Neurolozi su istraživali mozak umirućih ljudi

Neurolozi su istraživali mozak umirućih ljudi

 
 
Direkt informator
mozak umirućih ljudiFoto: Pixabay

Neurolozi su istraživali aktivnost mozga umirućih ljudi i došli do nevjerojatnih otkrića.

Elektromagnetska aktivnost koju znanstvenici nazivaju i ‘širenje depresije’ javlja se u ljudskom mozgu u posljednjim trenucima života. To je otkrilo znanstveno istraživanje objavljeno ovih dana u časopisu ‘Annals of Neurology’.

Stručnjaci neurolozi, istraživali su mozak umirućih pacijenata promatrajući snažnu aktivnost koja se pojavila u njihovim mozgovima i prethodila je konačnom gašenju većine vitalnih organa.

Ovo otkriće sugerira na mogućnost da je svijest prisutna i dosta vremena nakon što tijelo umirućeg više ne daje znakove života, te da se ta svjesnost može zadržati čak i pet minuta prije no što se isključi i ljudski najsloženiji organ – mozak.

 

Tim neurologa, uključujući i one s Charité–Universitätsmedizin Berlin, neprekidno su nadgledali signale u mozgu devetoro umirućih ljudi.  Svaki pacijent, od onog u Berlinu do onog u Cincinnatiju u Ohiu, zadobio je fatalne ozljede mozga i nije ih se oživljavalo.

Znanstvenici su uvjereni da kad bi se umirućima implantirale elektrode u mozak, mogli bi otkriti sam mehanizam i točan tajming događanja u samom mozgu, tijekom procesa umiranja.

 

Otkrili su da čak pet minuta nakon prestanka otkucaja srca, njegove moždane stanice, odnosno neuroni, mogu i dalje funkcionirati.

Ali upravo ‘širenje depresije’ označava trenutak kad se neuroni počinju gasiti prije no što nastupi sama smrt.

PROČITAJTE:  NAJNOVIJA STUDIJA POSRAMILA ATEISTE: Svim ateistima će nakon ovoga biti neugodno

 

– Nakon što krv prestane cirkulirati tijelom, širenje depolarizacije označava gubitak pohrajene elektrokemijske energije u moždanim stanicama i nastupaju štetni procesi koji vjerojatno vode do smrti, napisao je u znanstvenom magazinu dr. Jens Dreier s Medicinskog fakulteta u Berlinu.

– Važno je da je obnovljiva ukoliko se može vratiti protok krvi, kaže Dreier. Stanice umiru tek kad krv prestane teći krvožilnim sustavom jer tako moždane ćelije ostaju bez kisika koji im služi kao gorivo za rad.

Stoga, kad se zaustavi krvotok, moždane stanice još rade na rezervama prije no što se kompletno isključe.  Koliko to točno može trajati je još uvijek predmet znanstvenih rasprava.

– Val proširene depresije izgleda nam kao oznaka točke u kojoj se pale neuroni po posljednji put, ali to još uvijek ne mora značiti da nakon toga nastupa istinska smrt, kažu znanstvenici, piše Express.hr.

DIREKT INFORMATOR DONOSI:


DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK