KRŠĆANSKA EUROPA NA DUHOVNOM UMORU!

Istraživanje: Mladi Europljani sve manje religiozni

 
 
 
 
Većina mladih u 12 zemalja Europe nije religiozna i rijetko ide u crkvu, što je dokaz trenda postepenog skretanja ka postkrišćanskom društvu, rezultat je istraživanja koje je objavio britanski “Gardijan”.
 
Istraživanje provedeno s mladima od 16 do 29 godina u 21 europskoj zemlji pokazalo je da je najmanje religiozna Češka gdje je 91 posto ispitanika iz te starosne grupe reklo da nema nikakvu vjersku pripadnost.
 
Na spisku zemalja u kojima većina mladih nije religiozna poslje Češke slijede Švedska, Danska, Estonija, Nizoemska, Norveška, Francuska, Španjolska, Britanija, Belgija, Mađarska i Finska. U većini ovih zemalja s izuzetkom Nizozemske manje od deset posto mladih ide u crkvu makar jednom sedmično.
 
U Češkoj je 70 posto ispitanika odgovorilo da nikada ne idu u crkvu, a u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj,Niozemskoj taj postotak je između 55 i 60 posto.
 
Istraživanje je pokazalo da je u Sloveniji nereligiozan otprilike svaki drugi mladi Slovenac (48 posto), u Rusiji 46 posto, u Njemačkoj 43 posto ispitanika, ali ni u tim zemljama mladi ne idu često u crkvu, dok jednom sedmično to čini manje od 25 posto.
 
Najreligiozniji su se pokazali mladi Poljaci gdje je 17 posto ispitanika reklo da ne pripada ni jednoj vjeri, a potom  u Irskoj gdje je taj procenat 31, i Austriji gdje je nereligizno 34 postoo mladih. U Poljskoj bar jednom sedmično u crkvu ide polovina mladih, a u Irskoj oko trećine (31 posto).
 
Rezultati su objavljeni u izvještaju “Europska mladež i religija” čiji je autor Stiven Bulivant, profesor teologije i sociologije religije na londonskom katoličkom univerzitetu Sent Meri i zasnivaju se na podacima iz Europskog socijalnog istraživanja provedenog od 2014. do 2016, piše Gardijan.
 
Komentar rezultata, autor je ocjenio da je “religija na umoru” i da se “uz neke časne izuzetke sve više mladih ne identifikuje s religijom niti je praktikuje” što će “u budućnosti vjerojatno biti i izraženije”.
 
“Krišćanstvo kao zadato, kao norma, stvar je prošlosti i to vjerovatno zauvijek. Ili barem za idućih sto godina“, rekao je Bulivant.
 
On je ukazao i da među državama postoje velike razlike i da ponekad, čak i kada su sličnog kulturnog naslijeđa i povijesti imaju veoma različite vjerske profile navodeći kao primjer da su dvije među najreligioznijima Poljska i Letonija i dvije među najnereligioznijima Češka i Estonija postkomunističke zemlje.
 
Po Bulivantu, mnogi mladi Europljani su kršteni kao djeca ali poslje više nisu išli u crkvu.
 
Kulturološki vjerski identitet sve manje se prenosi s roditelja na djecu. Kao da se odmah s njih ispere… Za 20 ili 30 godina crkvene zajednice će biti manje, ali će im vjernici zato biti mnogo više posvećeni i odaniji“, zaključio je.
 
Izvor: Beta
 
DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK