Ne biste vjerovali, ali ovih 10 stvari nekada je bilo besplatno?

Ne biste vjerovali, ali ovih 10 stvari nekada je bilo besplatno?


 

Svi volimo besplatne stvari. Bez obzira radi li se o dobivenom autogramu nakon koncerta, čokoladici na jastuku u hotelu ili nekoj drugoj stvari, takve nas sitnice usrećuju. Dakako, platili smo kartu za koncert i noćenje u hotelu, no nema veze, jako smo sretni ako uz to nešto dobijemo i besplatno, piše Money Talks News. 

No u posljednjih nekoliko godina, vjerojatno i pod teretom sve veće krize, besplatnih je stvari sve manje. Dakle, koje su to stvari koje danas plaćamo, a u prošlosti su bile besplatne? I što možemo učiniti da takve stvari platimo što manje? Evo stvari o kojima bi trebalo razmisliti. 

1. Avionske usluge

Nošenje prtljage, gledanje filmova tijekom leta, hrana , voda i sl. Sve su to stvari koje su nam nekad tijekom vožnje zrakoplovom uglavnom bile besplatne. Nažalost, danas tome više nije tako pa se često naplaćuje čak i boca vode. Portal savjetuje da biste dobro morali razmotriti sve troškove koji ulaze u cijenu avionske karte te tek potom odabrati najpovoljnijeg avioprijevoznika. 

2. Isporuka hrane

Nekad je bila besplatna, no danas mnogi restorani naplaćuju uslugu dostave hrane na vaš kućni prag. Obično se radi o malom iznosu, od 1 do 6 dolara, ali ipak. Stoga, ako želite uštedjeti, uvijek prilikom naručivanja hrane upitajte je li dostava besplatna. Ako nije, potražite drugi restoran koji nudi besplatnu dostavu.

3. Bankarske usluge

Naknadama za bankarske usluge danas nema kraja i mogli bismo ih nabrajati unedogled. Stoga, prije nego donesete odluku o otvaranju računa kod određene banke, dobro se informirajte o tome koje se usluge klijentima nude besplatno, a koje se naplaćuju.

4. Televizija

Da, u prošlosti je i televizija bila besplatna. Iako se TV s antenom koja izgleda poput “zečjih ušiju” možda čini smiješna, programi su bili besplatni. Danas, iako su lokalne TV postaje i dalje besplatne, više od 100 milijuna američkih kućanstava plaća za pristup satelitskim programima, u prosjeku oko 50 do 75 dolara mjesečno. Da biste uštedjeli, dobro pogledajte što koji pružatelj usluge nudi te odaberite onog najpovoljnijeg. 

5. Novosti

Iako je velika količina vijesti na internetskim portalima i dalje besplatna, prema Mashableu oko 20 posto američkih novina naplaćuje korisnicima naknadu za pristup digitalnom sadržaju. I u ovom biste se slučaju, ukoliko ne možete živjeti bez vijesti, trebali dobro informirati o tome što koje novine nude te iskoristiti sve popuste prilikom plaćanja mjesečnih, odnosno godišnjih pretplata.

6. Odvoz smeća

Odvoz smeća je usluga koji Amerikanci nerado plaćaju pa su stoga ti troškovi uključeni u poreze na imovinu, navodi portal. No u nekim se zonama i to promijenilo pa neke savezne američke države sad posebno naplaćuju naknadu za odvoz smeća. U ovom se slučaju malo toga može učiniti da bi se izbjegli troškovi. U svakom slučaju, ukoliko odlučite sami odvoziti konzerve i boce na reciklažu , to će možda ponukati gradske vlasti da barem smanje iznos naknade. 

7. Usluge na benzinskim postajama

Jednom davno, na benzinskim su postajama radili službenici koji su umjesto vas točili gorivo u vaš automobil, i to potpuno besplatno. Danas je ta usluga u potpunosti nestala, osim u Oregonu i New Jerseyu gdje zakoni zabranjuju samoposlužne postaje. 

8. Naknade za dodatne usluge u školama

Kao da obrazovanje samo po sebi nije dovoljno skupo, neke su škole počele dodatno naplaćivati naknade za parking, fitness pa čak i zdravstvene usluge. Osim toga, neke su javne škole i fakulteti odlučili naplaćivati i izvannastavne aktivnosti i tečajeve, a u nekim su školama znatno porasle i cijene izleta. 

9. Informacije o brojevima

Usluge informacija o telefonskim brojevima nekad su bile besplatne. Da biste izbjegli trošak naplate ove usluge, poslužite se staromodnim, ali besplatnim načinom: telefonskim imenikom. 

10. Plaćanje računa preko mobitela

Tehnologija napreduje, pa danas svoje račune možemo platiti mobitelom. No lukavi operateri nisu propustili priliku da zarade pa su počeli naplaćivati i ovu uslugu. Stoga, ako želite uštedjeti, platite svoje račune putem e-bankarstva.

 
Direkt Informator

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA Pula  

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK