Kako se zaštititi kod plaćanja karticom na internetu

Kako se zaštititi kod plaćanja karticom na internetu

Foto: press

Uz korištenje tokena nije potrebno ostavljati osjetljive podatke, a SecureCode autentificira transakciju pa nije moguće neovlašteno korištenje.

Sigurnost podataka jedan je od vodećih razloga zabrinutosti suvremenog aktivnog korisnika pametne i povezane tehnologije koja nam svakodnevno olakšava život, pa joj je zaista teško odoljeti. Na mobitelima gledamo i čitamo vijesti, pametnim satovima možemo plaćati u trgovinama, a k tome koristimo i beskontaktne kartice. Sve smo, pokazuju brojna istraživanja, hrabriji i u kupovini na internetu. Za razvoj tog trenda zaslužni su sve veća sigurnost i napori koje odgovorne institucije poduzimaju u vidu osiguravanja da buduće transakcije budu sve spremnije odoljeti različitim napadima.

Mastercard, koji je još 2016. predvidio da će se do 2020. godine 38 posto plaćanja u Europi biti digitalno, također neprekidno ulaže u povećanje sigurnosti. Jedan od suvremenih načina zaštite kartičnih podataka prilikom transakcija je njihova tokenizacija. Naime, tokenom – određenim brojem – zamjenjuju se osjetljivi podaci poput broja kartice, datuma isteka i drugih. Token sam po sebi ne sadrži nikakve podatke o kartici ili vlasniku te je u slučaju pokušaja zlouporabe beskoristan i ne može se upotrijebiti za neku drugu transakciju. Tu je i Mastercard® Secure CodeTM, usluga koja onemogućava neovlašteno korištenje kartice prilikom kupnje kod internet trgovaca. U procesu online plaćanja, korisnik kartice unutar usluge SecureCode upisuje jednokratni kod ili zaporku poznatu samo njemu te se tako autentificira izravno svojoj banci izdavatelju kartice kao pravi vlasnik. Trgovac nije dio procesa SecureCode provjere već isključivo banka.

Kartice su već neko vrijeme zbog različitih pogodnosti popularnije od gotovinskih transakcija. Ipak, i karticu se može izgubiti, kao i zaboraviti PIN ili se direktno izložiti opasnosti tako da se na istom mjestu drže i kartica i zapisan PIN. No, stvari se mijenjaju na bolje i danas se, bez da smo toga možda svjesni, kartično i mobilno plaćanje nadograđuje do razina kakve smo ranije mogli tek zamišljati.  

 

 

Izvor:Poslovni.hr

 

 

DIREKT INFORMATOR

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra, RTS TV .     

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju "Skrivena kamera"u produkciji Direkt informatora i Pink tv!

  Upravo počinje i radio emisija na radio "maestralu"!

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK