Drveni čamci međusobno su bili povezani užetom te su ih vukli pomoću posebno izgrađenog sustava kanala. Otkrio je to svitak papirusa koji je otkriven u morskoj luci Wadi al-Jarf

Milijuni kamenih blokova za izgradnju Velike piramide u Gizi do baze su dovezeni na ‘splavima’ od povezanih čamaca koje su graditelji dovlačili posebnim sustavom kanala, tvrdi najnovije otkriće o gradnji piramide opisano u novom dokumentarcu Channela 4.

 

Tajna izgradnje najstarijeg Svjetskog čuda već stoljećima čuči zaključana unutar zidina. Arheolozi vjeruju da su konačno došli do objašnjenja kako su Egipćani uspjeli dovući milijune 2,5-tonskih blokova preko 500 milja kako bi stvorili Veliku piramidu.

Izgrađena je oko 2600 g. pr. Kr., a izgradnja je trajala 20 godina. Sve do Srednjeg vijeka Velika piramida u Gizi bila najveća umjetna građevina na Zemlji. Povjesničare je dugo mučilo kako su graditelji dnevno prevozili 800 tona materijala od Asuana do Gize, no novo otkriće iz papirusa konačno je dalo konkretne odgovore.

Novi dokazi ukazuju da je tisuće radnika drvenim čamcima duž Nila prevezlo oko 170.000 tona vapnenca. Drveni čamci međusobno su bili povezani užetom te su ih vukli pomoću posebno izgrađenog sustava kanala. Otkrio je to svitak papirusa koji je otkriven u morskoj luci Wadi al-Jarf, a autor mu je ‘nadzornik radova’ imena Merer.

On je, vjeruju egiptolozi, zapisao kako je oko 2,3 milijuna blokova vapnenca i granita na gore opisani način bilo prevezeno u luku izgrađenu u neposrednoj blizini ‘gradilišta’, odnosno baze piramide. Teoriji u prilog ide i nalaz arheologa Marka Lehnera koji je ispod platoa na kojemu ‘sjedi’ piramida pronašao ‘izgubljeni’ vodovodni kanal, prenosi The Mirror. 

Autor: Rosana Stojmenović

DIREKT INFORMATOR 2018 PRESS