Izumrli ‘zanati': Ovo su najbizarnija zanimanja svih vremena
Slika izvor: pixabay.com

Kada se sljedeći put budete požalili na posao koji obavljate, sjetite se da uvijek može biti gore nego što jeste. Najbolji primjer za ovu tezu jesu zanimanja koja su, na svu sreću, izumrla, jer je riječ o najbizarnijim zaduženjima ikada.

Pljačkaš grobova – Poznat i pod nazivom “osoba koja oživljava”, zanimanje je nekog ko je otkopavao grobove s namjerom da ukrade tijelo i proda ga za potrebe naučnih i medicinskih eksperimenata.

Hvatač pacova – Bili su aktivni u viktorijanskoj eri Londona, na čijim ulicama su uz pomoć terijera i otrova golim rukama hvatali miševe i pacove.

Ornator – Zanimanje ekvivalentno današnjem frizeru, samo što datira iz vremena starog Rima, u čijim salonima su se plemkinje sređivane po posljednjoj modi.

Berberin-hirurg – U berbernici su se 1500. godine pružale malo drugačije usluge nego danas, kao što su brijanje glave, uklanjanje ušiju, vađenje zuba, davanje krvi…

Rimski planer orgija – U starom Rimu planeri su bili zaduženi kako bi do tančina organizirali ovu vrstu seksualnog druženja, koje je uključivalo pravljenje spiska gostiju, odabir namirnica i mjesta na kome će zvanice uživati.

Transporter nosila – Ovu aktivnost mogli smo vidjeti u različitim filmovima, kada su članovi, mahom kraljevske porodice, ali i velike vojskovođe, na velika vrata ulazili u grad ili među građane na nosilima koja su teglili snažni muškarci.

Kompjuter – Da, ovdje nije riječ o mašini, već o ljudskom biću koje je bilo zaduženo za određene zadatke koje danas obavljaju kompjuteri.

Mladoženja na stolici – Ovi pomoćnici bili su ispomoć kraljevima prilikom odlaska u toalet i tako sebi osigurali mjesto na dvoru.

Raznosač mesa za mačke – Riječ je o kućnim ljubimcima iz bogataških porodica za koje se nabavljalo specijalno meso iz klaonica, a koje im je na kućnu adresu ostavljao upravo ovaj radnik.

Lektor – Radnici u fabrici čiji je zadatak bio da naglas čitaju vijesti i književna djela ostalim radnicima u postrojenju.

Postavljač čunjeva – Prije mašine koja ovaj posao obavlja automatski, ranije su ljudi bili ti koji su manuelno postavljali čunjeve u toku kuglanja.
Izvor vijesti: Bportal.ba


 


 
DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra, RTS TV .     

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju "Skrivena kamera"u produkciji Direkt informatora i Pink tv!

  Upravo počinje i radio emisija na radio "maestralu"!

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK