Pivo na Istoku zdravije radi vode

Pivo na Istoku

Direkt Informator

Pivo u Bugarskoj

Pivo u Bugarskoj


Direkt Informator u akciji :)

Po konzumaciji piva, Bugarska zauzima 22. mjesto u svijetu, ispred Francuske, Rusije, Brazila i Japana. Ljubav Bugara prema pivu nije slučajna i nije vezana uz suvremenu supkulturu. Babilonci, Asirci i Sumerani su poznavali više od 70 raznih vrsta piva, u drevnoj Indiji taj napitak su nazvali džavara, a u Kini se pripremao, naravno, od riže.

Za Frigijce koji su smatrani starim tračanskim plemenom (oko 1200. god. p.n.e. sele u Malu Aziju) zna se da su taj napitak pripremali od ječma, prosa i raznih biljaka, čime su stvorili neponovljivo dobar okus. Baš se Tračani, koji su naselili dio teritorija današnje Bugarske, smatraju prvim europskim proizvođačima piva. Prema povjesničaru Helaniku, još u 5. stoljeću p.n.e. , Tračani su konzumirali pivo od raži. Sabaznij, tračanski Dioniz, bio je štovan kao bog piva. Pivo su nazivali brutos ili britos.

Nije slučajno da se u Trakijskoj nizini nalaze jedni od najboljih bugarskih suvremenih proizvođača piva. Tradicija pravljenja piva predala se i Grcima, koji su, prema Aristotelu, ispijali ogromne količine piva. Platon je izjavio Mudrac je onaj koji je izmislio pivo . Po uzoru na Grke, i Rimljani su ga počeli proizvoditi. Oni su ga pak nazivali cerevisia, a naziv potječe od imena rimske božice poljoprivrede žitarica, žetve i majčinske ljubavi Ceres/Cerera, i latinskog vis - sila, snaga. Zanimljivo je da, dok većina slavenskih naroda koristi riječ pivo, u Bugarskoj se govori bira, a taj naziv vuče korijen od latinskog bibere - piti.

Poznavanje ovog božanstvenog napitka Slaveni vjerojatno mogu zahvaliti Tračanima. Riječi olovinaol označavaju drevno piće slično pivi, koje su poznavali Slaveni. Ti se nazivi i u današnje vrijeme mogu pronaći u nekim dijelovima Bugarske, Rusije i Slovenije. Smatra se da su Slaveni prvi Europljani koji su uveli tradiciju pravljenja piva dodavanjem hmelja. Prema mnogima, upravo tako započinje povijest piva, kao takvog kakvog danas poznajemo i konzumiramo.

Međutim, do 19. stoljeća pivo se u Bugarskoj proizvodilo u domaćinstvu i dosta se razlikovalo od suvremenih poimanja ove široko rasprostranjene tekućine u staklenim bocama. Jiří Prošek smatra da se proizvodnja piva u Bugarskoj prvenstveno treba povezati s imenom Francoasa Ducorpa koji je osnovao prvu tvornicu piva u toj zemlji. Nju su otkupili Jiří i Bogdan Prošek, koji su također poznati i po izgradnji Lavovog i Orlovog mosta u Sofiji, kao i po sudjelovanju u izgradnji zgrade bugarskog parlamenta, sofijskog glavnog kolodvora i pristaništa u Varni. Godine 1884. osnovali su pivovaru Prošek, najveću sofijsku pivovaru u to vrijeme. Ona je imala i vlastitu proizvodnju leda jer su braća Prošek mislili da kvaliteta leda utječe i na kvalitetu piva. U neposrednoj blizini pivovare otvorili su i pivnicu. Godine 1881. troje perspektivnih švicaraca u Plovdivu je osnovalo pivovaru Kamenica. Slijedeće godine u Šumenu je češki majstor pivar Franz Milde, zajedno sa nekoliko inicijativnih građana Šumena, osnovao Bugarsko pivovarsko društvo, kao i tvornicu za proizvodnju piva. Nakon toga pivovare se otvaraju u nizu drugih gradova - Staroj Zagori, Ruseu, Varni, a zanimljiva je činjenica da ih otvaraju uglavnom stranci. Potražnja za pivom brzo raste i pivovare otvaraju vrata jedna za drugom. Tako je danas pivo postalo jedan od najdražih napitaka u Bugara. Iako masovna proizvodnja piva u Bugarskoj ima kratku povijest, ne smiju se zaboraviti tradicije koje postoje u ovoj zemlji još prije nego što je ona postala državom.

Prevela i prilagodila :

Direkt Informator

Izvor: B-tourism

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK