Želite nekoga prijaviti?

 

 

DORH OBJAVIO UPUTE GRAĐANIMA Doznajte kako ćete nekoga prijaviti!

opiši počinitelja!

U poplavi afera koje u posljednje vrijeme zasipaju javnost, na ovaj način se olakšava svakome tko želi pridonijeti rasvjetljavanju eventualnih mutnih poslova. Osim detaljnih podataka o uobičajenoj formi i sadržaju kaznene prijave!

Na službenoj internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH građani su obaviješteni o načinu na koji mogu podnijeti kaznenu prijavu u slučaju da sumnjaju da je određena osoba počinila neko kazneno djelo. 
U poplavi afera koje u posljednje vrijeme zasipaju javnost, na ovaj način se olakšava svakome tko želi pridonijeti rasvjetljavanju eventualnih mutnih poslova.

Osim detaljnih podataka o uobičajenoj formi i sadržaju kaznene prijave, priložen je i PDF obrazac prema kojemu se ona može napisati. 
Ali, poslovično oprezni, iz DORH-a ne zaboravljaju upozoriti na značenje kaznene prijave pa tako navode: “Naglašavamo kako kaznena prijava nije obična obavijest o nekom događaju, ona ima formalan učinak jer je državni odvjetnik dužan po njoj postupati i utvrditi je li prijava osnovana, a u slučaju odbačaja prijave o tome izvijestiti osobu oštećenu kaznenim djelom.”
Upravo zbog formalno-pravnog učinka svake podnesene prijave, iz DORH-a ne zaboravljaju upozoriti na posljedice lažnog prijavljivanja. 
Zatim navode kako navedeno kazneno djelo čini ona osoba koja prijavi neku osobu da je počinila kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti iako zna da to nije istina. Kaznenu prijavu osoba koja podnosi ne mora potpisati, nego se može podnijeti i anonimno. 
DORH u pravilu postupa samo po onim anonimnim kaznenim prijavama iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo, odnosno razumna vjerojatnost da će se izvidima o tome i prikupiti potrebni podaci.
Tako postupaju, jer za razliku od slučaja kada prijavu podnosi poznata osoba, osoba koja podnosi anonimnu prijavu ne izlaže se opasnosti kaznenog progona ako je podnijela lažnu prijavu, pa postoji veća vjerojatnost prijavljivanja neke osobe s ciljem nanošenja štete toj osobi i s ciljem njezina diskreditiranja.

Apsurdni slučajevi

Zato su nerijetki slučajevi da osobe prijavljuju nekoga zbog apsurdnih situacija kao, primjerice, sukoba oko jedne posječene voćke otprije 20 godina. Ipak, svaka kaznena prijava, i potpisana, i anonimna, upisuje se u tzv. KRDO upisnik, bez obzira kako će se postupanje zaključiti.
Prijava se može podnijeti protiv fizičke i pravne osobe. Ako na nadležnome državnom odvjetništvu utvrde kako nema osnova sumnje za kazneno djelo, po prijavi se dalje ne postupa. Ako smatraju da postoje osnove sumnje, prvo se daje policiji da napravi izvide i obavijesne razgovore, nakon čega inspektori Odvjetništvu šalju posebno izvješće koje se prilaže uz kaznenu prijavu. 
Ovisno o sadržaju posebnog izvješća, Odvjetništvo od suda traži ili istražne radnje ili istragu, a ponekad se ide i na direktno utuženje. O eventualnom odbačaju kaznene prijave, najčešće se odlučuje tek nakon provedene istrage ili istražnih radnji.


Izvor:SD

Direkt informator Press

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u kod nas i  inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra,  TV NOVA..   

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju skrivena kamera u produkciji Direkt informatoraportala...

Radio emisije na RADIO MAESTRALU....

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK