Facebook vodi pojačanoj ljubomori i nepovjerenju u vezi

 

Facebook vodi pojačanoj ljubomori i nepovjerenju u vezi

 
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Robin Beckham / BEEPstock / Alamy

Facebook ima jako veliku ulogu u ljubavnim vezama mladih, potiče i olakšava nadzor nad partnerima te vodi pojačanoj ljubomori i nepovjerenju što može dovesti i do prekida veze, pokazalo je istraživanje 'Uloga Facebooka u sentimentalnim odnosima mladih'.
 

'Uloga Facebooka u sentimentalnim odnosima mladih vrlo je velika, ali, koliko je pozitivna, toliko je i opasna', rekla je Hini profesorica s Hrvatskih studija Nada Zgrabljić Rotar.

Istraživanje je, pod njezinim mentorstvom, metodom ankete na uzorku od 91 studenta komunikologije s Hrvatskih studija i četiri dubinska intervjua sa studenticama tog studija za potrebe svog diplomskog rada 2015. provela sociologinja i komunikologinja Elena Družeta.

U istraživanju je sudjelovala 71 studentica te 20 studenata do 27 godina starosti, a rezultati su objavljeni u najnovijem broju časopisa 'Medijske studije'.

Ove stvari nipošto ne smijete objavljivati na Facebooku

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zgrabljić Rotar kaže da Facebook olakšava održavanje veze, ali da se u dubinskim intervjuima sa studenticama pokazalo da je svima njima bilo čudno kako je online odnos preuzeo važnost nad stvarnim životom.

'One npr. kažu: Njemu je bilo puno važnije da sve bude na Facebooku, nego kako smo mi u privatnom životu', pojasnila je.

Ispitanici su rekli i da ako svaki dan na Facebook ne stavljaš fotografije sa svojim dečkom, onda će prijatelji misliti da nešto ne štima u vašoj vezi. Stoga im je jako važno biti prisutan online i na taj način održavati vezu, dodala je.

Žene više nego muškarci prate i nadziru partnerove aktivnosti na Facebooku

Naglasivši kako je istraživanje pokazalo i negativne strane te društvene mreže, jer ona olakšava i potiče nadzor nad partnerima i ljubomoru, Zgrabljić Rotar rekla je da se, kao i u stranim istraživanjima, pokazalo da žene više nadziru i prate partnerove aktivnosti nego što to rade muškarci.

Žene vole pratiti partnere koji npr. kažu da idu spavati, a one vide da je on tada online na Facebooku, prate njegove prijatelje, s kim je stavljao fotografije, bivše veze i slično te u tom smislu Facebook postaje potencijalno mjesto ili okidač za stvaranje konflikata u vezi.

 

U kakav se to skandal upetljao Facebook i što morate o tome znati?

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Stoga su najčešći razlozi za poticanje ljubomore u vezi bili komentari i lajkovi osoba suprotnog spola, dodavanje ili prihvaćanje osoba suprotnog spola za prijatelje, objavljivanje vlastitih slika 'koje nisu za Fejs' ili dopisivanje s osobama suprotnog spola.

'Nadzor i ljubomora kreću iz iste situacije anksioznosti i nesigurnosti', rekla je.

Istaknula je i da je 61 posto ispitanika procijenilo da Facebook može biti uzrok prekida ljubavne veze pri čemu je njih 60 posto odgovorilo da poznaje ljude koji su prekinuli vezu ili imali problema u vezi zbog te društvene mreže.

Uz to, 30 posto ispitanika potvrdilo je svađu s partnerom oko Facebooka, a njih 32 posto procjenjuje da Facebook može biti izvor potencijalnih prijetnji u njihovoj vezi. Također, njih 42 posto često posjećuje partnerov profil, a 38 posto ih prati kada je partner na mreži.

DIREKT INFORMAOR

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK