Gdje se odjaviti nakon odlaska iz Hrvatske

Gdje se odjaviti nakon odlaska iz Hrvatske

Gdje se odjaviti nakon odlaska iz Hrvatske

Selidba u novu zemlju je obično jako uzbudljivo razdoblje u životu pojedinca. Uz uzbuđenje oko velike životne promjene, ne smijemo zaboraviti na administrativne stvari u Hrvatskoj, tj. gdje se sve trebamo odjaviti prije ili nakon odlaska iz Hrvatske.

Ovo je lista stvari koje trebamo napraviti:

  • prijava promjene adrese u MUP-u
  • odjava sa HZZO-a
  • odjava s porezne
  • odjava sa Zavoda za zapošljavanje

 

Prijava promjene adrese u MUP-u

 

 

Na stranicama MUP-a piše sljedeće:
“Prebivalište i boravište prijavljuje se policijskoj upravi/policijskoj postaji nadležnoj prema mjestu u kojem osoba želi prijaviti prebivalište ili boravište. Prijava prebivališta i boravišta podnosi se u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu prebivališta, odnosno od dana dolaska u mjesto boravišta.”

Dakle, prijavu promjenu adrese moguće je napraviti u MUP-u ili u hrvatskom veleposlanstvu u Irskoj. Sa sobom trebate donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu i dokaz da selite ili već jeste u Irskoj (ugovor o radu, račun na Vaše ime s irskom adresom ili bilo kakvu potvrdu koja dokazuje da ste ili ćete biti u Irskoj).

Više o opcijama što možete prijaviti možete saznati ovdje. Za početak preporučujemo prijavu privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske, koja se registrira na 5 godina. Kroz to vrijeme možete odlučiti da li je Irska zbilja zemlja za Vas.
Prilikom promjene adrese dobit ćete potvrdu o istom koja je dokaz da više ne živite u Hrvatskoj.

 

Odjava sa HZZO-a

 

 

Odjava sa HZZO-a je potrebna ako ste prije posla u Irskoj bili nezaposleni i imali zdravstveno osiguranje.
Po prekidu radnog odnosa, poslodavac Vas automatski odjavljuje sa HZZO-a. Ako sami naknadno niste podnijeli prijavu na HZZO, znači da nemate hrvatsko zdravstveno osiguranje i ne trebate se odjavljivati s istog.
Imate li hrvatsko zdravstveno osiguranje možete jednostavno provjeriti ovdje. Ako postoje podaci o Vama u sustavu, znači da imate zdravstveno i trebate se odjaviti.

Odjavu sa HZZO-a možete napraviti osobno u bilo kojem HZZO uredu ili ju dostaviti poštom. Obrazac za odjavu možete pronaći ovdje. Potrebno je ispuniti tiskanicu za odjavu u dva primjera te priložiti dokaz da nećete biti u Hrvatskoj, kao npr. potvrdu izdanu od MUP-a o promjeni adrese ili irski ugovor o radu.

 

Odjava s porezne

 

 

Ovo je osjetljiva tema koja često puni novinske stupce i nužno je biti jako pažljiv.

Za odjavu s porezne potrebno je dostaviti ispunjen TI Obrazac u područni ured porezne uprave prema mjestu prebivališta, osobno ili poštom.
Po dostavi TI obrasca i dodatnih dokumenata koje porezna uprava može naknadno tražiti od Vas, porezna utvrđuje gdje je centar vaših obiteljskih i gospodarskih interesa. Ako utvrdi da nemate niti obiteljskih niti gospodarskih interesa u RH, ispisat će Vas iz hrvatskog poreznog sustava. Međutim, ako utvrde drukčije, primorat će Vas na plaćanje porezne razlike.

Pitanje je što je porezna razlika i kako se izračuna. Dakle, Hrvatska i Irska su članice EU, koje kao i ostale članice EU automatski razmjenjuju informacije u području oporezivanja. Hrvatska i Irska također imaju ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što znači da se porez koji platite u Irskoj uvažava, tj. odbija prilikom plaćanja poreza u Hrvatskoj. Hrvatska će uzeti Vašu bruto plaću, odbiti sva obvezna davanja koja plaćate Irskoj prije oporezivanja te potom primijeniti hrvatske porezne stope prema poreznim razredima.
Koji su točno davanja koja se odbijaju od bruto plaće teško je reći, budući da hrvatska porezna uprava nije ponudila detaljnije objašnjenje, pa nam preostaje nagađati za slučaj Irske. U postu Kako izračunati plaću u Irskoj detaljno smo objasnili pretvorbu bruto u neto plaće. Pretpostavka je da su obvezna davanja Irskoj PRSI i USC, pa je osnovica na koju se primjenjuju hrvatski porezi vjerojatno bruto plaća umanjena za PRSI i USC. Nakon što se izračuna koliko poreza bi platili na takvu osnovicu u Hrvatskoj, priznaje se PAYE porez koji ste platili Irskoj te bi Hrvatskoj trebali platiti razliku ta dva iznosa. Ovisno o Vašoj plaći, ta razlika može biti značajna.

Ako želite biti ispisani iz registra hrvatskih poreznih obveznika, Irska treba postati Vaš novi centar obiteljskih i gospodarskih interesa. Trebate imati što manje veza s Hrvatskom, te se riješiti stvari koje ste stekli ili posjedujete u Hrvatskoj, od velikih kao što su stanovi, kuće, namještaj pa sve do kućnih ljubimaca, bankovnih računa, ulaganja i sl. Što manje veza imate ili planirate imati s Hrvatskom, tim više dokazujete da Vam centar života više nije Hrvatska. Ako imate užu obitelj u Hrvatskoj, pazite da ne ostanete razdvojeni duže od 183 dana u godini, jer Vam je tad središte obiteljskog interesa definitivno Hrvatska. Dakle, dovedite obitelj sa sobom i riješite se ako možete svega čega se možete riješiti u Hrvatskoj, bilo prodajom, bilo darovanjem obitelji i prijateljima ili na bilo koji drugi način.

Uz TI obrazac, porezna Vas može tražiti dostavu dodatnih dokumenta u originalu i prevedene na hrvatski jezik. Npr. to može biti ugovor o radu, potvrda porezne rezidentnosti u Irskoj ili nešto treće.
Potvrdu porezne rezidentnosti u Irskoj možete zatražiti ako živite i plaćate porez u Irskoj u periodu dužem od 6 mjeseci, jer Vas Irska tad smatra poreznim rezidentom. Ako je to Vaš slučaj, kontaktirajte irski Office of Revenue Commissioners i zatražite da Vam izdaju Tax residence certificate uz objašnjenje zašto Vam treba. Budući da se službenici ne sreću s takvim zahtjevima često, vjerojatno ćete im trebati pojasniti kako potvrda treba izgledati. Za primjer im možete poslati ovaj dokument, koji se inače nalazi na njihovim stranicama.

Kako smo rekli, ovo je osjetljiv korak i treba ga pažljivo obaviti. Savjetujemo Vam da ga ne preskočite jer više riskirate ako hrvatska porezna dobije podatke o Vama automatskom razmjenom podataka s Irskom.

 

Odjava sa Zavoda za zapošljavanje

 

Ukoliko ste prije posla u Irskoj bili nezaposleni u Hrvatskoj i registrirani na Zavodu za zapošljavanje, nemojte se zaboraviti odjaviti. Ovo je jednostavan korak budući da je državi ionako u interesu smanjiti stope nezaposlenosti.

 

Ovo su koraci koje trebate napraviti prije ili nakon selidbe iz Hrvatske. Nastojte ih napraviti u roku kako biste izbjegli kazne i ostavili hrvatsku administraciju za sobom.
Ako imate pitanja oko odjava nakon odlaska iz Hrvatske ili pak zanimljivo iskustvo ili savjet, slobodno komentirajte niže.

 

Direkt Informator

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK