Slovenci ne žele hrvatske radnike

Slovenci ne žele hrvatske radnike još dvije godine

Foto: Slavko Midzor/PIXSELLFoto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slovenska tehnička vlada predložila je zakon prema kojemu bi tržište rada u Sloveniji za hrvatske državljane ostalo zatvoreno još dvije godine, a gospodarstvenici smatraju da bi ta mjera bila kontraproduktivna.

 Vlada Mire Cerara u kratkom je priopćenju navela kako je cilj predloženog zakona da se to pitanje uskladi sa  stanjem na tržištu rada u Sloveniji, te tako osigura njegova stabilnost u iduće dvije godine.
 O odluci hoće li slovensko tržište rada za hrvatske državljane ostati zatvoreno punih pet godina nakon ulaska Hrvatske u EU Slovenija mora obavijestiti Europsku komisiju do kraja lipnja, prenose slovenski mediji, no prijedlog vlade izazvao je kontroverze, a bilo je drukčijih prijedloga i u samoj vladi, navode neki slovenski mediji.
 Priopćenjem se oglasila Slovenska gospodarska komora, ocijenivši da bi to bio pogrešan potez i "autogol" za Sloveniju, odnosno njezino gospodarstvo, te pozvala vladu da prijedlog zakona povuče iz postupka, a zastupnike ako dođe do glasovanja da ga ne podrže.
 Bude li takav zakonski prijedlog prihvaćen, on će dvije iduće godine zapravo dodatno destabilizirati slovensko tržište rada jer ćemo i dalje sve više ovisiti o zapošljavanju stranih državljana ako želimo sačuvati sadašnji razvojni zamah, naveli su u slovenskoj gospodarskoj komori, ocijenivši da je prijedlog vlade "sporan i štetan".
 Neki mediji navode da je protiv produžavanja ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada bila ministrica za rad i obitelj Anja Kopač Mrak iz kvote socijalnih demokrata (SD).
 Neki mediji navode međutim da je slovensko tržište rada hrvatskim tražiteljima posla relativno nezanimljivo  jer razlike u plaćama nisu tako velike kao u odnosu na zapadnoeuropske zemlje koje su glavni cilj onih koji posao traže u Europskoj uniji.
 Neki upozoravaju da su za zapošljavanje u Sloveniji često vrlo zainteresirani hrvatski studenti koji završe studije na slovenskim fakultetima, ali da se oni po postojećim zakonskim propisima, ne mogu prijaviti u Sloveniji na zavod za zapošljavanje, odnosno uključiti u tržište rada kao tražitelji prvog zaposlenja.

 

DIREKT INFORMATOR

Izvor:Poslovni.hr

DIREKT INFORMATOR


 

  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK