VELIKI RAT NA VIDIKU! FRANCUZI PRIJETE NOVIM UDAROM NA ASADA

 

FRANCUZI PRIJETE NOVIM UDAROM NA ASADA 'Postoji crvena linija, ako je prijeđe, napast ćemo Siriju ponovno' O INTERVENCIJI SE OGLASILA I KINA

Diret Informator
An RAF Tornado lands at Akrotiri in Cyprus, April 14, 2018. Cpl L Matthews, 83EAG, Royal Air Force Photographer/Ministry of Defence Handout via Reuters NO RESALES. NO ARCHIVES THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Cpl L Matthews, 83EAG, Royal Air Force Photographer/Ministry of Defence Handout / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u subotu da je bilo ispravno i legalno narediti napade krstarećim raketama na Siriju nakon kemijskog napada na civile u gradu Dumi.

May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

"Bilo je ispravno je i legalno poduzeti vojnu akciju zajedno s našim najbližim saveznicima kako bi ublažili daljnje patnje ljudi onesposobljavanjem kemijskog oružja sirijskog režima", kazala je britanska premijerka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je poručio da ti udari krše međunarodno pravo i predstavljaju agresiju na Siriju.

May je kazala da će održati obraćanje u parlamentu u ponedjeljak.

Po njezinim riječima, obavještajna izvješća ukazuju na to da je sirijska vlada odgovorna za napad u Dumi prošle subote.

"Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Dumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad", istaknula je. "Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe".

Pariz prijeti novom vojnom intervencijom u slučaju novog kemijskog napada u Siriji

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je u subotu "da će biti i druge vojne intervencije" u slučaju novog kemijskog napada u Siriji, nakon savezničkih napada u noći s petka na subotu u toj zemlji.

"Glede kemijskog oružja, postoji crvena linija koju se ne smije preći, a ako je se pređe bit će nove intervencije", izjavio je ministar na tv postaji BFMTV, dodajući: "No, mislim da da je lekcija naučena".

Naglasio je, međutim, da posjet krajem svibnja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Rusiji, saveznici Damaska, "nije doveden u pitanje".

Reakcija iz Pekinga

Kina je u subotu obznanila kako se "protivi upotrebi sile" nakon udara koje su u Siriji izveli SAD, V. Britanija i Francuska, te je zatražila povratak "u okvire međunarodnog prava".

"Protivimo se stalnoj upotrebi sile u međunarodnim odnosima i podržavamo poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja", izjavila je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

"Pozivamo sve strane da se vrate u okvire međunarodnog prava i riješe krizu dijalogom i pregovorima", dodala je ona u priopćenju na stranici ministarstva.

"Svaka jednostrana vojna akcija koja zaobilazi Vijeće sigurnosti UN-a u suprotnosti je s elementarnim načelima i normama međunarodnog prava, te samo komplicira rješenje sirijskog problema", rekla je Hua.

"Političko rješenje je jedino moguće", dodala je ona podsjećajući da Peking zahtijeva "potpunu, pravednu i objektivnu istragu" o kemijskom napadu u Siriji, te da "nijedna strana ne smije prejudicirati rezultate" iste. (Hina)

 

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su u subotu da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane korisititi kemijsko oružje.

Tusk je u poruci na Twitteru napisao da "udari SAD-a, Francuske i Britanije jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Rusijom i Iranom ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene".

"EU će stajati uz naše saveznike na strani pravde", poručio je Tusk.

Juncker je pozvao sirijsku vladu da prestane koristiti kemijsko oružje.

"Ovo nije prvi puta da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv civila no mora biti posljednji", poručio je Juncker u priopćenju.

Izvor:Jutarnji list

 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK