GROZNICA BRZE ZARADE Pomama za bitcoinom postaje sve opasniji posao!

KRIPTOVALUTE

GROZNICA BRZE ZARADE Pomama za bitcoinom postaje sve opasniji posao!

Nezapamćena groznica za brzom zaradom kriptovalutama / Foto REUTERS
Nezapamćena groznica za brzom zaradom kriptovalutama / Foto REUTERS
Autor: Branko Podgornik
Direkt informator
 
 

Stručnjaci i dužnosnici financijskih institucija u svijetu sve češće uključuju alarm. Ne isključuju mogućnost da su bitcoin i ostale kriptovalute jedna od najvećih financijskih prijevara u povijesti

Groznica za brzom i lakom zaradom na bitcoinu - kojeg mnogi smatraju novim novcem, vrednijim od zlata – dobiva sve teže udarce. Ta najpoznatija kriptovaluta, koja se poput zaraze širi svijetom, a djelomice i Hrvatskom, u posljednjih mjesec dana je gotovo prepolovila svoju vrijednost na burzama. Razlog je rastući strah da će i financijske vlasti u državama na Zapadu slijediti primjer Kine i Južne Koreje, koje su počele zabranjivati trgovinu bitcoinom te progoniti tvrtke koje su se upustile u nezapamćeno profitabilan pothvat.

 

Kolika je pomama za bitcoinom, najslikovitije svjedoči činjenica da je njegova vrijednost tijekom 2017. skočila 17 puta, a u prošle dvije godine 30 puta. U prosincu se približio rekordnoj vrijednosti od gotovo 20 tisuća dolara. Proteklog tjedna srozao se ispod 10 tisuća, ali se oporavio i preskočio vrijednost od 11 tisuća dolara.

– Utvrditi koja je prava cijena kriptovaluta, nemoguća je misija. Mnogi ljudi u posljednje vrijeme bitcoin ne kupuju zato da bi njime provodili transakcije, već da bi ga držali u očekivanju da će profitirati od beskrajnog rasta njegove cijene, tvrdi američki MarketWatch, blizak Wall Streetu.

Nakon krize iz 2008. u svijetu se, osim bitcoina, pojavilo još 400 kriptovaluta. Vlasti sumnjaju da se kriptovalutama, koje ne poznaju državne granice, često koriste kriminalci za šverc drogom, krijumčanjenje ljudima, za izbjegavanje plaćanja poreza i ostale ilegalne poslove. Iako se šire kao gljive poslije kiše, kriptovalute nisu legalan novac. No, trenutačno nisu ni zabranjene. Sve veći broj trgovačkih kuća na internetu prihvaća bitcoin kao kao platežno sredstvo za svoju robu, a takvih ima i u Hrvatskoj.

Zaposlene povorke kompjutoraša

Zagovornici kriptovaluta vjeruju da će bitcoin ipak postati legalno sredstvo plaćanja, jer počiva na revolucionalnoj kompjutorskoj tehnologiji »ulančanih blokova«. Ona otvara široke mogućnosti primjene, jer može unaprijediti financijsko poslovanje poduzeća, institucija i banaka. Međutim, ta je tehnologija neovisna o sudbini bitcoina. Dodatni je problem to što nova financijska tehnologija, u kombinaciji s bitcoinom, trenutačno guta strahovite količine električne energije.

Kako kompjutoraši »iskopavaju novac«

Ni danas nije poznat pravi identitet osnivača bitcoina, koji je pokrenut 2008. Nastao je zahvaljujući novoj informatičkoj tehnologiji pod nazivom »blockchain« ili »ulančani blokovi«, koja omogućuje zajedničko upravljanje nad kriptovalutom svim sudionicima uključenima u igru.

Bitcoin je poput velike lisnice s ograničenim brojem raspoloživih novčanih jedinica. Svaki pojedinac, uključen u pothvat, ima i vlastitu lisnicu u koju sprema bitcoine. Digitalno knjigovodstvo u sustavu ne vodi se centralizirano, s jednog mjesta – kao u bankama ili državnim institucijama. Knjigovodstvo, navodno, zajednički vode svi sudionici, koji su anonimni. Sve novčane transakcije koje napravi jedna osoba trebaju odobriti ostali sudionici u lancu, u mreži rasprostranjenoj po cijelom svijetu. Transakcije jednog sudionika vidljive su ostalim sudionicima, koji ih potvrđuju i stvaraju »ulančane blokove«.

Rješavanjem matematičkih zagonetki i odobravanjem novih blokova transakcija, članovi zajednice sudjeluju u procesu koji se naziva »rudarenje«. Ono zahtijeva puno intelektualnog i radnog napora, ali i električne energije, jer kompjutori u tom procesu troše sve više struje. Sve podsjeća na veliku i složenu igru. Kao nagradu za rješavanje zagonetki i odobravanje transakcija, članovi zajednice »iskopavaju«, odnosno zarađuju bitcoine.

Brojne tvrtke u svijetu, koje su zaposlile povorke kompjutoraša na »iskopavanju bitcoina«, troše više struje nego cijela Hrvatska i još 120 zemalja u svijetu pojedinačno. Zarađivanje bitcoina svakim je danom sve složenije i skuplje, jer je broj novčanih jedinica ograničen na 21 milijun, a konkurencija sve veća. Većina bitcoina – gotovo 17 milijuna – već je »iskopana«. Prema procjeni američkog Digiconomista, »rudarima« za dobivanje jednog bitcoina trenutačno treba 215 kilovatsati električne energije. Tu količinu struje američko kućanstvo potroši tijekom tjedan dana, a prosječnom hrvatskom kućanstvu dovoljna je za tri tjedna. Kompjutori »rudara« troše struju ne samo na izvođenje složenih operacija, već i na hlađenje procesora.

DIREKT INFORMATOR

Snimamo televizijiske emisije!

Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA  Pula 

Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         

KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK