Platili ste veći račun gotovinom? Možda ste već pod povećalom službi zbog sumnje u pranje novca

STROŽA PRAVILA

Platili ste veći račun gotovinom? Možda ste već pod povećalom službi zbog sumnje u pranje novca

 
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Ćutuk

Redakciji tportala javila se čitateljica koja je na šalteru Hrvatske pošte odlučila uplatiti skijanje gotovinom. Umjesto da preda uplatnicu i novac te se ode mirno spakirati za put, službenica joj je uručila 'upitnik za dubinsku analizu fizičke osobe' kako bi se utvrdilo da novac možda nije sumnjiva podrijetla
 

Svi koji putem interneta igraju neku od igara Hrvatske lutrije također podliježu dubinskoj analizi ako uplate ili im se isplati više od 15.000 kuna. Drugim riječima, ako na lutriji osvojite 15.000 kuna, do novca nećete doći ako prije ne predočite osobnu i predate sve podatke koji će se zatražiti od vas.

Ako odlučite da ne želite dati podatke, Lutrija, ali i svi ostali obveznici Zakona o sprečavanju pranja novca o tome će obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma. Ista procedura čeka vas i u bankama prilikom otvaranja računa. 

 • 30

  OPTUŽNICA IMA 12 TOČAKA

  Šef Trumpove kampanje optužen za pranje novca i zavjeru protiv SAD-a

 • ISTRAŽNO POVJERENSTVO

  Slovenski parlament istražuje navodno pranje milijarde dolara iz Irana preko NLB-a

 • NEZAKONITA PROVIZIJA

  Slovenija protiv Waltera Wolfa podignula optužnicu za pranje Patrijinog novca

Neke od domaćih banaka objavile su upitnike na internetu: tražit će vas osobne podatke poput adrese, kontakta i mjesta rođenja, nakon čega kreću specifična pitanja, poput onog gdje radite, koje je vrste tvrtka i na kojoj ste poziciji zaposleni. Slijede pitanja u koju se svrhu račun otvara, koliki su vam izvori prihoda, kako sve zarađujete i planirate li koristiti račun većinom za gotovinske transakcije.

Dokument: "UPITNIK ZA PROVOĐENJE DUBINSKE ANALIZE"

Potom dolazi čitav set 'političkih' pitanja kojima je cilj utvrditi bavi li se klijent politikom, koje funkcije obnaša, bavi li mu se netko od članova obitelji politikom i slično. Na kraju se popunjava dio upitnika koji se odnosi na štednju i investicije, tj. kojim se dolazi do podatka trguje li klijent na burzi, gdje ulaže novac i koliko je vičan burzovnim poslovima.

Svi ti podaci traže se od 1. siječnja 2018., nakon što je na snagu stupio novi Zakon o sprečavanju pranja novca koji je prilagođen oštrijoj europskoj direktivi nastaloj poslije razotkrivanja golemih poreznih oaza i sumnjivih novčanih tokova u aferama Panama i Paradise Papers.

Privođenje uhićenih zbog sumnje u pranje novca

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Novim zakonom obveza provođenja dubinske analize proširena je na svaku povremenu transakciju koja predstavlja prijenos novca u vrijednosti većoj od tisuću eura, dok je prag za obvezu analize prilikom pružanja igara na sreću snižen na iznos od 15.000 kuna. Isto tako, pravna ili fizička osoba koja obavlja registriranu djelatnost u Hrvatskoj ne smije primiti naplatu ili obaviti plaćanje u gotovini u vrijednosti od 75.000 kuna, a svaka gotovinska transakcija od 200.000 kuna ili više odmah bi se trebala prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca.

Kako netko postaje sumnjiv? Na najnižoj razini svatko tko primjerice radi s nekom tvrtkom izvan EU-a i redovito prima ili šalje određene količine novca može doći pod prismotru. Isto vrijedi ako imate sumnjivu dinamiku uplata i isplata novca s članovima obitelji.

Recimo, osoba ima račune u više banaka na koje u duljem razdoblju uplaćuje razne iznose u kunama i eurima. Nakon nekog vremena dio novca prebaci s jednog računa na drugi, podigne gotovinu i kupi kuću ili automobil. Ista ta osoba možda nije stalno zaposlena ili su joj svi ostali članovi obitelji nezaposleni, zbog čega se može posumnjati da se pojedinac bavi švercom duhana, droge ili nekom drugom kriminalnom aktivnosti, a cijelo je vrijeme mislio, držeći otvorenim više računa i uplatom raznih iznosa, da baš nitko neće posumnjati na njega. 

 

DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u kod nas i  inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra,  TV NOVA..   

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju skrivena kamera u produkciji Direkt informatoraportala...

Radio emisije na RADIO MAESTRALU....

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK