Odmor na Mediteranu obično podrazumijeva posjet Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj ili Lijepoj Našoj, no ako se zaputite daleko, daleko na istok, postoji jedna zemlja koju vrijedi vidjeti. Radi se o Izraelu, a ovo je osam razloga zbog kojih bi odmor bilo dobro provesti upravo tamo!

 

Neotkrivene plaže

Izraelska mediteranska obala proteže se na oko 300 kilometara, a turisti mogu birati između mnogobrojnih plaža. Na raspolaganju su im one u Tel Avivu gdje je uvijek gužvovito, ali i one izvan grada, gdje vladaju mir i tišina. U spomenutom Tel Avivu nalazi se i deset kilometara duga plaža koja ovom gradu daje „kalifornijski“ štih, ali naravno, ako tražite mir i osamu, i to ćete pronaći čim izađete s gradskog područja...

Sunce, sunce, sunce

Godišnje Izrael grije 300 sunčanih dana, tako da nije ni čudo da je ova zemlja pionir solarne energije. U srpnju prosječna temperatura iznosi visokih 31, no sjajna je vijest da i u zimu možete očekivati lijepih 18 stupnjeva, što je još uvijek dovoljno za ležanje na suncu. Možda je najbolje vrijeme jesen, koja je topla, a dolasci na ljetovanja prestanu.

Tel Aviv - 3 (Foto: Shutterstock)Normalne cijene

Malo surfajte bespućima interneta i u jesen ili zimu naći ćete povoljne avionske karte za Izrael, koje ne koštaju ništa više od onih za razvikane mediteranske destinacije. Također, pri biranju hotela nećete bankrotirati, a ni na ulicama cijene nisu takve da morate dizati kredit.

> Hrana, izlasci, umjetnost: Zašto je Tel Aviv hit godine u kojeg dolazi cijeli svijet?

Čudesni noćni život


Kao i slavni New York, i Tel Aviv nosi nadimak „grad koji nikad ne spava“zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno. U centru su se smjestili klubovi i „fensi“ kafići, dok se u boemskoj četvrti Florentin nalazi ono što će oduševiti sve alternativce. Ako kojim slučajem dođete u Tel Aviv, svakako posjetite Imperial Craft Cocktail Bar koji se nedavno našao na listi 20 najboljih barova na svijetu.

Tel Aviv - 2 (Foto: Shutterstock)Sjajna gastronomska scena

Iako pola države prekriva pijesak, Izrael je veliki svjetski izvoznik hrane zahvaljujući tehnologiji, a u restoranima ćete naći uvijek svježe namirnice. U Tel Avivu svakako posjetite restoran North Abraxas, u kojem je kuhinja praktički spojena s dijelom za goste. U istom gradu zaputite se i na tržnicu Levinsky te upoznajte začine i hranu Izraela.

Arhitektura koja ostavlja bez daha

Tel Aviv (još se nismo odmakli od njega) dom je brojnih zgrada napravljenih u Bauhaus stilu. Bijeli grad, gradska četvrt pod zaštitom UNESCO-a krije više od 4 tisuće ovakvih građevina, a najljepše primjerke naći ćete na ulici Bialik, jednoj od najpitoresknijih gradskih avenija.

Naravno, arhitektura je čudesna i u Jerzealemu, gdje su se ispremiješali perzijski, rimski, turski i njemački stilovi.

Tel Aviv - 1 (Foto: Shutterstock)Na svakom koraku – muzej!

S više od 230 muzeja na relativno maloj površini, Izrael je sjajan odabir i za sve one koji uživaju u kulturnoj ponudi. Fascinantnog je izgleda Design Musem Holon, 15 minuta udaljen od Tel Aviva, ali u u ostalih 229+, pronaći ćete nešto za sebe i svoj gušt.

Povijest, povijest...

Posjet Izraelu nije cjelovit ako ste odlučili preskočiti Jeruzalem. Grad je ovo koji je opstao duže od 5 tisuća godina, prema tome, prepun je povijesti i zanimljivosti. Također, UNESCO je zaštitio i grad Akru na sjevernoj obali Mediterana, a kad ga ugledate, makar i na slikama, odmah vam je jasno i zašto.