Ovo niste znali o Gmail-u?

 

Foto: Google

GMAIL je jedan od vodećih svjetskih email poslužitelja, a njegovim se uslugama koriste milijuni ljudi. 

No, kako je to čest slučaj kod korisnika koji zbog užurbanog načina života ne stignu ili jednostavno nemaju potrebe proučiti sve usluge koje im se nude, a mogle bi im ubrzati svakodnevno korištenja, za njih ni ne znaju.

Business Insider je stoga sastavio popis od devet "skrivenih" mogućnosti koje vam Gmail nudi, a koje velik broj korisnika sam vjerojatno nije otkrio.

1. Privici

Vjerojatno vam je poznata situacija kad u tekstu maila napišete "U privitku prilažem dokument", a zatim mail pošaljete bez da ste dokument zaista stavili u privitak ili "attachment". Iz tog razloga, Gmail je uveo raspoznavanje riječi "attachment" te će vas ukoliko je napišete u tekstu, pop-up porukom podsjetiti da dokument stvarno i pridružite mailu.

2. Zvjezdice

Za sve važnije mailove na koje se češće morate vraćati, tu su zvjezdice u različitim bojama koje će vam pomoći pri traženju važnijeg sadržaja koje njima označite. Sve potrebne informacije o tome kako ih koristiti naći ćete u Gmail izborniku Settings>Stars.

3. Višestruke email adrese

Želite li imati nekoliko verzija svoje email adrese, samo u već postojeću dodajte točku (.); Google će zatim isti mail poslati na
primjerice ivanivanic@gmail te na ivan.ivanic@gmail.com.

Ako Ivan želi čak i više različitih adresa, može biti i.vanivanic@gmail.com ili bilo koja druga varijacija.

4. Popis svega što trebate napraviti (to-do list)

Gmail vam može poslužiti i kao popis svega što trebate napraviti, a ne samo kao običan email poslužitelj. Sve što trebate učiniti jest otići u izbornik Mail te zatim kliknuti na Tasks. Pojavit će se pop-up prozorčić u dnu ekrana, a zatim u njega upišete listu svojih zadataka te odredite dan i vrijeme kada želite da vas Gmail podsjeti na njih.

5. Kratice 

Ovo je popis najkorisnijih kratica kojima do nekih opcija možete doći prije ukoliko se poslužite tipkovnicom nego mišem, a ako želite provjeriti sve kratice koje vam nudi Gmail, pritisnite ? dok ste u Gmailovom inboxu.

Pritisnite Ctrl + Enter za slanje poruke

Ctrl + . za prelazak na sljedeći prozor

Ctrl + Shift + c za dodavanje Cc primatelja

Ctrl + Shift + b za dodavanje Bcc primatelja

6. Napredne kratice

Gmail nudi jednostavne kratice za površne korisnike, ali je susretljiv i prema onim zahtjevnijim. Napredne kratice možete kreirati sami, a sve što o tome trebate saznati saznate ćete u izbornicima Settings>Keyboard Shortcuts.

7. Mijenjanje korisničkih računa

Ovo je za sve one koji imaju dva ili više Gmail računa. Kako biste im pristupili u isto vrijeme, kliknite na svoju email adresu u desnom gornjem uglu ekrana i odaberite Add account, a Gmail će vam tada ponuditi da se ulogirate u svoj drugi račun.

Ukoliko kao pretraživač koristite Google Chrome, taj će am program ponuditi da tu opciju zapamti kao stalnu. U svima ostalima morat ćete svaki put iznova upisivati svoju email adresu.

8. Brže osvježivanje

Ukoliko se koristite sporijom internetskom vezom, osvježivanje Gmaila može potrajati nekoliko minuta, no i za to postoji lijek. Postoji i jednostavna verzija Gmaila, a da biste joj pristupili standardnom URL-u Gmaila pridodajte "?ui=html".

URL bi tada trebao izgledati ovako:

https://mail.google.com/mail/?ui=html

9. Backup poruka

najjednostavniji način da napraviti backup svojih najbitnijih mailova jest da napravite novi backup email račun te zatim namjestite da vam se mailovi tamo prosljeđuju. To možete učiniti u sljedećem izborniku: Settings>Forwarding and POP/IMAP.

Zatim odaberete "Forward a copy of incoming mail to" i upišete svoju email adresu. 

DIREKT INFORMATOR ZA VAS BIRA NAJBOLJE VIJESTI!

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK