RASPAD SUSTAVA!

Direkt informator
 
  

SUSTAV SE RASPADA

IZ HRVATSKE OTIŠLO 525 LIJEČNIKA: ‘Ne odlaze zbog plaća već zato što ne vide perspektivu u našoj zemlji!U odlasku su novi liječnici ...njih 324

U protekle tri godine, od ulaska u Europsku uniju, iz Hrvatske je otišlo čak 525 liječnika, a još ih je 707 zatražilo potrebne dozvole za rad i čekaju priliku za odlazak.

“Naš zdravstveni sustav je kadrovski toliko devastiran da je već upitna njegova funkcionalnost”, kazao je za RTL dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) koji je i iznio spomenute brojke.

Najviše otišlo onih najvažnijih – anesteziologa

Od liječnika koji su već otišli ‘trbuhom za kruhom’ najviše ih se skrasilo u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj, Austriji i Švedskoj. Gleda li se prema njihovim kvalifikacijama, 221 je liječnik opće medicine, a 304 liječnika specijalista. Od liječnika specijalista najviše je otišlo anesteziologa, čak 53, koji su posbeno važni u zdravstvenom sustavu jer o njima ovisi broj operacija. Otišla su i 34 34 internista te 33 psihijatara.

Na pitanje da prokomentira izjavu ministra zdravstva koji kaže da stanje nije tako strašno jer neki liječnici odu u inozemstvo, probaju kako je tamo, pa se vrate u Hrvatsku, Goluža tvrdi drukčije.

“To su izolirane pojave. One jesu dobre, ali nema ih puno i u sustavu se ne osjećaju.”

 

“Sustav je kadrovski toliko devastiran da je postao upitan”

Za zdravstveni sustav Goluža kaže da je najbolji javni servis u Hrvatskoj koji funkcionira zahvaljujući odricanju svih zdravstvenih djelatnika.

“Međutim taj sustav je kadrovski toliko devastiran da je već upitna njegova funkcionalnost. To se vidi u manjim sredinama i bolnicama. Ondje ljudi rade 30 posto više posla no što bi trebali”, kaže predsjednik HLK.

Osvrnuo se i na prevladavajući dojam da je liječnicima koji odlaze iz Hrvatske najveći motiv veća plaća.

“Ove godine u ožujku smo napravili istraživanje na 1500 mladih liječnika. Podaci govore da plaća nije najvažniji razlog, već uvjeti rada i loša organizacija sustava. Oni su vrlo ambiciozne osobe, a ovdje ne vide svoju perspektivu”, naglasio je.

Goluža smatra da se liječnike može zadržati  ponajprije poboljšanjem sustava rada te im omogućiti napredovanje shodno znanjima i vještinama i poticanjem izvrsnosti.

DIREKT INFORMATOR BIRA ZA VAS NAJBOLJE VIJESTI!

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u kod nas i  inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra,  TV NOVA..   

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju skrivena kamera u produkciji Direkt informatoraportala...

Radio emisije na RADIO MAESTRALU....

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK