ŠEST NAJBOLJIH BIJELIH VINA U 2017. GODINI!

VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

ŠEST NAJBOLJIH BIJELIH VINA U 2017. GODINI: Perjanice vinarija koje nikako ne biste trebali zaobići!

 

Godina iza nas bila je godina uspjeha za hrvatska vina.

 

 

Primjerice, na internacionalnim natjecanjima, a osobito onim najznačajnijim kao što su Decanter i IWC, osvojene su brojne medalje iz najprestižnijeg razreda, poput trofeja, platine ili zlata, što nije posljedica inflacije medalja ili pada standarda kod spomenutih natjecanja, nego potvrda konstantnog rasta kvalitete domaćih vina u posljednja dva desetljeća. Dapače, izgleda da su komisije na tim natjecanjima sve strože jer im broj uzoraka koji pristiže i dalje stalno raste, a zbog čega neke zemlje iz našeg okruženja nisu uspjele osvojiti nijedno od takvih priznanja. Trenutačna visoka kvaliteta domaćih vina je i posljedica dobrih berbi 2015. i 2016. koje sada pretežno prevladavaju na tržištu. U tim se berbama zaista imalo za odvojiti dovoljno zrelog i zdravog grožđa za etikete perjanice svake vinarije. U toj popriličnoj količini vina najviše kvalitete odlučili smo izdvojiti 12 najboljih, onih koji su obilježili prošlu godinu. Sada vam donosimo 6 najboljih u kategoriji bijelih ili narančastih vina, a 6 najboljih u kategoriji crnih ili ružičastih vina čitajte sutra!

1. TOMAC AMFORA RAJNSKI RIZLING 2011. CIJENA: 260 KN (VRUTAK)

 

Vinarija Tomac radi pionirski posao već punih dvadeset i pet godina. Jednom od nekad najprezrenijih vinogorja Hrvatske, Plešivici, uz pomoć nekolicine jednako dobrih vinara vratili su ugled i poštovanje, a posljedično i rast cijena. Svojim su izvrsnim pjenušcima afirmirali isto to vinogorje kao najpoželjniju destinaciju za proizvodnju pjenušaca. Pioniri su pri uvođenju biodinamičkih principa u vinograde i podrum. Uveli su među prvima fermentaciju i dozrijevanje u amforama ukopanim u zemlju u redovnu praksu. Odličnim crnim pinotima i rajnskim rizlinzima su ukazali na sortiment koji u tom prohladnom podneblju daje najbolje rezultate. Prvi u regiji su uveli decentan i moderan dizajn boca i pakiranja te ukazali da je taj segment pri afirmaciji neke vinarije po važnosti ravnopravan kvaliteti i autentičnosti vina. U nekim svojim vinima koriste grožđe iz starih vinograda miješanih sorti, po staroj tradiciji kojoj prijeti izumiranje, čime spašavaju i tradiciju i stare sorte. Eksperimentiranju nema kraja i dalje. Najnoviji produkt stalnog pomicanja granica je pjenušac iz Amfore koji je ove godine uvršten u popis 75 (Stellar Buys) najboljih vina s degustacija za britanski magazin Decanter. Vino godine Rajnski rizling Amfora 2011. utjelovljuje baš sve što vinarija Tomac želi poručiti svojim vinima. To je vinski izraz podneblja, nepatvorene tradicije, znanja i znatiželje, poštovanja prirode te ozbiljnog iskustva bez kojeg se baš ništa ne može napraviti valjano. Elegantnije vino od brojne narančaste i macerirane braće, a opet toliko intenzivno i dugačko, s finim taninskim rubom i slasti kasno jesenskog koštunjičavog voća. Čuvati se može desetljećima i s čuvanjem mu vrijednost samo raste.

2. BENVENUTI MALVAZIJA ANNO DOMINI 2015. CIJENA 144 KN (MIVA)

 

Kad smo pomislili da su ambiciozni vinari iz okolice Buja, otkrili baš sve o dometima istarske malvazije, došla su diskretna braća Benvenuti iz Motovuna i bez imalo pompe rekli - molimo vas, probajte i ovo vino. Probali smo, ali probala je i komisija IWC-a iz Londona i rekla - ovo je najbolje bijelo vino u Hrvatskoj u 2017. godini. Teško je ne složiti se s njima. Obitelj Benvenuti očito zna prepoznati trenutak kad su svježina i zrelost u idealnoj ravnoteži. Dodatno su ga školovali u hrastovim bačvama 24 mjeseca, a prethodno macerirali 15 dana pa tako smirenog napunili u boce gdje može ležati do deset godina.

 

3. KRAJANČIĆ POŠIP SUR LIE 2015. CIJENA 115 KN (VIVAT)

 

Čovjek koji je sortu pošip podignuo na neke nove razine zove se Luka Krajančić, a vino s kojim je to učinio nosi naziv Intrada. Međutim, kruna njegova rada je ovaj Sur Lie Pošip. Zrelo i puno vino teksture jednog kremastog chardonnaya, ali s autentičnim aromama mediteranskog otoka, zrelih agruma i makije. Velikodušno kad daje, sramežljivo kad prima, jednako kao i njegov autor, utjelovljenje dalmatinskog težačkog svjetonazora. Radi puno, priča zaneseno i stvara remek-djela poput ovog. Kako vino može biti raskošno i suzdržano istovremeno? Ne zna se, ali probate li ga, vidjet ćete da može.

4. CLAI MALVAZIJA SVETI JAKOV 2015. 190 KN (VINO.HR)

 

Grande Clai, tepaju prijatelji i poštovatelji autoru vina koji je u ovoj berbi nadmašio samog sebe i napravio svoju najbolju malvaziju do sada. Kao i sva druga vina tog istarskog majstora, i ovo je posljedica biodinamič- kog uzgoja i vinifikacije te dugačke maceracije, zbog čega posjeduje jantarno narančastu boju, snažan i krepki okus te miris kandiranih agruma, cidera i žutog koštunjičavog voća. Taninski finiš daje mu okvir, a bogati retrookus slast koja traje dugo po ispijanju. Malvazija koja ima životni vijek poput klasičnih crnih vina i do deset godina od berbe.

5. ANTUNOVIĆ GRAŠEVINA PREMIUM 2013. CIJENA: NIJE DOSTUPNA

 

Graševina u Hrvatskoj ima nekoliko lica, a ovo koje njeguje Jasna Antunović Turk iz Erdutskog vinogorja na Dunavu reprezentira onu cijenjenu zrelu i odležanu varijantu koju često tumačimo kao kasnu berbu, gdje su svježe arome poput jabuke ili ananasa istisnute livadnim cvijećem, zrelim kruškama i dunjama, s fantastič- nom dubinom i kompleksnošću, kao i istovremenom svježinom i zaobljenošću. Pravo malo remek-djelo o kojem jednako mišljenje ima i sudačka komisija magazina Decanter koja mu je dodijelila platinastu medalju i 95 bodova.

6. KRAUTHAKER GRAŠEVINA PODGORJE (ŠAMPION) 2016. CIJENA: 66 KN (KRAUTHAKER.HR)

 

Slavna kosa etiketa s kojom je sve počelo u vinariji Krauthaker još početkom devedesetih. Veličina Krauthakerovih vina je da im vodeća i najprodavanija etiketa, usput iznimno razumne i zapravo nepobjedive cijene kad se uzme u obzir odnos cijene i kvalitete, uvijek serviraju visoku kvalitetu. Već više od dvadeset godina. Ovo konkretno vino pobjednik je nacionalnog natjecanja graševina koji se svake odvija godine u Kutjevu. Stilski se nalazi u razredu svježih graševina redovnih berbi, dakle onih kakve najviše ljube morsku hranu.

 

DIREKT INFORMATOR ZA VAS BIRA NAJBOLJE VIJESTI!

Izvor:Jutarnji list

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK