VOJSKA I UMJETNA INTELIGENCIJA

VOJSKA I UMJETNA INTELIGENCIJA

Zbog kontroverznog projekta Google navodno već gubi zaposlenike


  • DIREKT INFORMATOR DONOSI
 
Bespilotna letjelica MQ-9 Reaper

Bespilotna letjelica MQ-9 Reaper

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Poznata kompanija, ako je vjerovati glasinama, ovih se dana susreće s otkazima i protestnim peticijama jer zaposlenici ne žele razvijati umjetnu inteligenciju za bespilotne vojne letjelice
 

Oko dvanaest zaposlenika Googlea nedavno su dali ostavku nakon što je kompanija krenula u razvoj umjetne inteligencije za dronove iz Pentagona u sklopu vojnog Projekta Maven. 4000 zaposlenika je u međuvremenu tražilo kraj upletenosti u Maven u sklopu peticije koja također od Googlea traži da izbjegava ostalee potencijalne vojne projekte u budućnosti, izvještava Gizmodo.

Malo tko (osim vojske) voli Projekt Maven

Projekt Maven nastoji pomoći vojsci da pomoću strojnog učenja analizira snimke koje bilježe kamere na bespilotnim letjelicama. Umjetna inteligencija, naime, može puno brže prepoznati ljude i predmete. Osoblje koje je napustilo Google navodi zabrinutost oko korištenja umjetne inteligencije u operacijama dronova kao i dubljem uplitanju kompanije u vojne i političke sfere.

Uostalom, Google je nedavno sponzorirao Konferenciju za konzervativnu političku akciju.


  • 18Video

    VIRTUALNA TURA

    Isprobali smo novu aplikaciju koja će vas provesti kroz Zagreb kakav je nekad bio

Moral i etika

Neki od njih čak tvrde da Google sve manje brine za stavove i prigovore svojih zaposlenika. 'Nisam samo bio zadovoljan internim izražavanjem svoje nesigurnosti' rekao je jedan od zaposlenika. 'Najmoćnija izjava kojom sam mogao reći ono što mislim je da jednostavno otiđem iz kompanije' rekao je zabrinuti zaposlenik tijekom razgovora s Gizmodom.

Protivljenje Projektu Maven svakim danom sve više raste. U manje od mjesec dana preko 3100 zaposlenika je potpisalo peticiju. U prosjeku 5.4 posto radne snage izrazilo je neku razinu zabrinutosti, no Google i dalje nastavlja raditi na projektu navodeći kako je tehnologija koju koristi za projekt open source, odnosno dostupna svima - što znači da ju vojska može koristiti bio Google tamo ili ne.

NOVOSTI IZ GOOGLEA

Google Assistant pričat će umjesto vas, Google Maps prepoznati sve što gledate - evo što nas još čeka

POGLEDAJ GALERIJU
 
8

Globalna operacija

Neki od zaposlenika koji su napustili kompaniju, kao i velik broj prosvjednika tvrde da Maven ide protiv Googleove etike - mantra 'Ne budi zao' oduvijek je bila u srcu Googlea. Kompanija naglašava da umjetna inteligencija nije korištena za vojne operacije, no cijela situacija je više nego dovoljna da uznemiri velik broj radnika. Akademici koji podržavaju peticiju žele da Google prestane razvijati autonomne oružane sustave te naglašavaju kako Googleove obveze sežu puno dalje od američkih interesa, s obzirom da su vezani uz operacije koje se odvijaju diljem svijeta.

 

Izvor:T-portal.hr

DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK