Montažne kuće - Gradnja kuće


Slika izvor:pixabay.comMontažne kuće postale su, posljednjih desetak godina, predmetom mnogih diskusija. Kako javnosti, tako i stručnih krugova.

Novi građevinski materijali i koncepti koji se pojavljuju na tržištu otvorili su prostora za nevjerojatne kreacije, a imperativ (ili pomodarstvo) ekologije, niskoenergetske gradnje i relativno velika količina novca potrebna za rješavanje stambenog pitanja natjerale su investitore i graditelje na istraživanje raznih opcija u graditeljstvu.

O konkretnim razlikama između montažnih kuća, polumontažnih i zidanih informirajte se na ovome mjestu, a u nastavku pišemo o prednostima i nedostacima montažne gradnje.

Također, upoznat ćemo vas detaljnije s propulzivnim društvenim pokretom koji zagovara gradnju minijaturnih kuća, tzv. tiny house movement.

Naravno, i životu u njima po principima minimalizma, o čemu smo pisali ovdje.

Montažne kuće ili zidane?

Slično kao i kod pitanja koji stil stanovanja odabrati, “kuću ili stan?” apsolutan odgovor ne postoji, već on ovisi o individualnim potrebama investitora i njegovim uvjerenjima.

Montažne kuće, uvriježeno je mišljenje, su idealne za ljude koji žele živjeti u obiteljskoj kući “skrojenoj” prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave.

Razlog tomu je što izvođači montažnih kuća kupca oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do papira za kredit.

Međutim, takav isti aranžman i brigu o investitoru nudi sada i tvrtka Ytong koja omogućava svojim klijentima i kupcima potpunu individualnu prilagodbu već projektiranih kuća iz ponude kataloga. U cijeni paketa dobiva se niz stavaka, od glavnog projekta i svog potrebnog materijala do krovne konstrukcije i prijevoza materijala na gradilište, te nadzora radova. Isto tako, tu je i niz besplatnih pogodnosti o čemu čitajte ovdje.

Montažne kuće i energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost svakako je jedna od prednosti montažne kuće oko koje nema spora. Naravno, niskoenergetski standard moguće je postići i kod klasične gradnje, a kod upotrebe Ytong materijala, zbog karakteristika porobetona, nije potrebna ni dodatna izolacija.

Montažna kuća, smatra se, osjetno je lakša od klasične, pa je temeljenje jednostavnije i jeftinije. I u ovoj točci prijepora gradnja Ytongom pokazuje se kao prednost jer je porobeton lagan, dobar izolator, s kojim se vrlo jednostavno rukuje i koji se nevjerojatno dobro da prilagoditi piljenjem i brušenjem. Uvjerite se!

Vrijeme gradnje montažnih kuća

 Vrijeme gradnje zidane kuće obično se procjenjuje na jednu do dvije godine, no često se rokovi otegnu u nedogled, što zbog uobičajenih problema s majstorima koji paralelno rade na po nekoliko gradilišta, što zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i drugih nepredviđenih situacija. Samo zidarski radovi mogu se obaviti i u šest mjeseci, ali se kuća iz fizikalnih i higijenskih razloga ne smatra useljivom barem godinu dana. Na našem tržištu je relativno malo tvrtki specijaliziranih za gradnju obiteljskih kuća, jer se one uglavnom bave profitabilnijom stanogradnjom.
Montažna kuća se izvodi “suhim postupkom” i brzo je useljiva. Ytong kuća spoj je jednoga i drugoga načina u svim najboljim stavkama.

Montažne kuće nisu jeftine

Financijska isplativost montažnih kuća često je predmet raznih diskusija. Razlog tomu su tvrtke izvođači koje često promoviraju montažnu gradnju kao jeftinu, pri čemu može doći do nesporazuma. Montažne kuće nisu jeftine.

Često se mogu čuti procjene troškova zidanja klasične kuće na tristotinjak eura po metru kvadratnom, što je naprosto nerealno. Gradnja “na crno”, uz pomoć rodbine ili upotrebu najjeftinijih materijala ne može se kvalitetom i brzinom izvedbe usporediti sa standardima koje jamče montažne ili polumontažne kuće.

Cijena montažne kuće

Montažna kuća, niskoenergetska, izvedena po principu “ključ u ruke” prosječno stoji oko 600 eura/m2.

Prosječna cijena zidane kuće uobičajenih karakteristika je oko 700 eura po kvadratu, ukoliko se njena izvedba povjeri nekoj od specijaliziranih građevinskih tvrtki. U slučaju obavljanja radova u vlastitom aranžmanu (npr. završni radovi), cijena se u obje varijante gradnje može spustiti za otprilike stotinjak eura po kvadratu.

Financijska isplativost montažne kuće, a osobito Ytong kuće, leži u njenoj dugoročnoj eksploataciji: uštedi energije i niskim troškovima održavanja. Naravno, vrijednost montažne kuće s vremenom opada, ali to je slučaj i kod klasične gradnje.

O kolikom se postotku radi, ovisi o istim parametrima kao i kod klasične gradnje: kvaliteti objekta, pravilnom održavanju, lokaciji, dizajnu itd.

Trajnost montažne kuće

Montažne kuće imaju rok trajnosti, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da, uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno. Ovdje je potrebno razlikovati ono što je tehnički izvedivo od onoga što je ekonomski opravdano.

Naime, rok trajnosti kod montažnih kuća obično je oko 150 godina, nakon čega se smatra da objekt više nije isplativo održavati. Objekt se tada vrlo jednostavno i jeftino može demontirati i potom reciklirati. Klasična gradnja (samo ona kvalitetna, naravno) možda može izdržati stoljeća, ali po kojoj cijeni?

Kuća stara 150 godina se može adaptirati, ali je često ekonomski i tehnički mnogo povoljnije srušiti staru i sagraditi novu kuću.

Dakle, zamjena dotrajalog objekta novim nije praksa samo montažne gradnje, već i one klasične, ukoliko se ne radi o zaštićenom spomeniku kulture.


Gradnja kuće za većinu predstavlja veliku životnu odluku. Ovaj svakako važan i opsežan posao ne treba započinjati prije detaljnog informiranja o svim dostupnim opcijama. Uspjeh pothvata ovisi o tome koliko ste realno procijenili svoje potrebe i mogućnosti, te jeste li na njih adekvatno odgovorili.

Sklapanje ugovora o gradnji – skriveni troškovi

Bilo da gradite montažnu kuću ili želite onu polumontažnu tipa Ytong kuće ili ste pak našli izvođača radova za klasičnu zidanicu, prilikom sklapanja ugovora o gradnji obratite pozornost na slijedeće stavke:

  •     Transport do mjesta gradnje može predstavljati značajan iznos ukoliko je mjesto gradnje udaljeno od mjesta izrade montažne kuće
  •     Limarske radove koji povećavaju konačnu cijenu kuće, a neophodni su za dovršetak radova
  •     Izradu projektne dokumentacije
  •     Klupčice za prozore – pri čemu pripazite na materijal od kojeg će biti izrađene
  •     Razvod vodovoda i kanalizacije unutar zgrade i barem jedan metar izvan same zgrade
  •     Troškovi smještaja radnika

Također razmotrite i kvalitetu materijala od kojih će biti izrađena vaša kuća, a posebice obratite pozornost:

  •     Pokrov vašeg krova mora biti uistinu kvalitetan kako biste smanjili troškove održavanja
  •     Kvaliteta izolacijskih materijala mora biti najveća moguća kako bi vaša kuća bila što trajnija

Bitna stvar prilikom razmatranja ponuda jest i odnosi li se cijena na neto kvadraturu, odnosno korisnu stambenu površinu ili bruto površinu u koju ulazi i debljina zidova, terase, balkoni i vanjske stepenice. Iznos bruto površine može biti i do 20% veći od neto korisne stambene površine.

Koje su dozvole potrebne za izgradnju montažne kuće?

Isto kao i za klasičnu gradnju. Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji za objekte koji imaju bruto površinu manju od 400 m2 potrebno je ishoditi „Rješenje o uvjetima građenja“, dok je za objekte čija je bruto površina veća od 400 m2 potrebna „Lokacijska dozvola“ i „Potvrda glavnog projekta“.

Minijaturne kuće ili „tiny house“

Koncept minijaturnih kuća je društveni pokret koji je krenuo iz SAD-a prije nekoliko godina. Njegovi pobornici zagovaraju stanovanje u minijaturnim domovima. Prednost minijaturnih kuća je to što zauzimaju manje prostora, lakše se grade, često se prave od recikliranih ili ekoloških materijala. Prosječna površina kuća u SAD je oko 230 m2, dok se površine minijaturnih kuća kreću od od 10 do 40 m2.

Podaci od prošle godine pokazuju kako, oko 9 posto američkih domova, ima manju stambenu površinu od one koja je bila uobičajena prošlih godina. Drugim riječima, grade se i traže manje kuće, posebno minijaturne kuće.

Tome je pokretu svakako doprinijela i činjenica da su u velikoj krizi mnogi Amerikanci izgubili svoje domove jer više nisu mogli plaćati hipoteke za kuće u kojima su do tada živjeli.

S obzirom da je slična situacija sa kvadraturama stambenih površina i u Europi, a svijest o potrošačkim pretjerivanjima sve viša, za očekivati je da će pobornika izgradnje minijaturnih kuća biti sve više i na Starom kontinentu

Maštoviti oblici minijaturnih kuća

Generalno, mini kuće mogu se svrstati u tri osnovne kategorije:

 1.   kućice na kotačima – što konkretno znači kamp kućice neuobičajenoga izgleda
 2.   kućice na „kamionskoj prikolici“ – također su na kotačima, pokretne, a njihova je maksimalna širina prilagođena cestovnome prijevozu

Ipak, takvoj je kućici potrebna pratnja za specijalni teret. Ima modela koji se prevoze u više “komada” pa se sastavljaju na prostoru smještaja kućice. Takav objekt se najčešće osloni na betonske stupiće. Za ovu vrstu mini kuća ima proizvođača i u RH.

  3.  kućice koje su građene klasičnim načinom, ali su manjih dimenzija (montažne/zidane)

Naravno ima i plutajućih verzija, verzija za rijeke i mora, uglavnom kućica privezanih uz obalu, ali one se ne svrstavaju u posebnu kategoriju nego u neku od prethodne tri.

Kod projektiranja takvih kućica, puno više nego kod uobičajenih kuća, vodi se računa o namještaju koji je “uklopljen” u objekt.

Minijaturne, pokretne kućice imaju i dodatnu prednost izrade i smještaja na praktičnoj ili bližoj lokaciji , a onda, nakon zasićenja pejzažem kod njeih stanovnika, mogu se transportirati na neku drugu livadu ili dvorište.

Stanovanje svedeno na najnužnije

Smanjiti nepotrebne kvadrate i svesti stanovanje na najnužnije, već smo istaknuli, rastući je trend i cilj kojemu teže mnogi.

Minijaturne kuće imaju sve što je potrebno za život: kupaonicu, kuhinju, dnevnu zonu, spavaći dio, a često i prostrane trijemove i terase.

No, sve je to smješteno na puno manje kvadrata nego što to imaju “tipične” obiteljske kuće. Samim time, takvi objekti su jednostavniji za čišćenje i održavanje, imaju manje troškove i režije, ali donose i važnu promjenu u razmišljanju.

Mali dom bez puno stvari pojednostavljuje život i donosi osjećaj istinskog zadovoljstva jer vlasnici prestaju biti orijentirani na stvari i materijalno. Dovoljno je imati krov nad glavom i svoj kutak svemira.

Iako malene, kućice koje vam predstavljamo u nastavku, vrlo su funkcionalne, a oduševljavaju i svojom arhitekturom, dizajnom i uređenjem.

Mini domovi iz Nove Škotske

Tvrtka Full Moon Tiny Shelters, stvara simpatične, minimalističke građevine ispod 20 m2. Ovi proizvođači malenih domova su iz Nove Škotske i predstavljaju prilično novu tvrtku koja je osnovana 2013. godine, a njihova pažnja je usmjerena pokretu malih kuća od samog početka.


Bilo da su sirove ili profinjene, elegantne ili estetske, razigrane ili duboke, njihove male strukture mogu biti korištene kao domovi, umjetnički prostori, srednje tvrtke, mirna mjesta za pisce, vikendice ili kuće na brodovima.

Kvadrat male kućice ima visoku cijenu

Iz razloga što grade male konstrukcije, izvođači i tvrtke koje se bave takvom gradnjom mogu izrađivati ​​bolje jedino uz pomoć vrhunskih materijala i upravo zbog tog odnosa veličine i kvalitete, kvadrat ovakve male kućice košta više nego kvadrat obične kuće normalne veličine.

Svaka od ovih kuća je prilagođena, obično dolaze na prikolici i u skladu sa specifikacijama klijenata. Kao opcija, postoji i krovna površina koja može biti prilagođena za život, za postavu solarnih panela, za suhi toalet, malo potkrovlje, spremnik za sakupljanje kišnice i još mnogo toga.

Malene kuće nisu namijenjene stalnim domovima, ali su potpuno opremljene za život tijekom sva četiri godišnja doba – mogu izdržati najtoplija ljeta i hladne zime. Pored toga što su vrlo dobro izolirane, drugi najvažniji faktor je uvećanje raspoloživog prostora i njegovo prilagođavanje višenamjenskim funkcionalnostima. Posjeduju također i dobre instalacije za vodu u kuhinjama i kupaonicama, dok udobna, ali opet minimalistička estetika čini njihove stanovnike sretnima i pruža im udobnost, nikako skučen osjećaj i nedostatak.

Mini kuća na japanski način

Hiyoshi je naziv male kućice koja je pravi je primjer minimalističkog pristupa gradnji i arhitekturi.

Japanska arhitektura i inače je posebna po jedinstvenim dizajnerskim rješenjima, a ova je mini kuća još jedan dokaz domišljatosti.

Kuću je kreirala i izgradila tvrtka EANA, a glavna misao vodilja bila je da malen prostor mora imati sve što je potrebno za egzistenciju, ali treba biti i udoban za svakodnevan boravak i stanovanje.

Neobična kuća nalazi se u Yokohami, a svaki je kutak pažljivo osmišljen.

Sa strane ima velike prozore koji osiguravaju većinu dnevnog svjetla. Dnevni boravak ima duplu visinu zidova tako da na prvi pogled djeluje prostranije nego što jest.

Otvorena i ugodna, kuća je namještena osnovnim namještajem, a sve su boje u svijetlim tonovima, jer one vizualno povećavaju prostor.

Iako se to ne bi očekivalo za ovako malu kuću, vlasnici čak imaju i vrt. Na krovu.Vijesti izvor:gradnjakuce.com

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA Pula  

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK