Djeca naslijeđuju inteligenciju od majke, ne od oca!

Djeca naslijeđuju inteligenciju od majke, ne od oca!

 
 

Istraživači iz Glazgova otkrili su da genetski profil majke najvjerovatnije u najvećoj mjeri određuje koliko će njena djeca biti pametna i da otac možda nema utjecaja na pamet djeteta, piše Independent.

Vjerovatnije je da će žena djetetu preneti gen inteligencije jer se prenosi putem X hromozoma. Osim toga, naučnici sada vjeruju da geni za napredne kognitivne funkcije koji se nasleđuju od oca mogu automatski deaktivirati.

 

Naučnici smatraju da kategorija gena poznatih pod imenom ‘uvjetni geni’ rade samo ako u pojedinim slučajevima dolazi od majke i u drugim slučajevima od oca. Vjeruje se da je inteligencija jedna od karakteristika koja se prenosi uvjetnim genima koji dolaze od majke.

Laboratorijske studije na genetski modificiranim miševima otkrile su da su oni s većom količinom majčinih gena razvili veće glave i mozgove, ali manja tijela. Oni s većom količinom očinskih gena imali su manje mozgove i veća tjela.

Istraživači su pronašli ćelije koje su sadržale samo majčinske ili očeve gene u šest različitih djelova mišjeg mozga, koji su kontrolirali različite kognitivne funkcije, od navika u ishrani do pamćenja.

Ćelije s očinskim genima nakupile su se u djelovima limbičkog sistema koji učestvuje u funkcijama kao što su seks, hrana i agresija. ALi, istraživači nisu pronašli očinske ćelije u cerebralnom korteksu, mjestu gde se događaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su zaključivanje, raduđivanje, jezik i planiranje.

Istraživači su otkrili su da teorije koje su ekstrapolirane iz studija sprovedenih na miševima važe u stvarnosti kada su intervjuirali12,686 osoba između 14 i 22 godine starosti svake godine od 1994. godine do danas.

Uprkos tome što su uzeli u obzir nekoliko faktora, od stupnjeva obrazovanja ispitanika do njihove rase i društveno-ekonomskog statusa, tim je otkrio da je i dalje najbolji predviđač inteligencije deteta IQ majke.

Doduše, istraživanje je takođe utvrdilo da genetika nije jedini faktor koji utiče na inteligenciju – smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasljedno i da na drugi dio utječe okruženje.

Isto tako, otkriveno je da majke igraju izuzetno važnu ulogu u negenetskom delu inteligencije, a pojedine studije sugerišu da je povezanost majke i deteta blisko povezana s inteligencijom.

Istraživači s Univerziteta u Americi otkrili su da je stabilna emotivna veza između majke i djeteta ključna za rast pojedinih djelova mozga. Nakon analiziranja načina na koji se grupa majki odnosila prema svojoj djeci tokom sedam godina, istraživači su otkrili da su ona djeca koju su majke emotivno podržavale i kojima su intelektualne potrebe ispunjene imala u proseku 10 posto veći hipokampus s 13 godina od djece čije su majke bile emotivno udaljene. Hipokampus se povezuje s pamćenjem, učenjem i reagiranjem na stres.

Smatra se da snažna veza s majkom djetetu pruža osjećaj sigurnosti, koji mu dozvoljava da istražuje svijet i daje samopouzdanje da riješava probleme. Osim toga, predane i obazrive majke češće pomažu djeci u riješavanju problema i tako im pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije djeteta nije zanemarljiva, budući da cijeli niz drugih faktora – kao što su intuicija i emocije – koje djeca mogu da nasljede od očeva, takođe utječu na razvoj inteligencije.

 

izvor:Mislipozitivno.hr

DIREKT INFORMATOR


 

  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK