno, slobodno me pitajte, rado ću vam odgovoriti.

BONUS DIO za m:telovce

Prednosti i cijene dok se nalazimo u grupi Telekoma Srbija (mts Srbija, mtel Crna Gora)

Postpaid

  1. Moja roming tarifa – tarifna opcija koja se plati jednokratno (za nju je potrebna aktivacija, a onda i deaktivacija putem servisa Moj meni, obračunava se mjesečno uz telefonski račun)

Moja roaming tarifa namijenjena je za sve korisnike postpaid tarifnih modela MOJ MIX koji imaju potrebu da razgovaraju, šalju SMS poruke i koriste internet u roaming-u uz značajne popuste od 20%, 30% i 50%.

  Zona u kojoj
se nalazite
Zona koju
pozivate
Destinacija 1 2 3
Pozivi prema mrežama u BiH (KM/min) 1.40 2.22 2.93
Lokalni pozivi (KM/min) 1.40 1.99 1.76
Međunarodni pozivi (KM/min) 2.69 3.74 4.10
SMS (KM/poruka) 0.41 0.47 0.59
Dolazni pozivi (KM/min) 0.47 0.70 1.29
GPRS (KM/MB) 2.92 12.87 12.87
GPRS (KM/10KB) 0.02 0.13 0.13
U cijene je uračunat PDV. Tarifni interval je podešen na 60/60. Obračunski interval za GPRS je 10KB+10KB
Zona 1 – Hrvatska
Zona 2 – Austrija, Njemačka, Grčka, Italija, Slovenija, Turska, Švajcarska, Danska
Zona 3 – Albanija, Belgija, Bugarska, Kipar, Španija, Finska, Francuska, Mađarska
Irska, Island, Lihtenštajn, Luksemburg,  Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Češka, Slovačka, San Marino, Švedska, Velika Britanija, Monako

Aktivacija ili deaktivacija vrši se isključivo putem servisa Moj meni ili m:go aplikacije. Korišćenje tarife „Moja roaming tarifa“ naplaćuje se po cijeni od 46,80 KM mjesečno, sa PDV-om. Jednom aktivirana, ova tarifa  se automatski produžava za naredni obračunski period (mjesec) sve dok se ne realizuje deaktivacija tarife po zahtjevu korisnika.

Prepaid

  1. tarifna opcija “Kad si u mts srb I mtel CG”

Putem servisa Moj meni *100# i  moguće je aktivirati opciju “Kad si u mt:s SRB i m:tel CG ” u trajanju od 24 sata ili 10 dana i bezbrižno razgovarati, pisati i surfati tokom odmora.

  • Paket od 24 sata donosi ti 100 minuta razgovora, 100 SMS-ova i 1GB mobilnog interneta po cijeni od 3 KM. Ukoliko je tvoj boravak duži,
  • a  paket od 10 dana i po cijeni od 10 KM dobićeš 300 minuta razgovora, 300 SMS-ova i 3GB mobilnog interneta.

Minute za razgovore koje dobijaš u ovim roming paketima vrijede za dolazne i odlazne pozive prema mobilnim mrežama m:tel BiH, m:tel Crna Gora i mts Srbija, SMS-ove možeš slati prema svim destinacijama, a mobilni internet možeš koristiti unutar mreža mts Srbija i m:tel Crna Gora.

Nakon što iskoristiš dodijeljenu količinu minuta, SMS-ova ili mobilnog interneta, ili po isteku važenja tarifne opcije, naplata  se vrši po važećem cjenovniku međunarodnog roming saobraćaja.

Ponuda važi za sve Frend (prepaid) korisnike kada se nalaze u mrežama mts Srbija i m:tel Crna Gora.

* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.

Izvor:RIO putovanja.hr/Direkt Informator/2018

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK