Splitski pilot gotovo umro od gladi u američkom zatvoru!

DIREKT INFORMATOR PRESS

MILAN ČORIĆ OPISUJE KAKO JE TRI MJESECA PROVEO U ZATVORU U ATLANTI SAMO ZATO JER MU JE ISTEKLA VIZA

Splitski pilot gotovo umro od gladi u američkom zatvoru

milan čorić opisuje kako je tri mjeseca proveo u zatvoru u atlanti samo zato jer mu je istekla viza

‘Vezali su mi ruke i noge, ugurali me u auto i pravac Atlanta. Cijeli dan i noć su me ispitivali agenti FBI-a, pitali jesam li terorist, tražili su mi iscrtani polumjesec po tijelu, tražili su bilo što da me mogu povezati s terorizmom’

Mnogi priželjkuju ostvarenje američkog sna, ali ne slute u kakvoj se situaciji mogu naći kao imigranti u SAD-u i koju životnu kalvariju mogu proživjeti u “obećanoj zemlji”. To je na vlastitoj koži iskusio Milan Čorić(40) iz Splita, sudionik Domovinskog rata i jedan od branitelja koji su do posljednjeg dana ostali braniti Vukovar.

Čovjek sa zvanjem civilnog pilota, sa završenim prometnim fakultetom i tečajem privatne škole za pilote u Zagrebu, proveo je od travnja do srpnja 2004. godine, dakle tri mjeseca, u jednom od najgorih zatvora u SAD-u (Atlanta City Detention Center - ACDC), a sve zbog toga jer je postao žrtva pohlepnog vlasnika pilotske škole koju je upisao.

 

Počele su provokacije

Milan je 2002. prodao svu svoju imovinu koju je imao u Splitu i krenuo u SAD kako bi se dodatno školovao za civilnog pilota u Southeastern flight school u gradu Maconu, u državi Georgiji. Uplatio je tada oko 50 tisuća dolara na račun škole te je s njima sklopio ugovor po kojem je obuka trebala trajati dvije godine, s tim da bi škola nakon prve godine, koliko je trajala američka viza izdana 3. lipnja 2002. godine, automatski vlastima podnijela zahtjev za produžetak na još godinu dana.

- Kad sam došao u Ameriku, sve je bilo divno i krasno, no vrlo brzo sam se suočio s neprijateljski nastrojenim osobljem. Rugali su se Hrvatskoj i meni. Provocirali su me da sam terorist, otkud meni iz neke tamo Hrvatske toliko novca za privatnu školu itd. Dotadašnji menadžer škole je dobio otkaz zbog navodnog surfanja internetom za pornićima. Zamijenio ga je taj drugi od kojeg je sve počelo, zvao se Bo. Taj je upravo bio dobio otkaz u jednoj aviokompaniji zbog prekomjernog uživanja alkohola. U suradnji s jednim bogatim studentom iz Teksasa, svakodnevno me je uznemiravao i provocirao. Upadali bi mi u sobu obojica pijani, prevrtali stvari, čak su pucali iz puške na mog psa. Tri sam puta zvao šerifa, ali pomoći nije bilo. Štoviše, na vozilu mi je osvanula naljepnica s porukom “njegova ga zemlja zove jer hoće svog idiota natrag”.

- Kad sam uzrujan poručio vlasniku škole da idem na policiju, te neka mi ili vrate novac ili ispoštuju ugovor i pošalju zahtjev za produljenje viza, odbrusio je da imam rok do sutra da uzmem stvari i odem. Poslije nekoliko dana viza mi je istekla i nisam znao što bih. Jedino je škola mogla aplicirati za mene za prolongiranje mojeg statusa. Naravno, to nisu htjeli jer im je to bio najlakši način da mi ukradu sav novac.

- Uskoro sam ostao i bez novca i bez krova nad glavom. Morao sam raditi bilo što da preživim, od građevinskih do ugostiteljskih radova, dakako na crno, jer mi je viza bila istekla. Obilazio sam urede u Atlanti i Maconu, ali pomoći nije bilo. U Hrvatsku se nisam imao gdje vratiti, ni s čim. Kad sam napokon sa svojim odvjetnicima došao na prvo ročište u tužbi protiv škole na Sud u Maconu, vodstvo škole me je prijavilo INS-u - federalcima, koji su me tada uhitili – govori Čorić.

Smršavio 25 kilograma

- Vezali su mi ruke i noge, ugurali me u auto i pravac Atlanta. Cijeli dan i noć su me ispitivali agenti FBI-a, pitali su jesam li terorist, tražili su mi iscrtani polumjesec po tijelu, tražili su bilo što da me mogu povezati s terorizmom. Prvo su me zatvorili samog u malu usku ćeliju, pa su zatim doveli i druge. Nisu mi dali da telefoniram. Jedan njihov agent naših korijena pokušavao se praviti dobar ne bi li nešto izvukao iz mene. To ispitivanje u istražnom centru trajalo je gotovo dva dana, a onda sam odveden u zatvor.

- To je zgrada od šest katova. U ćelijama na šestom bile su bande, na petom mi imigranti bez viza i krijumčari oružja, dileri droge... Na četvrtom katu bile su žene, na trećem su samice, a donja dva kata pripadaju administraciji. Sa mnom je bio i, primjerice, ruski imigrant koji je u New Yorku planirao otmicu sina nekog bogataša.

- U tri mjeseca smršavio sam 25 kilograma. Bio sam toliko gladan da nisam mogao spavati po cijele noći. Dva puta dnevno čuvari su nam davali po komadić mesa i pure. No, u samici hranu su posluživali stariji zatvorenici ili oni koji su trebali izaći, a oni bi sve ukrali. Tada nisam jeo ništa.

- A u samici sam završio kada sam stavio malu sliku svoje djevojke poviše uzglavlja. Kad mi je čuvar rekao “miči to sranje”, možda sam preburno reagirao. Za par se minuta vratio s dvojicom koji su me bacili u samicu gdje sam proveo mjesec dana.

- Tamo također postoji sistem da kad si uhićen kao imigrant, onda postoje brzo i redovno saslušanje. Ako potpišeš da pristaješ na to brzo, onda ti garantiraju rješavanje slučaja u roku 15 dana, ali nemaš pravo žalbe bez obzira kakva odluka bila. U drugom slučaju, to traje duže, ali se možeš žaliti. Naravno, potpisao sam da hoću ovaj prvi postupak, no umjesto 15 dana, ostao sam u zatvoru tri mjeseca.

- Neću nikad zaboraviti dan kad sam izišao iz zatvora, kad smo djevojka i ja otišli u jedan pub na hamburger. Ne da sam ga pojeo, doslovno sam ga usisao – prisjeća se Čorić događaja od prije pet godina.

Sve su mi ukrali

- Dakle, ukrali su mi novac i svu imovinu, sve stvari koje sam tamo kupio, dva auta, kuću na kotačima, moje slike... Sve je ostalo tamo – kaže naš sugovornik.

Nakon suđenja dobio je zabranu ulaska u Ameriku u idućih deset godina. Na pitanje zašto je baš sad, nakon toliko godina, odlučio progovoriti, odgovara: “Sad je sazrelo vrijeme za to!”

- Osobno sam se uvjerio u to što znači biti gladan do smrti u najbogatijoj zemlji na svijetu u 21. stoljeću i to samo zato jer nisi “izvorni” Amerikanac. No, da ne bi sve ispalo crno, tamo ima jako puno dobrih i poštenih ljudi koji žele pomoći i koji će ti pomoći, no histerija koja ih je zahvatila nakon 11. rujna ipak je prevelika, a mediji još to dodatno pumpaju. A njima su tamo mediji sve – i Bog i batina – dodao je splitski pilot.

 vladimir urukalo

Izvor:Slobodna Dalmacija

DIREKT INFORMATOR BIRA ZA VAS NAJBOLJE VIJESTI!

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u kod nas i  inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra,  TV NOVA..   

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju skrivena kamera u produkciji Direkt informatoraportala...

Radio emisije na RADIO MAESTRALU....

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK