POTOP AMERIČKE BURZE!

SLOM AMERIČKE BURZE Najgori pad u jednom danu u povijesti

 
 
Piše: F.Ć.,M.R.
ponedjeljak, 5.2.2018. 22:36
 
 
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Getty Images

DIONICE su na američkoj burzi doživjele slobodan pad i vrijednost Dow Jones indeksa pala je u jednom trenutku za čak 1600 bodova što je najveći pad u povijesti tijekom dana trgovanja, javlja CNN koji to naziva jednim od najstrašnijih dana u povijesti Wall Streeta.

Zabrinutost na američkom tržištu počela se osjećati već prošlog tjedna - pred investitorima su brojna otvorena pitanja. Ako ekonomija nastavi jačati, to bi moglo potaknuti rast inflacije, što bi onda moglo potaknuti Federalne rezerve na podizanje kamatnih stopa.

Također, ulagači su nervozno promatrali i trgovanje na obvezničkim tržištima, gdje su prinosi na obveznice u porastu. Porast prinosa na obveznice privlači ulagače, koji se prebacuju na to tržište iz mnogo volatilnijih i rizičnijih dionica.

I ulagači na Zagrebačkoj burzi mogu se prisjetiti 2007. godine

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovako snažan pad podsjeća na vrijeme izbijanja globalne financijske krize, kada se pad globalnih burzi prelio i na hrvatsko, tada prenapuhano, tržište dionica.

 

Ulagači koji su tada bili prisutni na Zagrebačkoj burzi sigurno dobro pamte 2007. godinu kada je glavni index Zagrebačke burze CROBEX dosegnuo svoj vrhunac na više od 5.500 bodova, nakon čega je uslijedio pad od kojeg se hrvatsko tržište ni do danas nije oporavilo. Za usporedbu, CROBEX je danas na oko 1.880 bodova.

Američka ekonomija u dobrom je stanju

Ipak, ovaj pad na američkim burzama pomalo iznenađuje, s obzirom na to da je ekonomija, realni sektor, u vrlo dobrom stanju. BDP je u posljednjem kvartalu porastao za 2,6 posto, nakon trećeg kvartala u kojem je rast iznosio 3,2 posto. Nezaposlenost je na samo 4,1 posto.

Kada se pogleda kretanje američkih burzovnih indeksa na godišnjoj razini, ulagači su usprkos ovom padu još uvijek u debelom plusu. Dow Jones je u posljednjih godinu dana porastao za 21,30 posto, S&P 500 indeks najvećih američkih kompanija u plusu je 15,30 posto, dok je NASDAQ koji se sastoji od tehnoloških dionica na godišnjoj razini i dalje u plusu 22,95 posto.

Želite li pratiti razvoj ove vijesti i dobivati informaciju iste sekunde kad se dogodi važan update? Instalirajte aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag "burza".

Izvor:Index.hr

DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u kod nas i  inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra,  TV NOVA..   

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju skrivena kamera u produkciji Direkt informatoraportala...

Radio emisije na RADIO MAESTRALU....

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK