Ekološki zločin: Jahte peru deterdžentima i zagađuju more!

Ekološki zločin: Jahte peru deterdžentima i zagađuju more!

 


  • porto montenegro

Zagađenost akvatorija u marinama i lukama duž crnogorske obale, posebno deterdžentima, ukazuje da mnogi vlasnici više miliona vrijednih jahti ne poštuju osnovne ekološke standarde te svoje “morske ljepotice” peru na privezištima, koristeći nerazgradiva i štetna sredstva.

Činjenica da tokom ljetnje sezone u najelitnijim crnogorskim lukama, od barske i budvanske marine do Porto Montenegra u Tivtu, ima na desetine privezanih skupocjenih plovila, nekorišćenje biorazgradivih deterdženata može biti kobno po životnu sredinu.

A primjera da se jahte peru štetnim deterdžentima i neodgovornom odnosu čovjeka prema životnoj sredini, o čemu svjedoče i fotografije Instituta za biologiju mora iz Kotora, je mnogo.

 

To je ekološki zločin

Naučni savjetnik u kotorskom Institutu za biologiju mora i rukovodilac programa zaštite životne sredine, koje finansira Agencija za životnu sredinu, dr Zoran Kljajić, upozorava na nepoštovanje propisa u lukama i marinama duž crnogorske obale, te o zabrani pranja jahti deterdžentima.

 

Iz MC “Marina”, kompanije koja upravlja budvanskom lukom, odbacili su navode da se jahte peru deterdžentima

Kljajić ističe da, u slučaju da se deterdžent koristi za pranje jahti, to mora biti u skladu sa propisima  za koje, kako kaže, nije siguran da li postoje u Crnoj Gori.

"Postoje evropski i svjetski propisi koji se mogu primijeniti. Prilikom analize vode fizičko-hemijskim metodama zapaženo je prisustvo viška deterdženata i to se odnosi na sve luke i marine na Crnogorskom primorju", kazao je Kljajić “Vijestima”, nakon najnovijeg slučaja pranja jahti u budvanskoj marini za koje postoje i fotografije.

Klajić je kazao da su u Tivatskom zalivu, ispred Porto Montenegra, nedavno vidjeli čovjeka koji je prao  jahtu deterdžentima.

  

Ne možemo mi da se bavimo inspekcijskim poslom, mi smo naučna ustanova, kaže Kljajić

"To je ekološki zločin. Bokokotorski zaliv je jedan zatvoren sistem, koji je zaista ugrožen u posljednje vrijeme sa više aspekata. U Budvi je manji problem u tom segmentu, jer je tamo otvoreno more, ali i tu se primjećuje da  ljudski faktor ima uticaja na živi svijet mora."

 

Kazne do 10.000 eura

Klajić je ocijenio da bi “opštinske i republičke inspekcijske službe trebalo da počnu da rade svoj posao, kako bi se spriječile takve pojave”.

"Ne znam šta rade opštinske službe zadužene za ekologiju i Komunalna inspekcija. Oni ne treba da sjede u svojim kancelarijama, već da izađu na teren. Dovoljno je da prošetate svakog jutra pored bilo koje marine i možete vidjeti ovakve stvari. Ekološka inspekcija mora da se bavi ovim stvarima. .

On je rekao da Institut redovno prati ekološko stanje mora, od rijeke Bojane do Herceg Novog, te da je zapaženo da se ljudi nemarno odnose prema životnoj sredini.

Iz MC “Marina”, kompanije koja upravlja budvanskom lukom, odbacili su navode da se jahte peru deterdžentima, navodeći da je to striktno zabranjeno, te da je dozvoljeno samo pranje vodom.

"Ukoliko i postoje fotografije, to je riječ o pranju vodom, jer mi to kontrolišemo i branimo svakom da koristi bilo kakva štetna sredstva", rekli su u MC “Marina”.

 premium@vijesti.me.

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA Pula  

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK