On Sir Richard Francis Burton`s Trail

Bitcoin jest novac

Županijski sud u Velikoj Gorici: Bitcoin jest novac

Zaprešićanin je stekao 163,7 bitcoina, što je 24. travnja bilo oko 1,5 milijuna kuna/REUTERSZaprešićanin je stekao 163,7 bitcoina, što je 24. travnja bilo oko 1,5 milijuna kuna/REUTERS

Navodeći da je osumnjičenik za kriminal stekao korist u virtualnom novcu, sud iskazao stav suprotan HNB-u, Poreznoj upravi i Ministarstvu financija koji bitcoin tretiraju kao robu.

Početak pravosudnog epiloga mladom Zaprešićaninu, koji je vodio najuspješniji svjetski DDoS servis Webstresser i tako predstavljao prijetnju svima koji se bave e-biznisom, prilično je zabavio domaću kriptozajednicu.

Županijski sud u Velikoj Gorici objavio je na svojim internetskim stranicama da je osumnjičeni K.R. radeći kazneno djelo stekao imovinsku korist u virtualnom novcu - bitcoinu. Oprečan je to stav onom koji zastupa izvršna vlast, od Ministarstva financija preko Porezne uprave pa sve do HNB-a, a koja se oštro opire ideji da se virtualne valute klasificiraju kao novac.

Sudac Ante Zeljko, glasnogovornik za kaznene predmete Suda naveo je da je osumnjičeni K.R. baveći se računalnim kriminalom stekao "imovinsku korist u iznosu od najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približne vrijednosti na dan 24. travnja 2018. godine 1.453.946,90 kuna", piše Zeljko.

HNB je Poslovnom dnevniku još krajem 2013. godine odgovorio da bitcoin i ostale kriptovalute za njih nisu novac već roba poput zlata u World of Warcraftu i Linden dolara u Second Lifeu. 

"Bitcoin se ne može smatrati e-novcem budući da ne predstavlja novčano potraživanje prema izdavatelju, a k tome izdavatelj bitcoina nije u Hrvatskoj već se navedena usluga pruža putem virtualne internetske mreže", pojašnjavao je tada HNB.

Iako se u kriptozajednici o tome dosta priča, predsjednik Udruge za blockchain i kripto-valute (UBIK) Vlaho Hrdalo naglašava da pravno ova objava suda nema pravnu težinu. "Bitcoini su ovdje sporedni, jer je u pitanju postupak u kojem se sud bavi eventualnim postojanjem kaznenog djela, a ne utvrđivanjem naravi kriptovaluta", upozorava Hrdalo.

Izvor:Poslovni.hr

Direkt Informator 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK