Slovenske start-up tvrtke lani prikupile 140 milijuna dolara

Slovenske start-up tvrtke lani prikupile 140 milijuna dolara

 
 
Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

Od 2005. godine do danas, slovenski start-upovi prikupili su više od pola milijarde dolara kapitala, navode u udruzi Silicijevi vrtovi.

U Sloveniji su start-up tvrtke lani uspjele prikupiti rekordnih 140 milijuna dolara kapitala, a trend rasta očekuju i ove godine, nakon što je u prvom kvartalu prikupljeno 40 milijuna dolara.

Većina zasluga za pozitivan trend odnosi se na tvrtke koje su lani prvom javnom ponudom kriptožetona (Initial Coin Offering - ICO) privukle 80 milijuna eura. Najviše investitorskog novca privukao je Origintrail (22 milijuna dolara), dok su po 15 milijuna dolara kapitala dobili start-upovi Layer, Celtra i Tokens, objavila je njihova poslovna udruga "Silicijevi vrtovi". 

Većina prikupljenog kapitala još uvijek dolazi iz inozemstva. Tako je 34 milijuna dolara stiglo iz SAD-a, a 11,5 milijuna iz drugih država EU-a, a samo 4 posto iz Slovenije, što osnivači takvih tvrtki tumače strogim i nestimulativnim propisima, zbog čega su prisiljeni 95 posto kapitala investirati u inozemstvu.

Ni nakon više od deset godina djelovanja nije nam uspjelo uvjeriti investitore da dođu u Sloveniju i na račun neke slovenske start-up tvrtke prenesu milijun ili pet milijuna eura koliko je potrebno da takvo poduzeće naraste do srednje razine, kažu u slovenskoj start-up asocijaciji. Tvrde da to na određeni način pokazuje kako investitori imaju povjerenja u slovenske poduzetnike, ali ne i u državu i "neelastični" poslovni okoliš, što treba mijenjati.

Od 2005. godine do danas, slovenski start-upovi prikupili su više od pola milijarde dolara kapitala, navode u udruzi Silicijevi vrtovi.

 
 Izvor:Poslovni.hr

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK