Promocija knjige

 

 

Imali smo čast da za naš poslovni portal Direkt informator možemo napraviti intervju sa našom spisateljicom Franicom Srhoj Kumlanc o promociji knjige "Korijeni",koja je održana 13.07.2016 godine u Australiji.

Moj djed po majci Stjepan Srhoj je otputovao 1938g prvo u Novi Zeland a zatim u Australiju gdje je radio na farmi duhana i šećerne trske. Kada se vratio u domovinu, uvijek mi je pričao o toj lijepoj zemlji. Vrlo brzo je uspio kupiti farmu gdje je pozvao i svoja dva sina Filipa i Vladu. Nedugo zatim oni su pozvali i sinove barbe Stipana iz Splita, Umberta, Vladu i Stipana .Moj dide Stipan kad se vratio u Lovište kupio je mnogo zemlje i kuća od Bogomoljana i Lovištana.Moj djed Jakov po očevoj strani je također bio u Novom Zelandu sa bratom Matom. Nakon par godina dide Jakov se vratio u Lovište i dovršio kuću. Sjećam se jednog događaja, imala sam deset godina,ja i moja rođakinja Seka Nikolin bile smo u Bučipolju,( predio Lovišta) Upitala sam je:"Gdje je Australija?" Pokazala je rukom prema Biokovu."Tamo ti je iza Biokova,"rekla je."  Pa nije tako ni daleko", uskliknula sam. Te  rečenice izgovorila sam na skupu obitelji na predstavljanju nove knjige "Korijeni" u Mareebi 13.07.2016g. Nastavila sam pokazujući rukom prema srcu: "Vaša druga domovina Australija je sada meni zaista blizu i ona je našla posebno mjesto u mom srcu."

  

 Možete li nam ukratko opisati susret obitelji Srhoj i promociju nove knjige "Korijeni"u Mareebi?

Kada sam doputovala zrakoplovom u Cairns( Quinsland),dočekali su me rođakinja Mary i njen brat Stefani( Barco).Susret je počeo u Mareebi gdje je priređen svečani ručak.Bio je to početak  promocije knjige dva autora, mene i Janija Kumlanc Srhoj. Program druženja,razgledavanje muzeja i zanimljivih mjesta trajao je četiri dana. Mary Serenc vodila je program promocije na engleskom jeziku. Pročitala sam pjesmu "Levanda"autora Janija Kumlanc Srhoj koja se priprema za sljedeći glazbeni festival u domovini. 

 Da li ukratko možete opisati događaje koji su vam posebno ostali u sjećanju?

Da,mogu,imala bih mnogo toga za ispričati.Izdvojila bih:Australija je prostrana i zaista lijepa zemlja,ugodna za život ljudi starije dobi.Obitelj Srhoj se često druži i pomažu jedni drugima što je kod nas u domovini postala rijetkost.Zanimljivo je da su stariji prenijeli na mlađe osjećaj zajedništva i pripadnosti istoj obitelji.

  

Po vašim fotografijama je vidljivo da ste bili u mjestu Dimbulah?

Na susret obitelji došao je i moj rođak Umberto Srhoj i njegova supruga Evelin sa svojom obitelji.On je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih farmera u Dimbulahu i okolici. Bila sam osam dana njegov gost na farmi. Oduševila me plantaža limete ( eng.lime) i limuna , zatim farma goveda i konja za utrke. Umberto i njegova supruga vodili su me da upoznam Aboriđine,starosjedioce Australije.Dragi su i pristupačni posebno prema turistima. Upoznala sam njihove običaje.Pri posjetu Grčkom restoranu u Cairnsu osjetila sam pripadnost tom mentalitetu. Dok smo večerali njihove izvorne specijalitete svirala je i Grčka  narodna glazba. Na kraju večere tradicionalno smo razbijali tanjure uz znak veselja. Također smo posjetili Japanski i Talijanski restoran. Bila sam gost i na farmi rođaka Maxija Srhoj u blizini Mareebe. On je vlasnik velikih plantaža tikava,šećerne trske i manga.    

Kako ste uspjeli izdržati tako dug put do Australije obzirom na vaše godine?

 Navršiti ću uskoro sedamdeset i pet godina. inače često putujem. Posjetila sam skoro cijelu Europu, Južnu Koreju, Bliski istok, Ukrajnu i Novi Zeland. Pripremam se otprilike u roku godinu dana na put u Argentinu. Putovanja mi još uvijek ne predstavljaju problem. Let za Australiju je bio ugodan,putovala sam 22 sata( u jednom smjeru) i vrlo dobro sam podnijela putovanje.

 

U razgovoru ste nam spomenuli mogući susret iseljene obitelji Srhoj na otoku Hvaru 2020 godine?

Naša ideja je da iseljene obitelji Srhoj, sve Bogomoljane, Lovištane i Nakovljane okupimo u rujnu 2020 godine u gradu Hvaru koji bi prvi put povezao iseljenu i domovinsku Hrvatsku. Program bi trajao tri dana u toku kojih bi bili uključeni izleti u Bogomolje,Gdinj, Lovište i Nakovanu. Svi Srhojevi  Australije i Novog Zelanda su to prihvatili s oduševljenjem. Naš zadatak je sada organizacija susreta i traženje sponzora.

  

 
Knjigu možete naručiti na e-mail  fksrhoj@gmail.com

 

Redakcija Direkt informatora Vam želi sretan put u Argentinu 2019 godine

 

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK