10 savjeta za kupnju gumenjaka by Alan MenigaSlika izvor:pixabay.com

Deset savjeta za kupnju gumenjaka by Alan Meniga

Odlučili ste kupiti gumenjak..odlično, stoga je vrlo vjerojatno da ćete posjetiti jedan od sve brojnijih sajmova nautike kod nas ili u susjednim zemljama. Vrlo velika ponuda raznih proizvođača ne jamči ujedno i kvalitetu.Samo Italija ima 150 registriranih proizvođača gumenjaka, a naravno uz to ide i velika ponuda vanbrodskih motora. Kako se odlučiti i za koji proizvod?

Jedna od najvažnijih stvari prije konačne odluke je imati jasnu spoznaju o tome za što vam je gumenjak potreban i koliko ga godišnje namjeravate koristiti.Vrlo je važno i to kakva je organizacija servisne mreže, jer godišnji odmor je kratak a vi želite intenzivno iskoristiti svo raspoloživo vrijeme za plovidbu.

Evo nekoliko korisnih savjeta...

1. Ne uspoređujte cijenu broda po metru dužine, jer tako ne kupujete ni automobil, osim toga, čak i metar bukve ne košta isto kao i metar hrasta, zar ne...?

2. Ne postoji "univerzalni" gumenjak, koji može zadovoljiti sve vaše želje,kao što ne postoji univerzalni auto koji je i terenac i kabrio i malo troši, te juri 300 na sat.

3. Razmislite o boji... gumenjaci svjetlih  boja izgledaju vrlo lijepo "ušminkani" na sajmu, no vjerujte, nakon nekoliko dana na Jadranu, ta boja se vrlo brzo mijenja u prljavo-sivu…a tubusi su tako teški za čišćenje. Najotpornije na UV-zrake su narančasta i siva boja. I još jedna preporuka ako je uspijete  realizirati..izbjegnite da vam boju čamca bira bolja polovica.

4. Raspitajte se od kojeg su materijala rađeni tubusi ( poliuretan, hipalon ili polivinil-klorid ), iako će svaki proizvođač tvrditi da su njegovi najbolji, svaki od ovih materijala ima  dobrih i loših strana.

5. Renomirani  proizvođači su kroz svoje dugogodišnje iskustvo te ulaganja i istraživanja ipak u prednosti nad NO NAME proizvodima. Morate znati i to da postoje gumenjaci iz jedne azijske zemlje koji u nabavi (5 metarski) koštaju oko 100 €…!?

6. Pitajte za mogućnost probne vožnje, pa pratite reakciju prodavača.Neki ponuđači hvale svoje brodove a da nikada sami nisu sjeli u gumenjak koji prodaju. Kod kupnje automobila također tražite probnu vožnju. Da li ste stvarno uvjereni da je isto sjesti  u gumenjak na sajmu i voziti ga po moru? Ja znam da nije.

7. Od gomile dodatne opreme uzmite stvarno samo ono što je neophodno. Opterećivati gumenjak nekim nepotrebnim stvarima, koje vam nikada neće trebati, dovodi samo do problema kod održavanja.

8. Pitajte proizvođača što je sve uračunato u cijenu, da ne bi bilo nepotrebnih iznenađenja pri izdavanju plovidbene dozvole.

9. Izaberite dobro osiguranje (odaberite onoga kojega možete nazvati 24 sata, postoje i takvi!!!) Te kao zadnje…

10. koji motor odabrati... Većina prodavača nudi tzv. pakete brod + motor, no to još uvijek ne znači da je taj motor baš najbolji za vaše potrebe, no više o tome pisat ćemo uskoro...

Adresa autora teksta za daljnja pitanja: meniga-marine [office@meniga-marine.com]
 Vijesti izvor:gumenjaci.com

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra, RTS TV .     

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju "Skrivena kamera"u produkciji Direkt informatora i Pink tv!

  Upravo počinje i radio emisija na radio "maestralu"!

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK