DALI SE ŽELITE ZAPOSLITI U ŠVICARSKOJ?

 
 
  

MED I MLIJEKO ZEMLJA

ŽELITE RADITI U ŠVICARSKOJ? Onda je zaista neophodno da znate ovih 8 stvari

Sve je više Hrvata koji trbuhom za kruhom odlaze u europske zemlje, od kojih Švicarska slovi kao zemlja u kojoj praktički teče med i mlijeko. Nije stoga čudno da mnogi gledaju kako bi se dokopali te zemlje i popravili svoju financijsku situaciju.

Švicarska je prije godinu dana s EU potpisala ugovor kojim je sporazumom o slobodnom kretanju osoba uključila i Hrvatsku. Mnogi zato planiraju svoju budućnost upravo u toj zemlji.

Kako u tome uspjeli trebaju sve informacije o tome što trebaju učiniti prije zapošljavanja, moraju li znati jezik, kako doći do radne dozvole, treba li im zdravstveno osiguranje i slično.

Broj boravišnih dozvola za ovu godinu nije visok, tek ih je 54 dugoročnih te 543 kratkoročnih. Ipak, valja znati kako će njihov broj svake godine rasti pa će tako 2021. ukupno 250 hrvatskih državljana moći postati vlasnicima dugoročnih i još 2000 kratkoročnih boravišnih dozvola.

Kakvi dokumenti su potrebni

Hrvatski građani moraju imati valjanu radnu dozvolu prije prvog radnog dana u Švicarskoj. Traženje radne dozvole za zaposlenika iz Hrvatske u Švicarskoj je u nadležnosti poslodavca.

Hrvatski državljani mogu se zaposliti u Švicarskoj pod sljedećim uvjetima:

1. Prioritet imaju švicarski državljani i stranci s boravištem koji se već nalaze na švicarskom tržištu rada

2. Kantonalne vlasti moraju ovjeriti da plaća i uvjeti rada da nisu ispod minimuma

3. Nevezano, godišnje se povećavaju kvote za privremene dozvole i boravišne dozvole, 

4. Znanje nekog od službenih jezika u Švicarskoj nije potrebno.

5. Informacije o tome gdje i kako pronaći posao mogu se naći na EURES-u (European Employment Services), mreži koja služi za razmjenu informacija koju vode službe za zapošljavanje u EU i zemljama EFTA-e. Cilj EUERES-a jest olakšati mobilnost radnika zemalja EU i Europske slobodne trgovinske zone.

6. Ukoliko dobijete ponudu za posao švicarske tvrtke, švicarski poslodavac treba podnijeti zahtjev za radnu dozvolu za svojeg zaposlenika. Tek kad je prijava odobrena radnik može početi raditi u Švicarskoj.

7. Prvi koraci nakon dolaska u Švicarsku uključuju prijavu kod lokalnih vlasti u mjestu stanovanja. To se treba učiniti prije nego li počnete raditi s vanjanom radnom dozvolom.

8. Kad počnete raditi, treba obratiti pozornost na sljedeće – ako osoba prijavi prebivalište u Švicarskoj na duže od tri mjeseca, prema zakonu su dužni uzeti zdravstveno osiguranjeod švicarske osiguravajuće kuće. Više informacija možete pronaći ovdje.

Dodatne informacije nalaze se u brošuri, u dijelu pod imenom ‘Croatia’ te na ovoj stranici.

Kantoni su ti koji su zaduženi za izdavanje dozvola. Za detaljne informacije o procedurama za aplikaciju (gdje podnijeti zahtjev, koji formular popuniti i slično) kontaktirajte nadležne kantonalne vlasti.

Izvor:Dnevnik.hr

DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA Pula  

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK