Građevinski inženjer gradi kuće od drva, blata i slameSlika izvor:pixabay.com'Zdrave kuće' počele su se graditi prije sto godina u SAD-u, a u zemljama EU danas postoji oko 37 tisuća takvih stambenih objekata.

Lehel Horvat, građevinski inženjer iz Subotice, pokrenuo je projekt gradnje "zdravih kuća" od drva, koštica od voća, blata i slame.

Horvat, koji je deset godina radio kao asistent na drvenim i čeličnim konstrukcijama na Građevinskom fakultetu u Subotici, kaže da se takvo načelo gradnje koristi već više od jednog stoljeća, najviše u Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Europske unije. "Kuće koje su na ovaj način izgrađene u američkoj saveznoj državni Nebraska prije sto godina i dalje su na svom mjestu i ljudi normalno žive u njima, a kasnije je ovakav tip gradnje počeo da se primjenjuje i u Europi, pa u zemljama EU postoji oko 37 tisuća takvih stambenih objekata", rekao je Horvat za portal Nezavisno domaćinstvo.Za temelje "zdravih kuća" koriste se bagremovi trupci, dužine od jednog metra i promjera 20 centimetara.

Nakon obrade prirodnim preparatima protiv kukaca i truljenja, trupci se zabijaju 80 centimetara u zemlju. Na njih se slaže podna konstrukcija u koju se kao toplotna izolacija ugrađuju koštice od voća, najčešće višanja i trešanja koje u sebi sadrže nakupine zraka i koje djeluju jednako kao i dobro poznati građevinski materijal stiropor. Kostur kuće radi se od drveta, a zidovi se grade od 50 centimetara debelih bala stisnute slame, koja ima veliku sposobnost izolacije, ali uz nižu cijenu od stiropora.

Zidovi od slame oblažu se mješavinom koje čini mljevena slama i žuta zemlja, a koja, kako objašnjva Horvat, funkcionira kao klasičan zid, ali je dugovječnija. Istraživanja su pokazala da takav zid dva sata podnosi temperaturu od 1000 stupnjeva. Računica pokazuje da se za vrijeme gradnje ostvaruje ušteda od 25 posto u odnosu na klasičnu gradnju, dok se ne grijanju uštedi od 65 do 75 posto.Na svom salašu Horvat od 24. do 31. srpnja organizira kamp za obuku zainteresiranih za navedeni tip gradnje kuća.Do sada je organizirao nekoliko kampova, a na njima su sudjelovali polaznici iz cijelog svijeta. Za Subotičane Horvat, koji je specijalizovan i za izradu etno interijera dva puta mjesečno organizira mini-radionice, na kojima se uči o gradnji prirodnim materijalima.Vijesti izvor:poslovni.hr

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA Pula  

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK