KRADU PREKO VAŠIH RAČAUNALA!

Trojanci koji kradu kriptovalute

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab otkrili su novi malver koji krade kriptovalute korisnika tako što na klipbordu uređaja (dio memorije u koji se privremeno smješta kopirani objekat) njihovu adresu mjenja. Kriminalci targetiraju popularne kriptovalute kao što su BitcoinEthereum, Zcash, Dash, Monero i druge. Zapravo, sajber kriminalci su već ostvarili značajan uspijeh u ovim operacijama, budući da su do sada ukrali skoro 100 tisuća dolara u kriptovalutama, prema podacima do kojih je došla kompanija. Pored toga, istraživači su pronašli i novi trojan virus, koji je kreiran sa ciljem da krade Monero kriptovalutu.

Budući da kriptovalute postaju sve popularnije širom svijeta, one automatski postaju veoma primamljiva meta za sajber kriminalce. Istraživači iz kompanije Kaspersky Lab već su uočili porast broja “rudarskih“ programa koji generišu kriptovalute, a koji su zarazili hiljade računara i napravili više hiljada dolara. Pored toga, stručnjaci su uočili da sajber kriminalci počinju da koriste manje napredne tehnike, kao i da troše manje resursa i vremena na ove aktivnosti. Prema rezultatima istraživanja, kradljivci kriptovaluta, koji su pojačali svoju aktivnost od 2014. godine, ponovo predstavljaju ozbiljnu opasnost za korisnike koji koriste kriptovalute.

Istraživači iz kompanije Kaspersky Lab otkrili su novi CryptoShuffler trojan virus, koji je kreiran tako da menja adrese novčanika korisnika na klipbordu inficiranog uređaja. Ovakva vrsta napada je već poznata, pri čemu se tokom procesa sprovođenja napada korisnici preusmeravaju na maliciozne web stranice i targetiraju se sistemi za onlajn plaćanje. Kod većine kriptovaluta, ako korisnik želi da prebaci određen iznos drugom korisniku, on mora da zna identifikacioni broj njegovog novčanika, jedinstveni broj koji se sastoji od više cifara. CryptoShuffler trojan koristi činjenicu da sistem mora da radi sa ovim brojevima i ciframa, i manipulira ovim procesom.

Pročitajte i:  Online trgovina pomješala Bitcoin i Bitcoin cash

Nakon pokretanja, CryptoShuffler trojan počinje da nadgleda klipbord uređaja, koji korisnici koriste prilikom plaćanja. To podrazumeva kopiranje brojeva virtuelnih novčanika i njihovo prebacivanje u polje za unos krajnje adrese, u okviru softvera koji se koristi za sprovođenje transakcije. Trojan virus menja virtuelni novčanik korisnika onim koji je u vlasništvu kreatora malvera, što znači da korisnik zapravo neće uneti adresu koju je želeo u predviđeno polje. Kao posledica toga, žrtva će svoj novac prebaciti direktno kriminalcima, osim ako je veoma pažljiva i na vreme uoči zamenu adrese. Slučaj kada korisnik primeti zamenu adrese je veoma redak, budući da je veoma teško zapamtiti toliki broj cifara koje čine adresu virtuelnog novčanika. Zbog toga je veoma teško uočiti ovakve maliciozne pokušaje tokom provođenja transakcije, čak i ako se odvijaju ispred korisnikovih očiju.

Zamjena adrese na klipbordu se događa u istom trenutku, zahvaljujući jednostavnom pretraživanju adresa virtuelnih novčanika: većina virtuelnih novčanika ima konstatan položaj na transakcijskoj liniji i uvijek koristi određeni broj karaktera. Usled toga, kriminalci mogu jednostavno da naprave regularne kodove koji će ih zamjeniti. Na osnovu rezultata istraživanja, ustanovljeno je da CryptoShuffler radi sa velikim brojem najpopularnijih kriptovaluta kao što su Bitcoin, Ethereum, Zcash, Dash, Monero i druge.

Pročitajte i:  Coinbase korisnicima naplaćuje duple transakcije

Za sada, kriminalci koji koriste CryptoShuffler trojan virus su uglavnom bili uspešni u napadima na Bitcoin novčanike, pri čemu su uspeli da ukradu 23 BTC, što je ekvivalent skoro 100 hiljada dolara. Ukupni iznos koji su kriminalci uspeli da ukradu iz drugih virtuelnih novčanika varira od nekoliko dolara do nekoliko hiljada dolara.

„Kriptovalute više ne predstavljaju tehnologiju budućnosti. One predstavljaju sastavni deo naših svakodnevnih života i postaju sve popularnije širom svijeta, samim tim i atraktivnije mete za sajber kriminalce. U posljednje vrijeme smo uočili značajan porast broja malvera koji napadaju različite vrste kriptovaluta, i očekujemo da će se ovaj trend nastaviti. Zbog toga bi korisnici koji razmišljaju o investiciji u kriptovalute trebalo prije svega da razmisle da li su adekvatno zaštićeni”, izjavio je Sergej Junakovski (Sergey Yunakovsky), malver analitičar u kompaniji Kaspersky Lab.

Stručnjaci su otkrili još jedan trojan virus koji targetira Monero kriptovalutu – DiscordiaMiner, koji je kreiran tako da postavlja i pokreće fajlove sa udaljenog servera. Prema rezultatima istraživanja, postoje određene sličnosti sa NukeBot trojan virusom, koji je otkriven ranije tokom ove godine. Kao što je to slučaj i sa NukeBot virusom, izvorni kod trojanca je podjeljen na „podzemnom“ forumu gde se okupljaju hakeri.

Pročitajte i:  Krađa kriptovaluta dovesti  će do značajnih sigurnosnih promjena

Korisnicima se preporučuje da instaliraju pouzdano sigurnosno rešenje, koje je u stanju da obezbedi finansijske transakcije, kao što je Safe Money tehnologija u okviru Kaspersky Lab bezbednosnih rešenja. Radi adekvatnije bezbednosti, ova tehnologija skenira ranjivosti koje su u prošlosti iskorištavali sajber kriminalci, konstantno provjerava prisustvo specijalnih malvera, nadgleda transakcije i proverava da li ima neovlašćenih upada pomoću Protected Browser tehnologije, i štiti klipbord gde se nalaze osjetljive informacije tokom procesa kopiranja.

Proizvodi kompanije Kaspersky Lab uspijeešno detektuju i blokiraju malver sa sljedećim imenima:

Trojan-Banker.Win32.CryptoShuffler.gen
Trojan.Win32.DiscordiaMiner

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK