Vrlo zahtjevan posao: 'Muzem magarice, od toga dobro živim'
Slika izvor:pixabay.com
Uzgajivač Andrija Ribičić iz Šestanovca u omiškom zaleđu na dan proizvede tri litre magarećeg mlijeka. Ima 75 magaraca, a uzgaja i autohtono dalmatinsko govedo
Magareće mlijeko je, prema znanstvenim istraživanjima, najsličnije majčinu mlijeku. Izrazito je ljekovito, a koristi se i u prehrambene te kozmetičke svrhe, kaže mladi farmer Andrija Ribičić.

Na obiteljskom gospodarstvu u Šestanovcu uzgaja veliko stado magaraca od čega on i obitelj žive.

    Trenutno ih majka i ja muzemo deset. Svaka daje tri decilitra mlijeka, što je tri litre dnevno. Litra je 200 kn, iako se negdje prodaje i po 700 kn. Ja imam veliko stado i zato mogu ponuditi nižu cijenu - kaže Andrija

- Muzemo magarice po redu tako da imamo mlijeka cijele godine. Trenutno ih majka i ja muzemo deset. Svaka daje tri decilitra mlijeka, što je tri litre dnevno. Litra je 200 kn, iako se negdje prodaje i po 700 kn. Ja imam veliko stado i zato mogu ponuditi nižu cijenu. Solidno zarađujemo - rekao je Andrija i dodao kako je bitno iskoristiti mlijeko u roku od sat vremena ili ga zamrznuti da bi se sačuvala njegova svojstva.
Prirodni uzgoj

Na taj način ga i distribuira potrošačima, a pobornik je prirodnog uzgoja. Njegovi magarci žive na području od oko deset kilometara. Jedu u prirodi, a on ih po potrebi hrani sijenom.

- Oni su pitomi, a to je posljedica života u prirodi. Da su u staji, bili bi živčani, ne biste im se mogli tek tako približiti. Jedini problem su mi vukovi. Zaklali su mi njih osam, devet - požalio se Andrija.

Dok se autom približava stadu, trubi i tako ih poziva. Svaki ima ime i svakog od njih raspoznaje.

- Kad me netko pita zašto ne radim negdje drugdje, pitam: ‘A gdje to čeka radno mjesto?’. Volim svoj posao i životinje. Da je lako, nije. Često ustajem u pet sati i angažiran sam do noći. Moraš biti kompletno posvećen tome - objasnio je Ribičić.
Jedan je od najvećih uzgajivača magaraca ali i dalmatinskog goveda buša

Osim što je jedan od osam najvećih uzgajivača magaraca u Hrvatskoj, Andrija je i najveći uzgajivač autohtonog dalmatinskog goveda buša, kojih ima 35. Ispaša im je također prirodna, kao i mlijeko.

- Kad sam se počeo baviti njihovim uzgojem, dobio sam poticaje. No oni nikad nisu isplaćeni do kraja, a ulaganja su velika. Da su redoviti, kupio bih još magaraca i krava, napravio staju i nekoga zaposlio. Ovako ću možda morati smanjivati broj grla - kaže.
Želi unaprijediti proizvodnju

Stalno obilazi sajmove u Europi kako bi unaprijedio svoju proizvodnju.

- Spreman sam donirati magareće meso dalmatinskim kuharima da smisle specijalitete i tako obogate svoju ponudu - zaključio je Andrija.


Vijesti izvor:24sata

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA Pula  

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK