HELIKO BAKTERIJA u ŽELUCU – Bolest prljavih RUKU: Kako je LIJEČITI

 

HELIKO BAKTERIJA u ŽELUCU – Bolest prljavih RUKU: Kako je LIJEČITI

  
 
 

Heliko bakterija je jedan od najčešćih uzročnika bolesti gornjeg digestivnog sistema, a procjenjuje se da je ovim mikroorganizmom zaražena polovina čovječanstva.
Helicobacter pylori infekcija napada sluznicu želuca, jer joj prija kisela sredina u kojoj jedino i opstaje. Procjenjuje se da je ovim mikroorganizmom inficirana polovina čovječanstva, ali se simptomi bolesti ne razvijaju kod svih (što zavisi od imunoloških svojstava organizma) i tako neprimjetno može boraviti u našem tijelu decenijama, pa čak i cijelog života. O tegobama koje izaziva ova bakterija saznajte više u nastavku teksta….

HELIKO BAKTERIJA – BOLEST PRLJAVIH RUKU

Heliko bakterija ima oblik zareza sa nekoliko bičeva na jednom kraju, sve to je čini veoma pokretljivom, a pripada gram-negativnim bacilima. Osim u želudačnoj sluznici može se pojaviti i u zubnim naslagama, ranicama u usnoj duplji, pljuvački i stolici. S obzirom na to da se kao i sve druge bakterije,veoma lako prenosi preko nečistih ruku, češće se pojavljuje u slabije razvijenim zemljama u kojima je helicobacter pylori infekcijom zaraženo i do 80 odsto stanovništva, dok je u razvijenim zemljama taj procenat od 20 do 50%.Stoga je i logično da se ova infekcija naziva još i bolest prljavih ruku.

Ovaj termin je prihvaćen širom planete, a djelimično se odomaćio i kod nas u zemljama ex-yu. Ukoliko se pitate kako se prenosi heliko bakterija postoji nekoliko objašnjenja. Mnogi ljudi zaraze se još u djetinjstvu, prvenstveno zbog loših higijenskih navika. Najčešće je teško utvrditi pravi put prenošenja heliko bakterije, jer infekcija može opstajati godinama bez simptoma. U najvećem broju slučajeva heliko bakterija se dijagnostikuje puno kasnije tokom života. Zagađena hrana ( ukoliko je nedovoljno oprano povrće i voće), neispravna voda ,kao i prljave ruke najčešći su putevi prenosa ove infekcije (fekalno- oralni prenos). Takođe, helicobacter pylori infekcija se može preneti i metodom “usta na usta” sa zaraženih na zdrave osobe.

HELIKO BAKTERIJA SIMPTOMI

Najčešći simptomi heliko bakterije i infekcije su bolovi u želucu i stomaku, gorušica, nadutost stomaka, slaba probava i otežano varenje, mučnina, povraćanje, neprijatan zadah .

Neki pacijenti sa hroničnim gastritisom nemaju nikakve tegobe, ali se one, s druge strane, mogu intenzivirati ukoliko, na primjer, dođe do pojave čira na želucu udruženog s infekcijom. Pored jakog bola, koji je najdominantniji znak, dolazi i do gubitka apetita, pa samim tim i tjelesne težine, a javlja se i krv u stolici, što se dešava u oko 25 odsto slučajeva.

Međutim, postoje i drugi simptomi koji upućuju na to da se heliko bakterija nastanila u našem organizmu – depresija, nedostatak energije i snage, anksioznost, hronični umor, nesanica, promjene na koži. Intenzitet tegoba je različit, pa će tako kod nekih bolesnika preovladavati želudačne smetnje, dok će drugi snažnije osjećati indirektne simptome.

Preventiva podrazumjeva blagovremeno otkrivanje infekcije, to jest odlazak ljekaru već nakon prvih simptoma, te sprovođenje higijensko-dijetetskog režima s pravilnom i raznovrsnom ishranom. Vakcina protiv infekcije helikobakterijom još uvijek je u fazi ispitivanja, ali će se, po nekim procjenama, masovno primjenjivati za tri-četiri godine.

KAKVE POSLJEDICE MOŽE IZAZVATI HELICOBACTER PYLORI BAKTERIJA ?

Da kažemo još i to da je heliko baterija u želucu otkrivena još 1982. godine zahvaljujući australijskim doktorima Beri Maršalu i Robin Varenu. Od tada se zna da nastanak gastritisa , čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu ne izazivaju samo pojedini lijekovi, kao što se do tada mislilo, a u faktore rizika spadaju i konzumiranje alkoholnih pića, pušenje i u današnje vrjeme nezaobilazni stres.

Međutim, poslije otkrića heliko bakterije sve je više dokaza da upravo ona ima najveću ulogu u nastanku bolesti želuca, naročito u kombinaciji sa štetnim lijekovima, kada se opasnost od pojave čira na želucu značajno uvećava i to za čak 60 odsto. Pored toga, prema najnovijim podacima, sve je veća udruženost helicobacter pylori bakterija i karcinoma ili (MALT )limfoma želuca, to daje novu, mnogo ozbiljniju dimenziju za ovu bakterijsku infekciju, naročito zbog toga što još uvijek nije utvrđeno zašto se ove opake bolesti razvijaju samo kod pojedinih pacijenata.

HELIKO BAKTERIJA IZDISAJNI TEST OTKRIVA DIJAGNOZU

Ureaza izdisajni test je neinvazivna dijagnostička metoda koja se sprovodi tako što pacijent popije tabletu u čijem je sastavu urea sa ugljenikom C13 (neradioaktivni izotop ugljenika). Heliko bakterija sadrži enzim ureazu, koji metaboliše ureu sa Cl 3, oslobađa C02 (ugljen-dioksid) i izbacuje ga prilikom izdisaja zajedno sa C13.

 

DIREKT INFORMATOR

 

Izvor:Zdravlje za sve.hr

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u kod nas i  inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra,  TV NOVA..   

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju skrivena kamera u produkciji Direkt informatoraportala...

Radio emisije na RADIO MAESTRALU....

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK