ŽELITE PREVARITI DRŽAVU?

Direkt Informator donosi

ŽELITE PREVARITI DRŽAVU? Nikakav problem, Porezna uprava otkrit će vam kako

Za većinu ljudi Porezna uprava predstavlja jednu od rijetkih institucija koje koliko-toliko funkcioniraju. Naime, oni se brinu da vaš teško zarađeni novac završi u kasici prasici zvanoj državni proračun iz čega se financira obrana, socijalna davanja, škole, vrtići. Stoga, iako svi prigovaraju zbog poreznih davanja koja su apsurdno visoka za ono što hrvatski građani dobivaju, ipak od njih imamo neke konkretne koristi.

Porezna uprava koja se nalazi pod Ministarstvom financija u posljednjih nekoliko godina učinila je nekoliko poteza koji su ocijenjeni od strane javnosti kao i više nego dobri. Međutim, šokirali su hrvatsku javnost objavivši na svojim službenim stranicama savjete kako gotovo legalno prevariti državu.

Pod nazivom ‘Agresivno porezno planiranje – izbjegavanje ulaska u sustav PDV-a’ opisali su kako se može izbjeći plaćanje poreza budući da zakonodavac nije predvidio tu mogućnost. Porezna je navela kako to nije u duhu zakona. Međutim, to što nešto nije u duhu zakona i dalje ne znači da nije ilegalno.

Kako su naveli, dio poreznih obveznika koristi upravo tu mogućnost za izbjegavanje ulaska u sustav PDV-a čime se oštećuje državni proračun, a onda su u detaljima opisali kako to učiniti.

Screenshot /Porezna uprava

“Društva A,B,C i D obavljaju gospodarsku djelatnost. Osnovana su od istog osnivača – odgovorne osobe. S poslovnim aktivnostima započinju 1. siječnja na način da obavljajući istu djelatnost nastavljaju poslovanje koje je na njih prenijelo povezano društvo koje je poslovalo u prethodnoj poslovnoj godini i poslovne aktivnosti obavljaju do 31. prosinca iste godine na istoj adresi, u istom poslovnom prostoru, koriste usluge istog knjigovodstvenog servisa, koriste ista osnovna sredstva, istu radnu snagu, iste dobavljače, ostvaruju milijunske promete po transakcijskom računu …… 31. prosinca poslovanje prenose na sljedeće novoosnovano povezano društvo, a svoje poslovne aktivnosti svode na minimum ili prestaju s radom,” navodi Porezna uprava na svojim stranicama.

S obzirom da su porezi i druga davanja u Hrvatskoj visoki, gotovo je apsurdno što je upravo Porezna uprava ta koja je gotovo traljavo predložila svima kako prevariti državu na legalan način, iako istina to nije u duhu zakona.

Svoju ocjenu iznenađujućeg postupka, za portal Dnevno.hr anonimno je dao hrvatski poduzetnik koji nije mogao sakriti svoje čuđenje postupkom.

 

“Očito se pojavio manjak u kasici prasici zvanoj “državni proračun”. Sada se traže krivci… a koga će Porezna uprava smatrati legitimnim krivcem za sve nego privatnog poduzetnika?

Nažalost naše Porezne uprave nisu svi poduzetnici oni koji se voze u BMW-u, ne plaćaju plaće djelatnicima i izbjegavaju podmirivati svoje obveze prema državi u kojoj posluju, pa tako ne žele svi niti biti “pozivani” na red od Porezne uprave za navodna prijevarna poslovanja.

Porezna uprava ponosno danas na svojem portalu objavljuje veliku “istinu” koju je na našu žalost tek sada prepoznala.

Nakon prakticiranja navedene prakse unatrag posljednje tri-četiri godine prepoznat je problem za Ministarstvo financija koji je za mnoge poduzetnike jedini izlaz iz ionako bezizlazne situacije s previsokim poreznim davanjima, posebice PDV-om. Napominjem da je uočena praksa poduzetnika 100% u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Porezna uprava umjesto da iz navedene prakse prepozna činjenicu da je PDV u RH previsok danak za poduzetnike, ona iste te poduzetnike pokušava optužiti za prijevaru. Dakle, umjesto da se smanji stopa PDV-a na realnu od 12-15% maksimalno za sve poduzetnike optužuje se poduzetnike za to što pokušavanju naći način kako preživjeti nemoguće – kako preživjeti PDV od 25%.

Porezna uprava je tek sada, nakon otprilike 3-4 godine ovakve prakse istu prepoznala. Pa čestitke djelatnicima Porezne uprave, stvarno su brzi i efikasni…

Pa zato što je Porezna uprava upravo dala savjet onim poduzetnicima koji možda do danas nisu ni bili svjesni mogućnosti koje im pružaju pozitivni propisi RH. PDV od 25% ne mogu si priuštiti ni poduzetnici u bogatijim ekonomijama za puno bolju i kvalitetniju uslugu i servis državnih institucija, a kamoli poduzetnici u RH.  Možda Republika Hrvatska prepozna za par godina i to da nam je PDV u stvari previsok. Čestitamo unaprijed …”, komentirao je za naš portal hrvatski poduzetnik.

 

Savjetovanje Porezne uprave dolazi nakon objave kako su poreznici u nadzoru fiskalizacije ‘posjetili’ čak 85 posto više kafića, restorana, trgovina na malo i drugih obveznika Zakona o fiskalizaciji i prometa gotovinom, nego u istom razdoblju prošle godine.

S jedne strane Porezna je obavila svoj posao, a s druge kao da se pobrinula da posla ima savjetujući kako ne plaćati porez.

 

Izvor:Dnevno.hr

DIREKT INFORMATOR /2018

 

 
 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK