Razgovor s našim poznatim piscem Ivanom Pletikosem 


Početak je četrnaestoga stoljeća. Bol na nepoznatom žalu je prvi osjet koji je osjetio glavni junak, okružen krhotinama i dronjcima sa jedrenjaka u kojem je očito jedini preživio brodolom. Osim boli boli ga i potpuni gubitak sjećanja. Bolna, nemoćna i bez sjećanja pohodi ga nepoznati muškarac koji mu umjesto pomoći kaže mu da je nepoznavanje ovog mjesta posljedica njegova zaborava. Ubrzo biva uhićen od strane redarstvene ophodnje pulskog potestata, koji ga privode u njemu nepoznati grad Pulu. Na polovici puta, nepoznati konjanici među kojima je i neznanac sa plaže otimaju našeg junaka policijskoj ophodnji. Odvode ga u njemu nepoznati grad – Pulu. Smještaju ga kod svojeg gospodara koji njega drži glasnikom moćne Genove koji donosi obećanu pomoć za njegov plan svrgavanja s vlasti mrske mu obitelji Castropola, koja drži svu vlast u Puli. Čekajući razgovor s gospodarom Andreom Di Gionatom, previli su mu rane i okrijepili ga. Čekanje se odužilo jer je Gospodar Andrea dobio žurni poziv u gradsku palaču zbog događaja oko napada na redarstvenike i otmice nepoznatog brodolomca. Dok je, zatvoren u sobici, čekao razgovor u nepoznatoj palači, tri maskirane crne spodobe udarile su ga u glavu i onesvijestile. Osvijestio ga je ponovo onaj nepoznati sa plaže koji mu je objasnio da je u palači Ionatas izvršeno dvostruko ubojstvo, i da redarstvenici terete njega za taj zločin te da mu je najpametnije žurno bježati, a on će mu u tomu kao jedini prijatelj u ovom nepoznatom gradu pomoći. Stoga mu je dao nož za samoobranu. Upozoren na vrijeme je uspio pobjeći općoj hajci koju je pulska vlast na čelu sa Nascinguerom II Castropola zvanim Forella neprispodobivom vlasti cijele istarske Marke, a ne samo Pule, organizirala za njim koji je bio optužen ne samo krivcem za ubistvo već i za urotu radi svrgavanja legalne vlasti u Puli. Od tada život se glavnoga junaka ikoji sebi još ne zna ime pretvara u bijeg po Puli i cijeloj Istri.
U Puli je u to vrijeme u jeku rat između dviju političkih struja. Jednu lojalističku Caru i njegovu namjesniku u Istri, Akvilejskom patrijarhu predvodi neporecivi gospodar Pule i istarske Marke Nascinguera II de Castropola zvani Forella, veliki i impresivan i glasom i stasom koliko političkom moći i obiteljskim i osobnim bogatstvom. Oporbenu struju predvodi također pulski plemić/nobil Andrea iz plemenitaške obitelji Ionatas koja je tradicionalni oponent vječnih vladara Pule Castropola do nedavna Sergijevaca. Andrea odlazi u Genovu koja je pak neprijateljica Veneciji koja neformalno već vlada Pulom, a kani to i formalno ozakoniti. U Genovi mu obećaju poslati ratni brod sa probranim vojnicima. Prije toga poslati će mu poklisara koji će doći sa novcima i detaljnim planovima i uputama.
Brodolomac je bio krunski dokaz objema stranama u Puli da se plan počeo ostvarivati. Glavni junak na žalost ne zna niti svoje ime, niti ima planove niti novac. Ono što ima jeste opće znana krivnja da je urotnik u neprijateljskom gradu. Zbog te krivnje on bježi od progona vlasti skrivajući se najprije po Puli uz pomoć malog broja prijatelja, jedne prostitutke, fratara benediktinaca, a kasnije i po istri. Bježeći na granici Marke i Grofovije Istarske, postaje vođa rubnih ljudi, otpadnika jedne i druge vlasti: razbojnika i švercera ili samo bijednika i izbrisanih sa popisa života dostojnog čovjeka. Njegovim vojničkim umijećem to postaje ozbiljna vojska, koju koristi Venecija za svrgavanje Moćnog Castropole koji im priječi planove za ovladavanje Istrom. Skupivši silnu vojsku bijednih i prezrenih kreće prema Puli, kreće se osvetiti za sve što mu je taj grad zlo nanio. Krećući željan osvete još više je željan otkriti tko je on i zašto je u ovoj situaciji. Napad na grad njegov je napad na svoj zaborav…

Razgovor s našim poznatim piscem Ivanom Pletikosem iz Pule za portal Direkt informator obavio je naš novinar Jani Kumlanc Srhoj. Roman koji je napisao Ivan vratiti će vas u staru Pulu srednjega vijeka i zadržati vašu pažnju do zadnje stranice knjige. Savjetujem vam putovanje u prošlost za 150,00 kn! Mišljenja smo, da nije ni čudo što je roman "Catastropola" odjeknuo tako glasno da su mnogi ostali zatečeni. Preporučujemo ovaj roman jer smo i mi u redakciji oduševljeni načinom pisanja i činjenicama koje su iznesene i pokrepljene vrlo čvrstim dokazima. Pročitajte ovaj odličan roman i doznajte mnoge tajne svog grada.Kroz roman se provlači dojam da se povijest Pule ponavlja.Roman "Catastropola" je na sve moguće načine trebao biti marginaliziran ....pročitajte zašto.


Gdje se može kupiti:


Zavičajna knjižara "Petit",
Kandlerova 24, Pula.Nakladnik:
Istarski ogranak DHK
Biblioteka "Nova Istra"
Pula, 2014.

DIREKT INFORMATOR

 


  Snimamo televizijiske emisije u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu! 

  Navesti ćemo samo neke od emisija u kojima smo gostovali: OBN  Sarajevo, PINK BiH, HRT, RTL ,Tv Istra, RTS TV .     

  Upravo snimamo televizijsku šaljivu seriju u vlastitoj produkciji!   

  Nadalje, snimamo šaljivu emisiju "Skrivena kamera"u produkciji Direkt informatora i Pink tv!

  Upravo počinje i radio emisija na radio "maestralu"!

  Ne gubite vrijeme tražeći klijente - neka klijenti sami pronađu vas!

  Direkt Informator marketing vam može pomoći kako biste bili viđeni!

         


KONTAKT INFO

Adresa : Japodska bb, ,52100Pula

Telefon : 091 3335733

Mobitel :

E-mail : direkt.informator@gmail.com

PRATITE NAS NA FACEBOOK