PRATE SVAKI NAŠ KORAK!

Već smo duže vriROTAMROFNI TKERIjeme svjesni činjenice da svaki naš korak na društvenim mrežama i općenito na internetu netko prati. Nedavna istraživanja na Sveučilištu Princeton potvrdila su da platforme koje svakodnevno koristimo ozbiljno ugrožavaju pravo na privatnost svojih korisnika.


 
špijuniranje društvenih mreža
Podijeli na Facebooku
 
Podijeli na Twitteru
 

Već smo duže vrijeme svjesni činjenice da svaki naš korak na društvenim mrežama i općenito na internetu netko prati. Nedavna istraživanja na Sveučilištu Princeton potvrdila su da platforme koje svakodnevno koristimo ozbiljno ugrožavaju pravo na privatnost svojih korisnika.

Rezultati nisu samo dokazali naše sumnje, nego i dodatno zaprepastili podacima o praćenju na internetu. Prema tvrdnjama američkog CNBC-ja, Google i Facebook, stranice koje svakodnevno posjećujemo, koriste skrivene sustave za praćenje korisnika, na temelju kojih kasnije ‘kradu’ naše osobne podatke.

Googleov sustav za nadzor nalazi se na nepojmljivih 76 posto web stranica, dok Facebook prati 24 posto – gotovo četvrtinu cijelog weba. Slijedi ih Twitter koji nadzire 12 posto stranica. Platforme tako prikupljaju podatke o osobnim interesima pojedinaca, kupovnim navikama, lokacijama na kojima smo se nalazili u pojedinom trenutku te, naravno, stranicama koje smo pretraživali.

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Facebook napušta sve više korisnika, a optužbe o špijunaži Zuckerbergu ne idu u prilog

U prvom redu podatke koriste za ciljano oglašavanje, a sustav tih online reklama omogućuje hiper tagiranje koje Googleu i Facebooku dodatno olakšava posao, dok korisnicima može predstavljati veliki problem. Stranice također, sve češće, prikupljene podatke koriste kao input za AI algoritme, koji se bave predviđanjem naših budućih aktivnosti na internetu. Pomalo apsurdno zvuči informacija da se roboti ‘klade’ na nas.

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Google nas prati više od svih drugih stranica

Što, uostalom, mi možemo učiniti? Trebamo inzistirati na zakonima kojima bi ljudi postali vlasnici svojih podataka. Regulatori, pak, moraju tražiti jaču transparentnost algoritama i pravila o privatnosti. Tada bi korisnici konačno mogli razumjeti i uvidjeti koji se njihovi privatni podaci koriste i proučavaju. Ipak, razdoblje o kojemu pričamo tek treba doći…

Piše: D.S.

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK