Poslovni ručak ili večera - gdje, kako, zašto?Slika izvor: Pixabay.com

Za prvi poslovni susret najsigurnije je odabrati provjereni restoran, u kojem se može odabrati i nešto od međunarodne kuhinje ako gost nije sklon isprobavanju nepoznatih jela

Poznata je činjenica da se, kako u svijetu, tako i u nas, mnogi poslovi sklapaju za ručkom ili večerom. Ta činjenica ne čudi s obzirom na to da se oko stola ljudi uvijek okupljalju u dobrom i opuštenijem raspoloženju, potaknuti kvalitetno pripravljenom hranom i posluženim pićima. Iako se u posljednje vrijeme sve više čuje o tome kako se troškovi reprezentacije u mnogim tvrtkama smanjuju, poslovni sastanci uz hranu neizostavan su dio poslovnih protokola, dogovora i sklapanja poslova. Iako se čini jednostavnim - odvedete poslovne partnere na ručak, razgovarate, sklopite posao - ipak postoje pravila kako bi taj susret prošao u što ugodnijem ozračju te donio očekivane rezultate. Neka od tih pravila su osnove bon tona i samorazumljiva. Prigodna odjeća, dolazak na vrijeme, umjerenost u jelu i piću temelj su kulture. No postoje i neke finese koje će vas u očima gostiju prikazati u povoljnom svjetlu.

Međunarodna kuhinja
Odabir pravog restorana možda je najvažniji. U Zagrebu ih je svakim danom sve više, ali nije svaki pogodan za poslovni sastanak. Dapače, neki od njih su već i profilirani kao “poslovnjački”, s primjerice jelovnicima na engleskom jeziku. Posebno je taktično strane partnere odvesti na ručak u neki restoran koji nudi hrvatsku kuhinju. Za prvi susret, s druge strane, najsigurnije je odabrati provjereni restoran u kojem će gost moći odabrati i nešto od međunarodne kuhinje ako nije sklon isprobavanju nepoznatih jela. Restorane koji kombiniraju domaću i međunarodnu kuhinju u Zagrebu nije teško naći. Ako je gost zaista važan, prigodni bi bili restorani Zinfandel's, Mano, bistro Apetit, Baltazar i tomu slični. Svaki od navedenih ponudit će autohtona hrvatske jela vrhunske kvalitete, redefinirana prema postavkama moderne (mediteranske) kuhinje. Goste koji su već donekle upoznati s hrvatskom kuhinjom može se odvesti i u restorane orijentirane na tradicionalnu kuhinju, poput Okrugljaka, Croatice, Bota Šare ili kluba Gastronomada. Svaki od navedenih dostojan je ozbiljnijega poslovnog druženja, a pritom ćete se osjećati ugodno, uz vrhunsku poslugu, atmosferu i pripadajuću vinsku kartu. Ako je riječ o manje službenom druženju, s partnerima koji su već isprobali “high class” restorane, možete razmisliti i o restoranima koji se ponose “obiteljskom” atmosferom, a nude jednako kvalitetnu hranu. Takvi su kod Pere, Korčula, Gračanka Kamanjo, Stari Puntijar ili pri Zvoncu. Neizostavno je pravilo da ćete mjesta u restoranu morati rezervirati unaprijed, pogotovo ako je riječ o većoj skupini, što je često na poslovnim večerama. Katkad je moguće i unaprijed dogovoriti jela koja će se služiti, pogotovo ako partnere želite upoznati s jelima za koja je potrebna duža priprema, ili je za njih potrebno nabavljati posebne namirnice (jela ispod peke, određene vrste riba, kamenice ili sezonska jela). Stranci će često prepustiti izbor jela domaćinima, kao i odabir vina, za koja bi bilo poželjno da su hrvatska.

Ponuda je danas zaista velika, a poznavanje vina pokazuje opću gastronomsku kulturu domaćina, što je postalo neizostavno. Ne treba zaboraviti ni restorane koji nude nacionalne kuhinje, ali u tom slučaju trebate biti dobro upoznati s prehrambenim navikama gosta kako vam se ne bi dogodilo da potpuno promašite i nađete se u vrlo neugodnoj situaciji. Možda najpopularnije odredište ljubitelja azijske hrane svakako je japanski restoran Takenoko u centru Kaptol. S talijanskim restoranima teško je pogriješiti pa ih se u Zagrebu nalazi pregršt, a od prikladnih tu su Sorisso, Marcellino ili Gallo, osobito za vrlo važne večere na kojima treba ostaviti dojam. Nećete pogriješiti ni ako odete u Agavu ili Atlantu u Tkalčićevoj, Cantinettu u Teslinoj ili Jilly's u Hatzovoj. Ako ste svjesni da je netko od vaših gostiju vegetarijanac ili vegan, posebno ćete ispasti ljubazni odvedete li ih u restoran Nova u Ilici. Ondje će biti zadovoljni vegani i makrobiotičari, dok se u većini ostalih vegetarijanska jela podrazumijevaju, doduše obično u skromnijem izdanju. Na što još valja pripaziti pri poslovnom druženju uz hranu? Važno je da u blizini odabranog restorana ima dovoljno parkirališnih mjesta što će svakako pridonijeti ležernom tonu druženja. Nadalje, probajte dogovoriti da je stol za kojim sjedite na zadovoljavajućem mjestu, a ne uz toalet ili ulaz kako bi se za stolom svi osjećali ugodno.

Ne forsirati alkohol
Nepisano je pravilo da onaj koji poziva na ručak ili večeru plaća račun iako su moguće situacije u kojima će gost inzistirati da plati dio računa. Vrlo je bitno za vrijeme obroka ne ulaziti u svađe s osobljem ili forsirati nazočne na alkoholna pića, pogotovo ako je riječ o strancima. Znak je pristojnosti ne započinjati poslovni razgovor u sekundi kada sjednete za stol, kao što je neprilično završiti ga naglo ako se stvari ne kreću onako kako ste zamislili. Posve je normalno da se poslovni ručkovi, a pogotovo večere protegnu i duže od planiranog, ali vrlo je bitno ograničiti konzumaciju alkohola, kao i imati na umu radno vrijeme restorana u kojem se nalazite.

Vijesti izvor:poslovni.hr

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije!

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN Sarajevo, PINK BiH, HRT ,Tv Istra,  TV NOVA Pula  

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju" Ured XXL" u vlastitoj produkciji!   

 

 

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni na internetu!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK