ŠPIJUNI: Dosadan posao?

ŠPIJUNI: Dosadan posao?

 Špijunski posao je uglavnom dosadan i često birokratski, u njemu nma velikih uzbuđenja niti tipova poput  Bonda 007 tvrde ruski agenti. 

Da nije više veliki ni novac za "vruče" podatke pokazuje posljednji slučaj  špijuna Markusa , koji je odavao njemačke tajne CIA i Rusima. 

On je osuđen na osam godina zatvora zbog špijuniranja - predao je Amerikancima više od 200 dokumenata u periodu od četiri godine za šta su mu platili skromnih 80 hiljada eura, s obzirom na značaj podataka. 

Naime, u dokumentima su bili popisi pravih i lažnih imena, te adresa njemačkih agenata u inozemstvu. 

Agent je optužen i za izdaju jer je predao tri dokumenta ruskoj tajnoj službi. 

On je bio zaposlen u njemačkoj obavještajnoj službi BND od 2007. godine, pa je imao pristup tajnim dokumentima. 

U periodu 2008-2014. godine primio je između deset i 20 tisuća eura godišnje za informacije koje je otkrivao na tajnim sastancima u Austriji. 

Stručnjaci navode da je to smiješno mala suma za značajne podatke i visoki rizik, pogotovo ako se poredi sa činjenicom da svaki prosječan ili čak rezervni nogometaš ima veća primanja, i to mjesečna!? 

Tri ruska agenta koja su prošle godine optužena za špijunažu u SAD nisu se skrivala iza lažnog identiteta i nisu krali vojne tajne. 

Dokazi čak pokazuju da im je išla na živce činjenica što nemaju zadatak koji bi više podsjećao na one iz filmova o Bondu. 

Oni su "kopali" po bankarskim podacima i istraživali izvore alternativne energije, ali američke vlasti tvrde da je taj slučaj dokaz da Rusi "unapređenim tehnikama" špijuniraju u SAD i više od 20 godina nakon završetka "hladnog rata". 

Mnogo uzbudljivije u špijunskom svijetu bilo je sredinom prošlog stolječa. 

SAD su svojevremeno objavile priču o sovjetskim špijunima koji su bili ubačeni u Ameriku sa lažnim identitetima. Oni su govorili engleski jezik kao da im je maternji. 

Još šokantniji bili su podaci o metodologiji rada ruskih špijuna u SAD u to doba. 

"Vol strit žurnal" je naveo da su ruski agenti, prema planu Kremlja, bili spremni da regrutuju i vlastitu djecu koja su rođena u SAD. 

Tako je uhapšeno desetak špijuna koji su imali sedmoro djece u dobi od jedne do 20 godina. 

S obzirom na to da su rođena na teritoriji SAD, bila su manje izložena provjeri vladinih službi, pa su bili idealan "materijal" za regrutiranja i obuke. 

"Bila su to dobra vremena, a danas se sve svodi na hakovanje i prisluškivanje", požalio se jedan iskusni agent pred penziju.  

Mojsamac.info

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK