Slovencima se plaća preseljenje 'preko granice'

Slovenska Vlada od arbitražne odluke ne odustaje. Pripremila je sve zakone potrebne za provedbu arbitražne presude o granici u onom dijelu u kojemu to može učiniti bez suradnje s Hrvatskom. Ovih dana predstavnici slovenske vlade obilaze pogranična područja i razgovaraju sa stanovništvom. 

Nezadovoljnima slovenska vlada nudi - 45.000 eura za osobu, ili nešto manje od 100.000 eura za četveročlanu obitelj ako odluče iseliti iz kuće koja je na hrvatskom teritoriju. S time da kuća ostaje u njihovu vlasništvu. To je paket subvencija koji je slovenski parlament prihvatio u studenom, potvrdila je Ljiljana Kozlovič, tajnica slovenske vlade. Također, oni koji se pristanu odseliti imaju mogućnost birati prebivalište u Republici Sloveniji. 

Zbog međunarodnog prava i važnosti određenja državne granice za stanovništvo premijer Miro Cerar pozvao je premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo koje će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim točkama gdje je granica neživotna i gdje je to moguće, kazala je Kozlovič. Arbitražne presude počet će važiti kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar, dodala je.Tridesetak mještana slovenskog Razkrižja odlukom Arbitražnog suda nije zadovoljno. Iako su Slovenci, sud je zaključio da su njihove kuće na hrvatskom teritoriju. Osim iseljavanja, planiraju i premještanje betonare i nogometnog igrališta. "Što se tiče betonare u Hotizi, vlasnik mora dati okvirnu cijenu preseljenja, a i tamošnjem nogometnom klubu dana je mogućnost da se preseli na slovensku stranu. Sve će financirati država", kazao je dožupan Lendave Stanislav Gjerkeš


 
 
 
 
 
Direkt informator portal