Provjerite koji pametni telefoni zrače najviše

Provjerite koji pametni telefoni zrače najviše

FOTO: ThinkstockFOTO: Thinkstock

Njemački savezni ured za zaštitu od radijacije objavio je bazu podataka smartphonea te nivo radijacije koju emitiraju.
Većina ljudi danas svoj pametni telefon drži na dohvat ruke 24 sata dnevno. U džepu je na poslu, u rukama je dok čekaju prijevoz i pored kreveta je kada pođu spavati. S ovim nivoom upotrebe mnogi se ne mogu oteti osjećaju da bi dugoročno mogli imati štetu, iako je teško naći rezultate nekog dugoročnog istraživanja koje bi uvjerljivo potvrdilo štetnost radijacije telefona.

Njemački savezni ured za zaštitu od radijacije objavio je bazu podataka smartphonea, starih i novih, te nivo radijacije kojeg emitiraju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kod mobilne komunikacije za prenos informacija koriste se elektromagnetna polja visoke frekvencije. Kada s nekim razgovaramo mobilnim telefonom glava absorbira energiju ovih polja. Ukoliko, na primjer, razgovaramo uz pomoć slušalica ili je telefon u džepu, energiju prima dio tijela koji je najbliži mobilnom uređaju.

Specifični nivo absorpcije (SAR) je mjera za nivo energije koju absorbira tijelo, mjeri se u vatima po kilogramu (W/kg). Kako bi se izbjegli štetni učinci po zdravlje SAR ne smije biti veći od 2W/kg.Ovu vrijednost je 1998. godine preporučila Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizacijskog zračenja.

Prema specifikacijama proizvođača niti jedan mobilni telefon koji je trenutno dostupan ne emituje zračenje veće od preporučenog.

Proizvođači određuju SAR vrijednosti prema evropskom standardu EN 62209-1 (držanje telefona pored uha tokom poziva) i EN 62209-2 (telefon uz tijelo), koristeći tačno definisane i standardizirane procedure.

U grafici pogledajte koji brendovi pametnih telefona najviše, a koji najmanje zrače kada je uređaj pored uha tijekom poziva. Grafikom su obuhvaćeni aktualni modeli proivođača: Apple, Blackberry, Google, HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, OnePlus, Samsung, Sony, Xiaomi, ZTE.

Cijela baza podataka dostupna je OVDJE.

 

DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije! 

Ne gubite vrijeme tražeći klijente, neka klijenti sami pronađu Vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

Izrađujemo WEB stranice! Reklamiramo Vas!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK