Ne odmatajte agrume, ništa još ne režite! Zaštitite ih od bakterijskih i gljivičnih oboljenja

Savjetodavna služba: Ne odmatajte agrume, ništa još ne režite! Zaštitite ih od bakterijskih i gljivičnih oboljenja

Savjetodavna služba: Ne odmatajte agrume, ništa još ne režite! Zaštitite ih od bakterijskih i gljivičnih oboljenja

Vrijeme je za preventivnu mjeru zaštite nasada agruma od uzročnika bakterijskih i gljivičnih oboljenja.

U Hrvatskoj su za tu namjenu registrirani pripravci na osnovi bakra trgovačkog naziva: Neoram WG, Nordox 75 WG, Bordoška juha Caffaro 20WP, Champion, Cuprocaffaro 50 WP.

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši, lisnih uši i grinja bakrenom pripravku moguće je dodati mineralno ulje trgovačkog naziva: Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Promanal Neu, Ovipron Top ili Ovitex. Zaštitu je moguće napraviti i pripravkom koji je kombinacija bakrenog hidroksida i parafinskog ulja, trgovačkog naziva Modro ulje.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi!

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Proizvođače agruma upozoravamo da se u zaštiti smiju koristiti samo pripravci koji imaju dozvolu u RH. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
HPŠSS, Dubovačko-neretvanska županija

Štambuk: Ne odmatajte agrume

Za jadnu dalmatinsku poljoprivredu – nikad gore zime! Najprije visoke tempretura pa jedan veliki led na samom kraju veljače koji je prouzočio štete svima koji su se požurili s orezivanjem. Nakon toga leda, prošlog tjedna sve je popupalo, a sada se ponovno prizivaju minusi.

- Ova je zima totalni ekstrem, temperature su do kraja veljače bile visoke, a sada kad se priroda budi, vladaju studeni. Sve je jasno, bit će štete i tu nema pomoći, ne možemo se boriti protiv ovakvih iznenađenja. Moj je savjet – ne odmatajte agrume, ništa još ne režite – kazao nam je mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi.

 

Izvor:MASLINA.HR

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK