Kako do 50.000 eura bespovratnih sredstava za mlade poljoprivrednike?

Kako do 50.000 eura bespovratnih sredstava za mlade poljoprivrednike?

LPS obzirom na mnogobrojne upite poduzetnika na koji način mogu iskoristiti odličnu priliku koju pruža Program ruralnog razvoja 2014.-2020., konkretno Mjera 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“, Podmjera 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, pojednostavljeno objašnjavamo tko je prihvatljiv, odnosno kako postati prihvatljiv za ovaj natječaj.

Ukratko, opći cilj natječaja je dodjela 50.000 eura mladim poljoprivrednicima kako bi lakše unaprijedili svoje poslovanje. Prihvatljivi prijavitelji su mladi poljoprivrednici koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu stariji od 18, a mlađi od 40 godina, koji podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura.

Mogu li se prijaviti na ovaj natječaj obzirom da se još ne bavim poljoprivredom?

Za početak je važno udovoljiti zahtjevima natječaja kao prihvatljivi korisnik. Prihvatljivi korisnici za ovaj natječaj su mladi poljoprivrednici koji:

 • su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora,
 • u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu nisu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora.

i

koji podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura.

Što znači mladi poljoprivrednik, zašto se u trenutku prijave može i ne mora biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva?

Mladi poljoprivrednik je osoba starija od 18 i mlađa od 40 godina na dan podnošenja Zahtjeva za potporu, koja posjeduje odgovarajuća stručna znanja i vještine te je po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljena kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Nadalje u okviru ove mjere,

Mladi poljoprivrednik je nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva, međutim ne duže od 18 mjeseci u:

 • Opg
 • Obrt
 • d.o.o./j.d.o.o.
 • zadruga

Prilikom podnošenja zahtjeva možete već biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva, međutim ako niste, svejedno se možete prijaviti na Natječaj. Ako ste se javili na Natječaj, a još uvijek niste nositelj poljoprivrednog gospodarstva, isto morate postati prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu prve rate.

Koja stručna znanja i vještine mora posjedovati mladi poljoprivrednik?

 • diplomski ili preddiplomski studij iz agronomskog ili veterinarskog smjera,
 • završenu srednju školu iz područja poljoprivrede i veterine,
 • radno iskustvo iz poljoprivrede ili veterine u trajanju od najmanje 2 godine i dokaz o stručnom usavršavanju i osposobljavanju.

Mora li se imati navedena stručna znanja i vještine u trenutku predaje prijave ili se može naknadno dostaviti dokaz?

Ne morate imati navedena znanja i vještine u trenutku predaje, već imate rok od 36 mjeseci, dakle 3 godine od trenutka predaje prijave da dostavite relevantne dokaze. Važno je napomenuti da projekt može trajati 3 godine unutar koje vam se potpora isplaćuje u 3 rate. S obzirom na navedeno, dokaze o stručnim znanjima i vještinama morate dostaviti prije podnošenja trećeg zahtjeva za isplatu.

Možete li pojasniti ekonomsku veličinu uz neki primjer?

Ekonomska veličina predstavlja ukupni standardni ekonomski rezultat gospodarstva izražen u eurima. Standardni ekonomski rezultat (SO) predstavlja jediničnu novčanu vrijednost proizvodnje poljoprivrednog proizvoda izraženu u proizvođačkim cijenama na pragu gospodarstva koja ne uključuju potpore i poreze, a potvrdu ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva izdaje Savjetodavna služba.

Primjer izračuna ekonomske veličine vam dajemo u nastavku. U tablici smo stavili primjer na 1 hektaru za biljnu, odnosno 10 grla/kljuna (1000 za perad) za stočarsku proizvodnju, pa se ovisno o tipu unutar svake kulture mjenja i ekonomska veličina. Važno je da vidite u kojim intervalima se kreće SO s obzirom na zadane parametre.

ekonomska

* Važno!

Poljoprivredno gospodarstvo za koje korisnik traži potporu u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 eura do 49.999 eura.

Kada je isplata prve rate i koliko iznosi?

Možemo očekivati da će evaluacija projekata trajati cca. 6 mjeseci. Dakle, nakon 6 mjeseci od predaje projektne prijave trebali biste dobiti odluku o dodjeli sredstava, a zahtjev za isplatom prve rate podnosi se nakon zaprimanja odluke o dodjeli sredstava. Prva rata iznosi 30% od 50.000 eura, odnosno 15.000 eura koje možete očekivati na računu otprilike mjesec dana nakon odluke o dodjeli sredstava.

Zahtjev za isplatu druge rate podnosi se u razdoblju od 3 do 12 mjeseci nakon isplate prve rate te iznosi 50% od 50.000 eura, odnosno 25.000 eura.

Zahtjev za isplatu treće rate (ostatak od 10.000 eura) podnosi se nakon provedenih aktivnosti prikazanih u poslovnom planu i stjecanja stručnih znanja i vještina ukoliko korisnik iste nije imao prilikom podnošenja zahtjeva za potporu, ali ne kasnije od tri godine od odluke o dodjeli potpore.

Mora li mladi poljoprivrednik, nakon što mu se isplati svih 50.000 eura biti zaposlen u poljoprivrednom gospodarstvu za koje je ostvario potporu i koliko dugo?

Mladi poljoprivrednik je dužan ostati nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva i biti zaposlen na puno radno vrijeme za koje je ostvario potporu u podmjeri 6.1 najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore. Izuzetno važno je napomenuti da mora plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje i biti zaposlen na puno radno vrijeme u PG-u za koji je dobio potporu 5 godina nakon konačne isplate potpore.                          

Za što sve se može dobiti potpora, odnosno koji su prihvatljivi troškovi?

Potporu možete ostvariti za, odnosno prihvatljive aktivnosti odnose se na:

 • Kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja i sadnog materijala
 • Kupnju, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda osim proizvoda ribarstva
 • Kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta
 • Kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme
 • Podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada
 • Uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje
 • Građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda
 • Stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda
 • Operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva

Prihvatljiva aktivnost je kupnja poljoprivrednog zemljišta, može li se za 50.000 eura kupiti zemlju?

Pravilnikom je definirano kako se ciljevi projekta moraju odnositi na sljedeća područja:

 • Modernizaciju i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja i/ili
 • Povećanje proizvodnog kapaciteta iskazanom kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata

Iz navednog možemo zaključiti kako je uz kupnju zemlje potrebno prikazati modernizaciju poslovanja i/ili povećanje proizvodnog kapaciteta, što je moguće i ulaganjem vlastitih sredstava, odnosno ih drugih izvora.

DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra, RTS TV .     

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju "Skrivena kamera"u produkciji Direkt informatora i Pink tv!

  Upravo počinje i radio emisija na radio "maestralu"!

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK